Bir ofis gevezesi vardır bilir misiniz?

Yetiştirmeye çalıştığınız işin ortasında birden karşınızda beliriyor, sizi işinizden alıkoyuyor ve odaklanmanızı önlüyor… Bu, son derece sık rastlanan bir durum. Ofis gevezesi birden belirip önemsiz konular hakkında sıkılıp sıkılmadığınızı, yoğun olup olmadığınızı umursamadan konuşur, konuşur, konuşur… Peki, bu durumdan kalp kırmadan nasıl kurtulmak lazım?

Her ofiste mutlaka bir ya da birkaç geveze var. İşinde başarılı ya da başarısız olsun fark etmez, çok konuşmak genelde bir karakter özelliği ve geri bildirimde bulunmadan ondan kurtulmak zor. Sosyal hayatta idare edilebilen bu durum, iş hayatında sabrı çok daha fazla zorlayabiliyor. Yeterince stresle mücadele ederken bir de gevezeye vakit ayırmak oldukça moral bozucu. Saygıda kusur etmeden durumdan kurtulmak aslında mümkün.

Peki, biraz sükûnet için neler yapılabilir?

“Özür dilerim gitmem lazım”

Upuzun bir konuşmanın başladığını fark ettiğiniz anda, gevezenin sözünü kesmenize gerek kalmadan, yani kalbini kırmadan, daha en başında özür dileyerek işinizin olduğunu ve gitmeniz gerektiğini belirtebilirsiniz. Bu şekilde hem ortamdan uzaklaşıp işinize odaklanabilir hem de arkadaşınızın kalbini kırmamış olursunuz. Gitmek için toplantınızın olduğunu, telefon görüşmesi yapacağınızı, çok yoğun olduğunuzu, işinizin teslim tarihine çok az kaldığını söyleyebilir, bir başka zaman sohbet edebileceğinizi belirtebilirsiniz.

Mesafe koyun

İş tamamlamaktan, yöneticiyle yaşanan sorunlara kadar farklı farklı stres kaynaklarıyla mücadele etmek zaten zor. O halde zamanınızı, içinde olmak istemeyeceğiniz bir diyalogla harcamaya da gerek yok. Eğer kalitesiz zaman olarak adlandırdığınız bir konuşmadan uzak durmak istiyorsanız ofis gevezesiyle aranıza sağlıklı, saygı çerçevesi içinde ve yorucu olmayan bir mesafe koyarak işleri yoluna koyabilirsiniz. Gevezenin söylediklerine tepki vermek, ona soru sormak, cesaretlendirmek ayıp olmasın diye seçtiğiniz dayanma yolları olabilir. İyi niyetinize şüphemiz yok. Oysa hiç dinlemek istediğiniz bir konuşmayı dinliyor gibi yapmak aslında karşınızdaki kişi için de hoş bir durum değil. Yarattığı stresle ilgili hiçbir geri bildirim almayan geveze bu durumda kendisini geliştiremez. Hem stres kaynağı olmaya devam eder hem de uzun vadede herkesin kaçtığı birine dönüşür. Saygısızlık yapmadan mesafe koyan kişi hem karşı tarafa mesaj vermiş olur hem de kendisini yapmak istemediği bir şeye zorlamaz. Hayır diyebilmek, konuşmak için müsait olmadığını söylemek, mesafeyi hissettirmek doğru bir yoldur.

Beden dilini kullanın

Sözlü ifadem güçlü değil, ama beden dilimi kullanabilirim diyorsanız o halde gevezeyi durdurmak için ne kadar meşgul olduğunuzu göstermeniz gerekir. Genelde bilgisayar ekranına bakmak, çok az göz teması kurmak, bir yandan yazmanız gerekenleri yazmak, okumanız gerekenleri okumak, kısacası işinizi devam ettirmek de gevezeyi durdurabilir. Ne kadar yoğun olduğunuzu görüp konuşmayı daha kısa kesebilir. Bu durumda da elbette davranışların saygı çerçevesinde olması son derece önemli. Karşınızdaki kişiye hiçbir şey demeden, onu hiçbir şekilde dinlemediğinizi göstermek doğru değildir. Ya “Çok meşgulüm kusura bakma” demeli ya da beden dilinizle bunu ona kırmadan göstermelisiniz. Süreci en başından önlemenin bir yolu da kulaklıkla çalışmak. Eğer kulaklıkla çalışabileceğiniz bir işiniz varsa bu şekilde çalışabilir, gevezenin yanınıza uğramasını önleyebilirsiniz. Müzik dinlemek hem sizi rahatlatacak hem de işinize odaklanmanızı kolaylaştıracaktır. Kulaklıklarınıza rağmen geveze yanınıza geliyor ve konuşmaya başlıyorsa, kulaklıkları çıkarıp şaşırdığınızı, meşgul olduğunuzu hem sözlü hem de beden diliyle göstermeniz gerekir.

Yardım isteyin

İşleri tersine çevirmenin elbette başka yolları da var. Eğer geveze yanınıza geldiyse ve çok da önemli olmayan konular hakkında hararetli bir şekilde konuşmaya başladıysa yoğun olmadığı anlamına gelir. Onu durdurmanın bir yolu da üzerinde olduğunuz işle ilgili ona fikrini sormak, ondan bazı konularda yardım istemek, yani konuşmayı iş üzerine çevirmektir. Bu durumdan sizin için faydalı bir sonuç çıkabileceği gibi, gevezenin hızlıca kaçması ihtimali oluşabilir. Eğer bu yol da işe yaramadıysa yardım isteyeceğiniz kişi yöneticiniz olmalıdır. Ona durumu anlatıp odaklanma sorunu yaşadığınızdan bahsedebilirsiniz. Bu durumda o sizin için karşı tarafı da kırmadan bir çözüm geliştirebilir.

Diyalog diyalog diyalog

En zor ama en doğru yol elbette konuşmak, iletişim kurmak. Bugün çok da fazla karşılaşmadığımız insan ilişkilerinde kırıcı olmadan dürüst olma özelliği herkesi geliştiren, ilişkileri iyileştiren ideal bir davranış biçimi. Her güzel şey gibi bunu da hakkıyla yapmak zor. Gevezeyi karşınıza almak, ona bu özelliğini açıkça ifade etmek ve size hissettirdiklerini anlatmak en doğrusu tabii ki. Ancak bunu kalp kırmadan pozitif bir dille yapmak ve kişinin bunu bir geri bildirim olarak algılamasını sağlamak çok önemli. Küstürmeden, sevgiyle ve empatiyle gerçekleşen diyalogun işe yaramaması imkansız. Hepimizin farklı olumsuz özellikleri olduğunu düşünürsek yaklaşımımızın neden negatif olmaması gerektiğini de net olarak algılayabiliriz.

Kaynak: wikiHow

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.