Global düzeyde hizmet veren Brightstar’ın; İK süreçlerini, çalışanlarına sunduğu olanakları ve gelecek planlarını Brightstar Türkiye/Dubai İK Direktörü Senem Susuzlu’dan dinledik.
1. Yapılanmanız hakkında bilgi alabilir miyiz? Şu an bünyenizde kaç kişi çalışıyor?
Brightstar, mobil erişimi daha iyi yönetmek için baştan sona çözümler sunan ve dünyada lider olan tedarikçi firmadır. SoftBank Group Corp’un %100 sahip olduğu en büyük ortak kuruluştur. Global’de 4500’e yakın çalışanımız var. 5 kıtada ve 50’ye yakın ülkede faaliyet gösteriyoruz. Merkez ofisimiz Miami, Florida’da yer alıyor.
Brightstar, bir cihazın satın alınmasından itibaren korunmasına ve geri dönüşümüne kadar tüm süreçlerde bulunur. Bir cihaz ister yeni üretilmiş, ister yıllarca kullanıldıktan sonra iade edilmiş olsun, yaşam döngüsünün herhangi bir noktasında ideal bir çözüm sunmak için varız. Özel çözüm sağladığımız operatörlere, OEM’lere, perakendecilere ve işletmelere Tedarik Zinciri Çözümleri, Buyback & Trade-In (BBTI), aksesuar, cihaz koruma ve finansal çözümlerde hizmet sunuyoruz.
2. Firmanızda İK departmanı hangi süreçleri yönetiyor?
Brightstar Türkiye İnsan Kaynakları ekibi hem Türkiye hem de Dubai’deki operasyonlardan sorumlu. Toplam 200’e yakın çalışanımız var. “We are all Brightstars” “Hepimiz parlayan yıldızlarız” feslefesi ile odağında her zaman insanı tutan Brightstar İnsan Kaynakları ekibi olarak, her çalışanımızın bir yetenek olduğunu biliyoruz. Çalışanlarımızın her birinin potansiyelini ortaya çıkaracak süreçler oluşturmaya, sürekli eğitim ve gelişim felsefesi ile çalışanlarımızı desteklemeye özen gösteriyoruz.
Topluma ve etik değerlere önem veren bir çalışan profiline sahip olmak bizim için çok önemli.Tüm süreçlerimizde ayrımcılık karşıtı ve fırsat eşitliği yaratma felsefesini ön planda tutuyoruz. Genç nesil yöneticilik, liderlik gelişimi, yetenek kazanımı ve yönetimi, güçlü alanlarımızın daha da geliştirilmesi, gelişim alanlarımızın farkındalığı, esnek insan kaynağı stratejimizle; “İşveren markası, yetenek kazanımı, yetenek yönetimi, performans yönetimi, liderlik gelişimi, ücret yönetimi ve yan haklar, takdir ve tanıma” başlıkları altında yürüttüğümüz çalışmalarımızda felsefemizi yaşatıyoruz.
3.Sektörünüze özel adayları seçerken hangi niteliklere önem veriyorsunuz?
Brightstar’da işe alım sürecini bir yetenek yönetim sürecinin ilk adımı olarak görüyoruz. Şirketimize ve başarılarımıza değer katabilecek her yeteneğe kolayca ulaşmak, işe alım sürecimize değer vermekten geçiyor. Adaylarımızın genel sektör bilgisi dışında, Brightstar strateji ve hedeflerine katkıda bulunabilecek teknolojik çözüm önerilerine bakış açılarını da değerlendiriyoruz.
Brightstar’ın; Önce Müşteri, Mükemmeli Hedefleme, Güven Kazanma ve Takım Çalışması olan kurum değerleri ile adaylarımızın değerlerinin örtüşüp örtüşmediğini, bu değerlerle bağlantılı olan temel yetkinlikleri ve fonksiyonel yetkinlikleri sorguluyoruz. Yöneticilerimizle beraber kurguladığımız simülasyon ve oyun bazlı assessment uygulamalarımızı adaylara uygulatıyoruz. Mevcut işinin gereklilikleri kadar gelecekte oluşabilecek farklı görev ve sorumluluklar için de potansiyellerinin olup olmadığını değerlendiriyoruz.
İşe Alım sürecini; talebi yapan ilgili birim yöneticisi, İK Yetkilisi/Yöneticisi ve son olarak Genel Müdür ile tanışma görüşmesi ile yapılandırıyoruz. Adaylara ulaşmak için dijital platformları, şirketlerin global web sitelerini ve Kariyer.net platformunu kullanıyoruz.
Bununla beraber, tüm açık pozisyonlarımız çalışanlarımıza “İç kariyer fırsatı” olarak sunuluyor. Pozisyona aday olan çalışanlar, yönetici onayı sonrasında aynı dışarıdan bir aday gibi değerlendirme sürecine katılıyor. Bunun dışında “Arkadaşını Öner” programı ile çalışanlarımız aday önerisinde bulunabiliyor.
Şirketimize yeni başlayan tüm çalışanlarımız onboarding sürecine dahil oluyor. Birghtstar’ın onboarding uygulaması, işe yeni başlayan her seviyede yeteneği kapsar. Yurt dışına bağlı çalışacaklar için de ayrıca yurt dışındaki yöneticisinin bizzat katıldığı bir onboarding süreci tanımlanıyor.
Onboarding programı 3 fazdan oluşuyor.
Pre-onboarding: Çalışan işe başlamadan önce gereken tüm envanterinin hazırlanması ve pozisyonla ilgili tüm birimlere ön bilgi verilmesi sürecidir.
Onboarding: E-oryantasyon programının paylaşılması, İK, bağlı çalıştığı yönetici, CEO ile hoş geldin öğle yemeği ve eğer pozisyon global bir rol ise yurt dışındaki kontaklarıyla tele konferans organize edilir. Çalışana ilk gününde “Brightstar’lı olmanın farkını” hissedebileceği bir hoş geldin kiti verilir. E-oryantasyon videoumuzu izleyerek tüm global Brightstar hakkında bilgi alması sağlanır. Ayrıca, birim yöneticileri ile organize ettiğimiz “Brightstar’da İlk Günüm” programı kapsamında birim işleyişleri ve sorumlulukları hakkında bilgi sunulur.
Çalışana aynı gün online bir el kitabı verilir. 1 hafta süresince bir IT yetkilisi atanır ve donanımsal tüm ihtiyaçlarının tamamlanması beklenir. Ayrıca, Buddy uygulaması ile işe en son başlamış ve 1 yılını doldurmuş ekip arkadaşı yeni gelen kişiye atanır ve onboarding döneminde aktarımların efektif olarak verilmesi sağlanır.
Post onboarding: 45. ve 90. günlerde çalışma arkadaşlarından ve yöneticisinden adaptasyon, katma değer, beklentilerin karşılanması ile ilgili sözlü ve yazılı olarak geri bildirim alır.
4.Çalışanlarınıza yönelik motivasyon uygulamalarınızı anlatır mısınız? Çalışan bağlılığı için neler yapıyorsunuz?
Tüm çalışanların iyi bir iş deneyimi yaşamasını amaçlıyoruz. 2020 yılında global stratejilerimiz doğrultusunda ağırlıklı olarak çalışanlarımızın teknik bilgi ve yetkinliklerini, değerlerini geliştireceğimiz bir eğitim programı oluşturmak önceliğimiz olacak. Departmanlar arası iletişimi kuvvetlendirecek projeler de eğitim sürecinin bir parçası olacak.
Şirketimizde lokal ve global olarak kariyer ve sürekli gelişim fırsatları mevcut. Çalışanlarımıza bölümler arası geçiş fırsatları sunuyoruz. Tüm çalışanlarımız için kişisel gelişim programları, liderlik programları, spor desteği ve yabancı dil gibi destekler sağlıyoruz.
Bilgi akışının sürekliliği, çalışanlarımızın gelişim ihtiyacının karşılanması için oldukça önemli. Bunun için bir de iç eğitmen projemiz var. “Bilgestar” adlı bu projede, alanında uzman çalışanların bilgi aktarımında bulunması ve departmanlar arası iletişimin kuvvetlenmesini amaçlıyoruz.
Yeteneklerimizin bağlılığını oluşturmak adına sadece eğitim faaliyetleri yeterli olmuyor. “Diyalog” adında bir iç iletişim grubumuz mevcut, birçok departmandan gönüllülerin oluşturduğu bu toplulukta, tüm çalışan faaliyetleri ve sosyal sorumluluk projeleri planlanıyor.
İnsan Kaynakları fonksiyonu olarak çalışma arkadaşlarımıza anlamlı, doğru bir iş yapma ve bunun aidiyetiyle mutlu ve sağlıklı bir çalışma ortamı sunmanın birincil görevimiz olduğunu biliyoruz. Brightstar, 37 yaş ortalamasıyla Y jenerasyonunun etkin olduğu bir şirket. Çalışanlarımızın kendi fikirlerini ortaya koyabilecekleri bir ortam yaratmaya ve onları dinlemeye büyük özen gösteriyoruz.
Global olarak yürütülen ve her yıl zenginleştirilen takdir ve tanıma uygulamalarıyla çalışanlarımızın yenilikçi fikirlerini, olumlu davranış değişikliklerini en iyi şekilde ortaya koymalarını sağlamayı ve deneyimlerini zenginleştirmelerine destek olmayı amaçlıyoruz.
Türkiye ofisi olarak 2018 yılının “En iyinin en iyisi ödülü”nü geçtiğimiz nisan ayında kazandık. Bu başarı, büyük müşterimizle iletişimi perçinleyerek “Kazanılmış güven” kategorisinde ödül alan satış grubumuzla geldi.
5.Gelecek dönemdeki projeleriniz arasında neler var?
Brightstar deneyimini kurgularken, çalışanların jenerasyonlarına göre de iletişim belirliyoruz. Brightstar Türkiye üst yönetiminin gelişen teknoloji ve artan rekabete karşı yeteneklerine ulaşmasının yolu iletişimden geçiyor. 11. yılımıza adım atarken yeteneklerin projelere katkı sağlayacağı bir çalışma şekli benimsiyoruz. Sadece masalarda operasyonu yürüten değil; ekiplerin iç içe kaynaştığı, ofis içinde enerjinin yüksek olduğu tartışma ortamlarında bulunarak, çalışanların işe katkı sağladığı bir çalışma hayatı hedefliyoruz.
Yorum yapmak ister misin?