Bir lideri iyi ve güçlü gösteren pek çok özellik sayılabilir. Bu özelliklerden en önemlilerinden biri de “karizmatik” olmak. Kişisel Marka/İmaj Danışmanı ve Eğitmen Dilara Yağlıcıoğlu, bir lideri karizmatik yapan en önemli nitelikleri İK Blog okurları için paylaştı.
Karizma deyince aklınıza ne geliyor?
Fiziksel açıdan çekici bir dış görünüş, etkili sunum becerisi, ikna edicilik, girişkenlik…
Peki, sizce karizma doğuştan mı gelir yoksa sonradan kazanılır mı?
Harvard Business Review (HBR) tarafından yayınlanan “Etkileme ve İkna” kitabında “karizma”nın tamamen doğuştan gelen bir özellik olmadığı, öğrenilebilir bir beceri grubu olduğuna değiniliyor. Ben de bu görüşe katılıyorum. Karizma iş hayatı için de oldukça önemli. Bir ortama girdiğinizde tüm gözlerin size çevrilmesi, insanların sizi can kulağıyla dinlemesi nasıl olurdu, bir hayal edin. İşte bunu sağlayan şeyin adı “KARİZMA!”
Wharton İşletme Fakültesi’nde işletme profesörü Robert House’a göre karizmatik liderler; “Kendilerini izleyenlerin, liderin misyonuna fazlasıyla bağlı olmalarını, önemli kişisel fedakarlıklarda bulunmalarını ve işin gerektiğinden çok daha yüksek performans sergilemelerini sağlıyor.
Peki, karizmatik kişilerin özellikleri neler?
- Öncelikle insanların kendilerini iyi hissetmelerini sağlarlar. Duygularını ve değerlerini anlamaya çalışıp, saygı gösterirler. (1886 yazında, Londra’nın kavurucu sıcağında, William Gladstone, İngiliz İmparatorluğu Başbakanlığı için Benjamin Disraeli’ye karşı yarışıyordu. Viktorya devrinden bahsettiğimizi düşünürsek, kim kazanırsa kazansın, dünyanın yarısına hükmedecekti. Seçimden önceki son haftada, bu beylerin her ikisi de tesadüfen aynı genç hanımla akşam yemeği yemişlerdi. Doğal olarak basın genç kadına bu iki kişinin üzerinde nasıl bir etki bıraktığını sordu. “Bay Gladstone’la yemek yedikten sonra onun İngiltere’deki en zeki insan olduğunu düşündüm; ama bay Disraeli ile yemek yedikten sonra benim İngiltere’deki en zeki insan olduğumu düşündüm” demişti. Seçimi kim kazandı tahmin edin: Benjamin Disraeli.)
- Kendine güvenen ve dik bir duruş karizma için önemlidir. Karizmatik bireyler, beden dilini etkili bir şekilde kullanır.
- Karizmatik kişiler kendini etkili şekilde ifade ederler. Bunun için örneklerden, benzetmelerden ve hikayelerin gücünden faydalanırlar.
- Nezaket kurallarına uyarlar.
- İletişim kurduğu kişi ya da bir topluluk karşısında herkesle göz teması kurmaya özen gösterirler.
- Sesini tonlama, vurgu ve es’lere dikkat ederek kullanırlar. Sesteki samimiyet hissi ise en iyi gülümseme ile verilir.
- Olumsuzluk içeren (ama, fakat, lakin vb.) ifadeleri kurdukları iletişimde kullanmamaya özen gösterirler.
- Empatik dinlemeye özen gösterirler. “An”da olarak, karşısındaki kişiyi anlayarak onun bakış açısından bakmaya çalışarak ve dikkatle dinlerler.
Kaynaklar: Etkileme ve İkna, HBR / Karizma Miti, Olivia Fox Cabane
Konuk Yazar: Dilara Yağlıcıoğlu
Kişisel Marka ve İmaj Danışmanı – Eğitmen
Yorum yapmak ister misin?