Çalışan bağlılığı, pek çok değişkene bağlı olmakla birlikte büyük oranda çalışanlarınızın pozitif deneyimleriyle artıyor. Bu deneyimlerin şirketinizde yeterli oranda olduğundan emin olmanız ise şirketinizin başarısına doğrudan katkı sağlıyor. İşte, çalışan deneyimini iyileştirmenize yardımcı olacak 4 şey!
Çalışanlarınız, şirketinizin temelini oluşturarak organizasyonunuzun hedefleri yerine getirebilmesinde doğrudan etkiye sahip. Alanında başarılı ve bir takımın parçası olarak çalışabilen adayları ekibinize katmak, kalifiye ve şirketinizi bir adım ileri taşıyabilecek bir iş gücü oluşturmanın ilk adımı. Ancak yetenekli ekip üyeleri potansiyallerinin tamamını kullanamadıklarında ya da takımınızla uyum içerisinde çalışarak kusursuz bir iş akışı sağlayamadıklarında, şirketinizin verimini ve üretkenliğini de düşürebiliyor.
Çalışanlarınızın potansiyellerini bütünüyle yansıtabilmeleri ve yüksek performansla çalışabilmeleri için “çalışan bağlılığı” oranınızı arttırmanız bu noktada oldukça önemli.
Bağlılık oranınızın yüksek olması; ekip üyelerinizin amaç ve vizyonlarının şirketinizin hedefleriyle tam olarak örtüşmesi ve bu sayede sürekli olarak yüksek motivasyon sahibi bir ekip ile çalışmanızın sağlanması anlamına geliyor. Çalışan bağlılığı ise pek çok değişkene bağlı olmakla birlikte büyük oranda çalışanlarınızın şirketinizdeki pozitif deneyimleri sayesinde oluşur. Bu nedenle şirketinizde çalışan deneyimine önem verilmesi ve çalışanlarınızın çalışma hayatlarında pozitif bir deneyime sahip olduklarından emin olunması, şirketinizin başarısına doğrudan katkı sağlıyor.
Çalışan deneyiminin pozitif tutulması, ofis hayatının ve işte geçirilen sürenin keyifli ve negatiflikten uzak olmasını sağlamak kadar basit olsa da son 2 senedir deneyimlediğimiz pandemi sürecinde dönüşüme uğrayan pek çok alan gibi pozitif çalışan deneyimi de eskisinden farklı gerekliliklere sahip.
Covid-19 krizinin iş dünyasına getirdiği değişiklikler ışığında çalışan deneyiminizi geliştirebilecek yeni trendler:
Çalışanın önemi artmalı
Pandeminin getirdiği yeni iş koşullarıyla çalışanların her sabah ofise gitme zorunluluğunun ortadan kalkmış olmasının, onların iş deneyimlerini pozitif etkilediği söylenebilir. Yine de 9-5 düzeninin kaybolmaya yüz tutmuş olması, aynı zamanda mesai saatleri sınırlarının da giderek yok olmaya başlaması anlamına geldiğini unutmamak gerekir. Net bir düzene sahip olmayan ve günün neredeyse her saatinde yapmaları gereken bir iş ortaya çıkabileceğinin bilinciyle yaşayan çalışanlar, pandemi öncesinden daha stresli bir iş deneyimi yaşayabiliyor.
Bu konuda yapılması gereken ise her ne kadar kolay olmasa da şirketinizin tüm iş akışını tıpkı pandemi öncesi günlerde olduğu gibi belirli saatler arasında sınırlamak. Bu mümkün değilse de çalışma saatlerinde esneklik bekleyen çalışanlarınıza, sizin değil onların ihtiyacı olan esnekliği sağlamak; böylece her birinin kendi programlarına uygun bir şekilde çalışmalarına izin vermek, çalışan deneyiminizin pandeminin sebep olduğu yoğun iş rutininden etkilenmemesini sağlayacaktır.
Benzer deneyimler başarıyı getirir
Çalışan deneyiminin geliştirilmesi konusu, pandemi öncesi dönemle kıyaslandığında daha da önemli hale geldi. Bunun en önemli nedeni ise çalışanlar arasındaki mekansal farklılıklar! Aynı ofiste çalışan insanların çalışan deneyimleri büyük çoğunlukla benzerdir ve pozitif deneyim için yapılan çalışmalar, hemen herkes üzerinde aynı etkiyi yaratır. Fakat herkesin kendi evinden ve birbirinden farklı koşullar içinde çalıştığı bir düzende, aynı yöntemlerin tüm çalışanlarınız için aynı çözümü sağlaması pek de mümkün değil.
Ofislerinizde olduğu gibi evlerinde de çalışanlarınızın benzer çalışma ortamlarına sahip olduğundan emin olmak, bu konuda çalışanlarınızın ihtiyacının ne olduğunu tespit etmek ve bu ihtiyaçları şirket bütçesi çerçevesinde karşılamak, çalışan deneyiminizi büyük ölçüde geliştirecek ve çalışanlarınızın performansına da doğrudan katkıda bulunacaktır.
Hem dikey hem yatay iletişim
Düzenli kontrol toplantıları, müşteri toplantıları, video aramalar derken çalışanlarınızla olan iletişiminiz, eski düzeniyle hatta belki daha sık şekilde devam ediyor olabilir. Çalışanlarınızın nasıl hissettiğini dinlemek, onların problemlerine mümkünse çözüm üretmeye çalışmak ve onları şirket gidişatı hakkında bilgilendirmek, pozitif çalışan deneyimi için son derece önemli. Fakat gözden kaçılmaması gereken bir nokta daha var ki o da çalışanlar arası iletişim.
Herhangi bir çalışan için olağan bir ofis gününün en keyifli anları muhtemelen kahve aralarında, öğle yemeği sırasında veya sadece koridorda karşılaşıldığında diğer çalışma arkadaşları ile yaptıkları sohbetlerdir. Ofis dışından çalışmak ise bu alışkanlığı neredeyse tamamen yok ediyor. Bu nedenle yöneticilerin şirket içi yatay iletişimin düzenli ve sağlıklı bir şekilde kurulmasını sağlaması gerekir. Örneğin; iş saatleri dışında yalnızca sohbet amaçlı video aramalar yapabilir, çalışanlarınızla online bir şekilde film izleyebilir veya belirli aralıklarla çalışan buluşmaları düzenleyerek yüz yüze iletişimi destekleyebilirsiniz.
Çalışanlarınızın ihtiyaçlarını verilerle öğrenin
Uzaktan çalışmanın çalışan deneyimi için olumlu etkilerinden biri de çalışanlarının nelerden memnun olup olmadığını anlamanın, çalışan ihtiyaçlarınızı saptamanın ve bu ihtiyaçlara nasıl cevap verebileceğinize karar vermenin hiç olmadığı kadar kolaylaşmış olmasıdır. Öğrenmek istediğiniz veriler ışığında sorular hazırlayarak çalışanlarınıza anketler yapmak, çalışan deneyiminizi nasıl geliştirebileceğinizi öğrenme yolunda güvenilir veriler sağlar ve size uygulamaya geçirilebilir çözümler bulma konusunda yardımcı olur.
Çalışan bağlılığı platformu WeFocus sayesinde ister kendi hazırladığınız soruları kullanarak, ister akademik olarak etkinliği kanıtlanmış soru havuzundan dilediğiniz soruyu seçerek kolayca çalışan anketleri gerçekleştirebilirsiniz. Bu anketlerin sonuçlarını ısı haritası gibi görselleştirilmiş raporlar halinde alabilir, bu değerli raporları aksiyon planı oluşturma sürecinizde aktif olarak kullanabilirsiniz. Ayrıca yerelleştirilmiş yapay zeka desteği sayesinde platform tarafından önerilen aksiyon planlarına göz atabilir, farklı aksiyon planlarının farklı etkilerini ölçebilirsiniz.
Detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.