Bir iş görüşmesinde kurabileceğiniz 5 faydalı cümle

İş görüşmelerinde avantaj sağlayacak anahtar cümleleri bilmek, karşınızdaki işe alım uzmanını etkilemenizi ve böylelikle o iş için teklif almanızı çok daha kolay hale getirebilir. Etkili bazı evrensel ifadeleri sizin için derledik.

Bir iş görüşmesinde başarılı olmanın en doğru yollarından biri karşınızdaki uzmana duymak istediğini söylemekten geçiyor. Elbette her iş görüşmesi birbirinden farklı ve sektörden sektöre, pozisyondan pozisyona değişebiliyor. Ancak yine de uzmanlara göre, İK profesyonellerinin özellikle duymak istediği birkaç evrensel ifade bulunuyor.  Bu ifadeleri iş görüşmesinin doğru yerlerinde kullanarak işi alınma şansını artırabilirsiniz.

“Bu pozisyonun açık olduğunu öğrendiğimde çok heyecanlandım”

İş başvurusunda bulunduğunuz o işe alınmak istiyorsanız, görüşmede heyecansız ve isteksiz görünmemeniz çok önemli. Ayrıca işverene ya da işe alım uzmanına söz konusu pozisyonda ve şirkette çalışmayı ne kadar istediğinizden de bahsedebilirsiniz. Arkasından ,“Bu alanda olmak istiyorum ve şirketinizdeki harika ekiple çalışmak için sabırsızlanıyorum” gibi bir cümle kurmanız ise bu istediğinizi pekiştirecektir.

“Bu iş, benim deneyim ve niteliklerime çok uygun, işte tam da bu yüzden…”

İş görüşmesinde bu anlama gelebilecek bir cümle size büyük kolaylık sağlayabilir; çünkü böyle bir cümle, size neden işe alınmanız gerektiğini detaylı ve etkili şekilde açıklama fırsatı verir. Tabii sadece bu cümleyi söyleyip geçmemeniz ve uzmanlığınızı gösterecek detaylara konuşmanızda yer vermeniz çok mühim. Örneğin, “Son iki işimde Y yazılımını kullanıyordum, bu da işin teslim süresini yüzde 10 oranında azaltmamızı sağladı” gibi somut örnekler vererek uzmanlığını ve tecrübenizi anlatabilirsiniz.

“Bu projeyi web sitenizde okudum”

Görüşmeye gitmeden önce şirket ve pozisyon hakkında olabildiğince detaylı bir araştırma yapmanız görüşmenin ciddiye alındığını gösterir. Bu etkiyi yaratmak için de şirketin web sitesini inceleyebilir, şirketin sosyal medya hesaplarını tarayabilir, basında şirketle ilgili çıkan haberleri inceleyebilirsiniz. Bu araştırmanda elde ettiklerinizi görüşmede uygun bir anda dile getirebilirsiniz. İşveren için ilgili bir aday, her zaman güçlü bir adaydır.

“Benzer bir problemi nasıl çözdüğümü anlatayım…”

İşvereni ikna etmek için, “Ben harika bir problem çözücüyüm” demek yerine, bunu göstermek çok önemlidir. Göstermek için de şirketle ilgili bilgi sahibi olmanız, ne tür krizler ya da sorunlarla karşılaştıklarını bilmeniz gerekiyor. Öğrendikten sonra görüşmede örnek bir vakayı ele alabilir ve siz olsanız o durumda nasıl davranacağınızı ve neleri farklı yapabileceğinizi anlatabilirsiniz.

“Biraz daha açabilir misiniz?”

İş görüşmesinde aktif bir dinleyici olmanız çok önemli. Çünkü işveren ya da İK profesyoneli görüşmede onu dinlemediğiniz izlenimine kapılırsa, bu hakkınızda olumsuz bir görüşe neden olabilir. İlgili görünmenin birden çok yolu bulunuyor. Ama en etkililerinden biri de başlıktaki sorudur. “Biraz daha ayrıntılı olarak bahsedebilir misiniz?” şeklinde soracağınız bir soru, anlatılanlarla gerçekten çok ilgilendiğini göstermen bakımından oldukça faydalıdır.

İki önemli ipucu:

İş ilanındaki anahtar kelimeleri kullan

İş görüşmesinde karşındaki insanların konuştuğu dili konuşmaya çalışmanız çok ktirik. Onların dilini nereden öğreneceğinizi merak ediyorsanız, yayınladıkları ilanlara göz atabilirsiniz. İş ilanları sadece aranan kişinin özelliklerini özetlemez, size görüşeceğiniz kişilerin kullandıkları dil hakkında da ipuçları verir. Örneğin, ilanda “çok kanallı pazarlama” gibi bir ifade varsa siz de bu ifadeyi cevaplarından birinde mutlaka kullanabilirsiniz. Mesela şöyle:

Görüştüğünüz kişiye ismiyle hitap edin

İş görüşmesinin başında bir tanışma faslı her zaman olur, ancak pek çok aday heyecan ve gerginlik yüzünden görüşmenin geri kalan kısmında karşısındaki kişinin ismini unutur. Oysa görüşülen kişiye ismiyle hitap etmek, onu etkilemek ve size bakışını olumlu yönde değiştirmek için gayet etkili bir yöntemdir. Aralarda fırsat buldukça “X Bey” ya da “Y Hanım” diye hitap edebilirsiniz.

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.