Geleceğe umutla bakmak istiyorsanız, sürdürülebilir bir işiniz olsun istiyorsanız bu yazıyı okuduğunuz gün bitmeden sorun kendinize. Böyle yöneticilerim var mı, böyle çalışanların olduğu bir şirketim var mı? Bir de unutmadan aynaya bakın!
Management Centre Türkiye CEO’su Tanyer Sönmezer, “To Your Success” kitabından yola çıkarak başarılı insanların 10 farklı özelliğini sıralıyor…
İş dünyası sürekli değişim, gelişim, büyüme gibi konularla uğraşırken “nasıl” konusunda destek olabilmek adına az bilinen ama çok işe yarayan bir kitap önerisinde bulunacağım.
Bu önerim bir e-kitap. Hiç fiziksel olarak basılmadı. Hep sanal ortamlarda elden ele dolaşıyor. Öyle enteresan bir kitap ki hem büyük şirket sahiplerinin hem de genç dinamik şirket sahiplerinin ve yöneticilerinin işine yarıyor.
Kitabın adı “To Your Success” Dr. Philip Humbert yazmış. Başarılı şirketlerdeki başarılı kişilerin özelliklerini incelemiş. Ben de bu kitaptan 10 özellik oluşturup onları kolayca kullanabileceğiniz bir değerlendirmeye dönüştürdüm. Malum ölçmediğini iyileştiremezsin. Şimdi size 10 sorum olacak. Bu sorulara 10 üzerinden 9-10 verdiğiniz kaç kişi var şirketinizde merak ediyorum. Yardımcı olması içinde her sorunun altında var olup olmadığını anlamanız için açıklamalar da var.
Bu listeyi nasıl oluşturduğumu merak ediyor olabilirsiniz. Bu liste danışmanlığını yaptığım Türkiyenin en beğenilen şirketlerinin yanı sıra, hizmet verdiğim başka ülkelerdeki başarılı insanların da ortak özelliklerinden oluşuyor. Türkiye dışında Doğu Avrupa ve Orta Doğu da projeler yapmış, Avrupa ve Amerika da konferanslarda konuşmuş birisi olarak durum her yerde aynı diyebilirim. Şimdi bakın bakalım bu insanlardan sizin çevrenizde var mı?
1. Çok çalışıyor mu?
Evet çok çalışırlar, aynı zamanda büyük oynarlar! Erken kalkarlar; nadiren şikayet ederler; başkalarının performans göstermesini isterler; ama kendilerinden de sıradışı performans beklerler. Sürekli ve üst düzeyde başarının ilk adımı, çok çalışmanın işe yaradığın bilmektir. Çok çalışmaktan yılmazlar. Pazartesi hasta bile olsalar işe gelemedikleri için suçlu hisserler kendilerini.
2. Meraklı ve öğrenmeye hevesli mi?
Araştırılar; soru sorarlar ve okurlar; hem de hiç durmadan! İlginç bir nokta daha var. Çoğu, okulda başarı göstermişse de farkları, öğrendiklerini uygulamaları ya da bunlardan yararlanmalarıdır. Sürekli başarı, verileni ezberlemek değil, bilgiyi alıp yeni ve önemli biçimlerde yaratmak, yapılandırmak ya da uygulamaktır. Başarılı insanlar, her şeyi en ince ayrıntısına kadar öğrenmek isterler. Merakları doğuştan gelir diye düşünürseniz yanılırsınız. Onlar sonradan öğrenmiştir
3.Sürekli çevre ediniyor mu?
Pek çok insan tanırlar ve çok farklı kişiliklere sahip insanlarla tanışırlar. Arkadaşlara, komşulara, iş arkadaşlarına ve barmenlere kulak verirler. “Partinin en neşeli insanı” olmak zorunda değildirler. Aksine, bazıları sessizdir; bazıları utangaçtır; ama insanlara ve ilişkilere değer verirler. Başarılı insanlar, ilişkilerine değer veren ve tekrar aramayı unutmayan insanların isimlerinin bulunduğu bir kartvizitliğe sahiptirler. Yeni teknolojiler ile bunu daha da kolay yaparlar.
4. Hiç vazgeçmeden kendisini geliştiriyor mu?
“Bir gecede üne kavuşanlar”ın kibirli olmalarına ve hızla silinmelerine rağmen, gerçekten başarılı insanlar, kişilik, liderlik ve yönetim becerilerinin yanı sıra yaşamın her tür detayı ile ince ince uğraşırlar. Bir ilişki ya da iş anlaşması bozulduğunda, bundan ders alabileceklerini düşünür; bir dahaki sefere daha iyisini yapacaklarını umarlar. Başarılı insanlar, hatalara müsamaha göstermezler; onları düzeltirler!
5. Sıradışı bir yaratıcılığa sahip mi?
“Neden olmasın?” diye ortalıkta dolanırlar. Başkalarının sorun ya da kısıtlama gördükleri noktalarda yeni bileşimler, olasılıklar, fırsatlar ve mücadeleler keşfederler. Gecenin bir yarısında, “Buldum!” diye bağırarak uyanırlar. Tavsiye isterler; denerler; uzmanlara ve amatörlere danışırlar; her zaman daha iyi, hızlı ve ucuz bir çözüm ararlar. Başarılı insanlar, bir şeyler yaratırlar. Yeniliğin varolan iki şey arasında varolmayan bir bağ kurmaktan geçtiğini bilirler.
6. Kendisine güvenip sorumluluk alıyor mu?
İnanılmaz derecede başarılı insanlar, suçlanma endişesi taşımazlar ve şikayet ederek zaman kaybetmezler. Kararlarını verip yollarına devam ederler. Bazen bunu uç noktalara taşıdıkları için eleştirilirler. Son derece başarılı insanlar inisiyatif alırlar ve başarının sorumluluklarını kabullenirler.
7. Kararlarda bakış açısını koruyor mu?
Çok başarılı insanlar, stres ya da karmaşa zamanlarında bile soğukkanlılıklarını korurlar; zamanlamanın, mizahın ve sabrın değerini bilirler. Nadiren telaşa kapılırlar ya da fevri karar verirler. Alışılmamış derecede başarılı insanlar, bir kriz anında dahi rahat nefes alırlar; doğru sorular sorarlar ve sağlam kararlar verirler.
8. Şimdiki zamanda yaşıyor mu?
“Şu an”ın kontrol edebilecekleri tek zaman olduğunu bilirler. İnsanların gözlerinin içine bakma; söyleneni dinleme; yemekten, güzel bir şaraptan, müzikten ya da bir çocukla oynamaktan zevk alma konusunda “Tanrı vergisi” bir yeteneğe sahiptirler. Hiç koşturuyor gibi görünmezler ve çok iş hallederler! Her günü sonuna kadar kullanırlar. Başarılı insanlar, zamanı boşa harcamaz; kullanırlar!
9. Geleceğe bakıyor mu?
Trendleri gözlemler; değişikliklere dikkat eder; kaymaları görür ve başkalarının gözünden kaçan nüansları duyarlar. Nike giyen bir basketbol oyuncusu önemsizdir; bunları giyen fakir bir köylü çocuğu ilginçtir; bunlardan isteyen kendi genç çocuğunuz ise bir yatırım fırsatıdır diye düşünürler! Son derece başarılı insanlar, şimdiki zamanda yaşarlar ve bir gözleri daima geleceğe bakar.
10. Derhal yanıt veriyor mu?
Bir yatırım getiri sağlamıyorsa, satarlar. Bir fırsat gördüklerinde, telefona sarılırlar. Bir ilişki soğumak üzereyse, onu canlandırmak için kendilerine zaman tanırlar. Teknoloji, yeni bir rakip ya da ekonomik durumdaki bir değişiklik, ayarlama yapılmasını gerektiriyorsa, ilk ve en hızlı tepkiyi veren onlardır.Bu özellikler bir arada olduklarında işe yarar ve başarılı insanlara ciddi avantaj kazandırır. Öğrenmeye doymayan insanla olduklarından, değişime akıllıca tepki verebilirler. Kişisel ilişkileri güçlü olduğundan, işler kötü gittiğinde başvurabilecekleri iyi danışmanları ve “iyimser düşünce stokları” vardır. Son olarak, bu özelliklerin hiçbiri genetik değildir! Öğrenilebilir! Ücretsizdir ve kullanabileceğiniz becerilerdir.
Şimdi şöyle bir bakın. Şirketinizde böyle kaç kişi var? Size rapor edenlerin arasında böyle kaç kişi var? Geleceğe umutla bakmak istiyorsanız, sürdürülebilir bir işiniz olsun istiyorsanız bu yazıyı okuduğunuz gün bitmeden sorun kendinize. Böyle yöneticilerim var mı, böyle çalışanların olduğu bir şirketim var mı? Bir de unutmadan aynaya bakın. Aslında en önemli soru bunların gerçekten kaç tanesi bende var ve 9-10 veririm. Yoksa işte o zaman birşeyler yapma zamanı.. Unutmayın Francis Bacon’ın dediği gibi “Başarı bir bilimdir. Gerekli şartlar bir araya geldiğinde sonuç kendiliğinden gelir”. Bu şartları sürekli sağlayanlar var mı iyi bakın. Eğer sizde yok bir iş arkadaşınızda var ise ona iyi bakın. Çünkü şirketin bir sonraki Genel Müdürü “O”
Yorum yapmak ister misin?