Bir narsistle karşı karşıya olduğunuzu gösteren 6 işaret

Ofiste, evde, okulda, sokakta, sporda… Narsistler her zaman her yerde olabilir. Peki, yıkıcı narsisizmle karşı karşıya olduğumuzu nasıl anlarız? Narsistin negatif enerjisinden uzak durmak adına Psyblog uzmanları tarafından listelenen bazı temel özellikleri derledik.

Bir tür kişilik bozukluğu yani hastalık olan narsisizm için özetle kişinin kendisini dünyanın merkezine koyması ve bunun dışında hemen hemen hiçbir şeye önem vermemesi denebilir. Yüksek özgüven sahibi biriyle yıkıcı bir narsistin arasındaki farkı bilmek önemli. Pozitif narsisizmde kişinin özgüveni çok yüksektir ve bu ego çoğunlukla iyi bir amaca hizmet eder. Negatif narsisizm ise işe yaramazdır, yıkıcıdır, hem kişiye hem de çevreye zarar verir.

İşte Psyblog’da yayınlanan makaleye göre uzman psikologlar tarafından ortaya konmuş bazı temel yıkıcı narsisizm özellikleri:

Özgüveni kırılgandır

Narsist insanlarla ilgili ilk dikkat çeken özellik sadece kendilerine odaklanmış olmaları ve her fırsatta kendilerinden bahsetmeleridir. Oysa kişiliklerinin derinliklerinde sağlıklı bir narsisizmin olmaması nedeniyle son derece kırılgan bir özgüven yatar. Kendinden bahseden narsist aslında kendinden gözüktüğü kadar memnun değildir ve en küçük eleştiriyi alınmak, sinirlenmek hatta bazen karşı tarafa savaş açmak için yeterli görür.

Yağcılığı sever

Narsistlerin en çok sevdiği bir başka davranış biçimi de etrafındaki insanların odak noktasında yer almak, ilgi çekmek, sürekli iltifat toplamaktır. Kırılgan özgüvenle de pekişen bu özelliğe göre bu kişi gerçekten tüm iltifatları hak ettiğini düşünür, bu yapay dünyanın aslında ona hiçbir faydası dokunmayan illüzyonuna kendisini kaptırır, beğenilmezse özgüveni bir balon gibi söner. İstediği iltifatı almazsa yine de bu onu durdurmaz: “Bugün saçım güzel görünüyor değil mi?” diye sorabilir, şaşırmamak gerekir.

Abartır

Narsistler içinde bulundukları her durumu olduğundan büyük göstermeyi, her şeyden “Müthiş bir başarı” uydurmayı ve bunu sunmayı sever. Lafbazlıkla da birleşen bu durum çoğu kez onlara bir şeytan tüyü avantajı sağlar. Hatta sıklıkla şov dünyasında olmaları ve TV’de bol bol boy göstermeleri de bu sebeptendir. Bu onları TV’de çekici kılabilir. Ofis ve özel yaşamda ise bu durum sadece kendi gündemini abartarak yaşayan ve etrafına yaşatan bir kişi anlamına gelir ve bununla uğraşmak çok yıpratıcıdır.

Kıskançtır

Narsist insan sürekli kendini başkalarıyla kıyaslar. Farklı konularda başkalarına göre nasıl olduğu onun için çok önemlidir. Bu da kıskançlığı ve çekememezliği beraberinde getirir. Zararlı rekabetiyle yorar, bıktırır. Bu durumun sonucunda çoğunlukla kaybeden olan taraf olmakta da istikrarlı bir başarı gösterir.

Empati kuramaz

Narsistler haliyle sadece kendilerine odaklanmış olmaları nedeniyle empati kurmayı da başaramazlar. Başkalarının nasıl hissettiği ve bazı özel durumlarda nasıl hissedebileceklerini umursamazlar. Onlar asla ortamdaki anlayışlı insanlar değildirler. Hatta çoğunlukla kendi istediklerinin olması noktasında son derece manipülatif ve yıkıcı davranırlar.

Dengesizdir

Kendini beğenmişliği nedeniyle narsist insan etrafında kimsenin kalmadığı bir döngünün antikahramanıdır. Kimseyi umursamadan yaşadığı o döngüde sonuç olarak hep yalnız kalır. Davranışlarını değiştirmediği sürece yine yalnızlıkla sonuçlanacak sürece arkadaş aramaya başlayarak, etrafındaki kişileri önemsiyormuş gibi görünerek başlar. Bu nedenle işi düştüğünde sempatik ve konuşulanlarla ilgili görünse de bir süre sonra kişiliğini daha fazla baskılayamaz, yine baskın tavrına bürünür. Onun hangi anına denk geleceğini bilemeyen etrafındaki insanlar da çareyi onunla fazla ilişki kurmamakta bulur. Özetle narsisizm yalnız kalmaya giden en kestirme yoldur.

Ege Üniversitesi'nin ardından Galatasaray Üniversitesi'nde Medya ve İletişim yüksek lisansı yaptı. Meslek hayatına reklam yazarlığıyla başladı. Dört yıllık reklam dünyası deneyiminden sonra çeşitli web sitelerinde kıdemli editör olarak çalıştı. 2015 yılında Kariyer.net’e içerik yöneticisi olarak katıldı. İK Blog, Kariyer Rehberi ve Kariyer Dergi için içerik üretiyor.
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.