Kariyer, eğitim hayatının bitmek zorunda olduğu anlamına gelmiyor. Bugün pek çok çalışan ve yönetici çalışırken MBA, yüksek lisans ya da doktora programlarına devam ederek sektörel ve akademik bilgisini genişletebiliyor. Sizin için akademik hayata devam etmenin püf noktalarını derledik.
Çalışırken MBA yapmak, bir yüksek lisans ya da doktora programına devam etmek artık eskisi kadar zor değil. Çalışanlar iş çıkışı ikinci öğretim programlara katılabiliyor, iş yerlerinden eğitimleriyle ilgili hem maddi hem de zaman desteği alabiliyor. Elbette tüm bu iyi koşullara rağmen işe devam ederken yüksek eğitimi sürdürmenin zorlukları da var. Eğitime işe olduğu kadar zaman ayırmak, ödev verilen projeleri, tez ve sunumları titizlikle tamamlamak gerekiyor. Akademik hayatı canlı tutmak isteyen çalışanların bazı noktalara dikkat etmesi önemli.
İşte çalışırken yüksek lisans yapmaya dair bazı püf noktaları:
Yöneticiyle konuşmak
Öncelikle bu isteğinizi ve sürecin detaylarını yöneticinizle paylaşmanız gerekiyor. İşini aksatmadığı sürece kendisini geliştirmek hedefi olan bir çalışan yöneticinin gözünde son derece değerlidir. Burada en önemli nokta açık bir iletişim geliştirmek.
– Eğer yüksek eğitim alırsanız maaşınıza zam yapılıp yapılmayacağını öğrenin.
– Yöneticinize iş ve eğitimi bir arada yürütmek noktasında kendinizden emin olduğunuzu gösterin.
– Sınav ya da ders saatleri söz konusu olduğunda erken çıkmanız gereken zamanlar olabileceğini önceden bildirin.
Doğru programı bulmak
Çalışırken verimli bir yüksek lisans süreci geçirmek için hangi programda eğitim almak istediğinize karar vermeniz çok önemli. Bunun için işe öncelikleri yazarak başlamak şart.
– Hangi alanlarda eğitim görmek istediğinizi bir kağıda yazın. İlgi alanınız işinizle ilgili olmak zorunda olmadığı gibi işinize katkı sağlayacak bir programı da içerebilir.
– Eğitiminizin süresi nasıl olmalı? Yıllar alacak bir doktora eğitimine hazır mısınız? Yoksa sizin için en uygunu 1,5 yıl sürecek bir MBA programı mı? Tezli yüksek lisans mı yoksa tezsiz yüksek lisans mı yapmak istiyorsunuz? Bu soruları yanıtlamak önemli.
– Okul seçimine dikkat edin. İstediğiniz eğitimi en iyi şekilde verebilecek, akademik kadrosuyla ve sistemiyle iyi bilinen bir okul seçmek çok kritik.
Araştırma
Öncelikleri belirledikten sıra kişiye özel bir program bulma ve okul araştırma sürecine geliyor.
– Çevrenizdeki okulları araştırın. İş dışındaki kısıtlı zamanınızı trafikte harcamamak adına yakın okulları tercih edebilir, hatta online yüksek eğitim programlarına katılarak evden de eğitim alabilirsiniz.
– Seçtiğiniz okulla mutlaka iletişime geçin. Aklınızda olan tüm soruların karar vermeden önce yanıtlanması son derece önemli.
– Tüm süreçleri aşama aşama not alabileceğiniz bir defter tutun. Bu şekilde işlerin karışmasını önler, geriye dönük notlarınıza bakıp süreci daha hızlı yönetebilirsiniz.
Öğrencilerle ve hocalarla iletişim
Bir eğitim programı hakkında en iyi bilgi o eğitime katılmış kişilere danışmaktan ve eğitimi veren hocalardan bilgi almaktan geçiyor. Bu kişilere soru sorarak söz konusu eğitimin beklentilerinizi ne ölçüde karşılayabileceğini öğrenebilirsiniz.
– Listenizdeki okulları ziyaret ederek öğrencilerle yüz yüze sohbet edin.
– “İş ve eğitimi bir arada nasıl yürütüyorsun? Ne tür sorunlarla karşılaşıyorsun? Bana ne gibi konularda tavsiyeler verebilirsin?” gibi soruları mutlaka sorun.
– Ders içeriklerini öğrenin. Ne tür dersleri alacağınızı önceden görmek kafanızdaki soruların cevaplarını da içerebilir.
Bütçe
Alacağınız eğitimin paralı olması bütçenizi nasıl etkiler mutlaka araştırın. İkinci öğretim programlarının genelde ücretli olduğunu düşünürsek iş yerinizden alabileceğiniz desteği ya da okul için kenara ne kadar para koyabileceğinizi öngörmek çok önemli.
– Yol, yemek gibi ekstra masrafları hesaplayın. Okul ücretinin taksitlendirilebileceği ya da burs alabileceğiniz opsiyonları araştırın.
– İnsan Kaynakları departmanınızla konuşun. Bazı kurumlarda şirketlerin anlaşmalı olduğu eğitim kurumları olabiliyor. Size uygun okullarda indirim imkanı var mı öğrenin.
Akademik başarı
İş yerinde olduğu gibi akademide de başarılı olmak önemli sorumlulukların üstesinden gelebilmekle mümkün.
– Ödevlerinizi, proje ve sunumlarınızı zamanında yapın. Ders programınızı masanıza asın ve ders öncesi okuma yapmaya gayret edin. Düzenli ders notu tutun.
– Okula devam etmeye dikkat edin. Devamlılık hem öğrenmeyi pekiştirir hem de sınavlara daha kolay hazırlanmanızı sağlar.
Sosyal hayat
Yüksek lisans yapmak kolay değil. Sıklıkla hafta sonları sosyal hayatınızdan fedakarlık yapmanız, arkadaşlarınızla veya ailenizle vakit geçirmek yerine ders çalışmanız gerekecektir. Bunun geçici bir süreç olduğunu ve size katacaklarını unutmayın.
Yorum yapmak ister misin?