Çalışanınızın işten ayrılma niyetinde olması hem o an hem de gelecek aylar için size zorlu zamanlar yaşatabilir. Bir çalışanın işten ayrılma hazırlığında olduğunu nasıl anlarsınız? Çalışan Bağlılığı Uzmanı Bertay Fişekçi, şu 7 ipucunun altını çiziyor!
İş dünyası, büyük istifa ve sessiz istifa dalgalarıyla, uzaktan ve hibrit çalışmayla sürekli olarak dönüşüyor. Bu nedenle çalışanların bağlılığını yakından izlemek hiç de kolay değil… Bağlılık süratle değişebilen bir duygu durumu olduğu için nabız anketleri bir fikir verebilir, ancak yeterli olmayabilir de…
Bir çalışanın “ayrılma niyeti”nde olduğunu nasıl anlarsınız? Şu 7 davranışı görmeye ve bunu “tekrarlayan” şekilde izlemeye başladığınızda, çalışanınız ayrılmayı düşünüyor diyebiliriz. Eğer bu davranışları yeteri kadar erken fark ederseniz, çalışanla uygun şekilde bir diyalog başlatabilirsiniz. Ayrıca yeniden işine karşı motive olmasını da sağlayabilirsiniz.
İş verimliliği düşüyorsa
Çalışanınızda normal dışı iş geciktirmeleri ve iş kalitesinde düşüş seziyorsanız, bu ciddiye alınması gereken bir konudur. Acaba neden gecikiyor veya daha önce yüksek kalitede iş yaptığı bir projede şimdi neden kalite düşüklüğü yaşıyor? Bunun farklı kök sebepleri olması muhtemel. Gerçek nedeni aramak ve yargılamadan ilgilenmekte fayda var.
Takımdan uzak görünüyorsa
Takım olarak birlikte bir şeyler yapıldığında daha önce heyecanla katılan bir çalışan, artık bu yaklaşımı göstermiyorsa önemli bir durum olduğu söylenebilir. Aynı şekilde bu davranışın da farklı sebepleri olabilir. Tekrarlayan şekilde takıma ait hissetmeme duygusunu dışarı yansıtıyorsa, bunun da sebeplerine bakmak iyi olur. Belki takım içinde ilgilenmek gereken bir çatışma olmuştur, belki bu çalışan kendi bakış açısından haksızlığa uğramıştır veya takdir edilmediğini düşünüyordur.
Mümkün olan en az işle “idare” ediyorsa
Belli bir performansta çalıştığını bildiğiniz bir çalışanınız;
- Bir süredir sadece olabilecek en az işi yapıp gerisini yapmıyorsa,
- Ek bazı işlere karşı ilgisizse,
- Takım içinde yeni işlerle ilgili gelen önerilere karşı “Ne gerek var?” duygusuyla yaklaşıyorsa, vb. durup, bu çalışanımızla konuşmakta fayda var.
Son dönemde çok popüler olan “sessiz istifa”cıların bu türde davranış gösterdiğini biliyoruz.
Müdürü ile ilişkisi bir süredir zayıfsa
Ekip lideri olarak bir çalışanınızın sizinle olan diyaloğunda bir zayıflık, bir kopukluk hissediyorsanız, bu durum da yine bir alarm sebebi olabilir. Kendi fikirlerini ifade etmeme davranışı, “yapsam da yapmasam da fark etmiyor” tavrı bunun belirtilerinden olabilir. Biliyoruz ki ilk rapor ettiğimiz müdürümüz bağlılığımıza %70 oranında etki ediyor. Bu nedenle onunla ilişkimiz bizim için de kritik önemde.
Uzun dönem planlarına ilgi azalmışsa
Çalışanınız yıllık planlara ve buna benzer stratejik geleceğe bakma çalışmalarına birdenbire ilgisiz hale gelmişse, bu da ayrılmayı düşündüğünün göstergesi olabilir. Bu, kendini o organizasyonun içinde hissetmeme, 6 ay 1 yıl sonra olacaklarla kendini bağdaştıramama, sadece kısa dönemli işleri yapma gibi davranışlarla kendini gösterebilir. Tabii ki bunun mizaçla da ilgisi olabilir, ancak eğer bu davranış yeni bir davranış olarak ortaya çıkmışsa daha da dikkatli izlenmeli.
Genel bir olumsuzluk davranışlara yansımaya başlamışsa
Çalışanımız şirketin politikaları veya ekibinin başarıları dahil olumlu gelişmelerle ilgili olumsuz bir davranış içindeyse yine dikkat etmeyi öneriyorum. Bir işin ucundan tutma, işin kalitesini yükseltmek için gerekli çabayı gösterme vb. davranışları artık yapmıyorsa yine çalışanımızla konuşmamız gerekir.
İşinden ve müdüründen şikayeti artmışsa
Çalışanımız toplantılarda, sohbetlerde şirketten, politikalarından, gelirinden, müdüründen şikayet etmeye başladıysa bu da ayrılık öncesi davranışlardan biri olabilir. Çalışan kendi müdürü ile konuşmak yerine onunla ilgili başkalarına dert yanıyorsa, durum iyi değil demektir.