Dayanıklılığın 5 sırrı

Modern dünyanın kaotik ve rekabetçi atmosferinde, zorluklar karşısında sergilediğimiz tutum artık hiç olmadığı kadar önemli. Araştırmalara göre, güçlükleri olduğu gibi kabul etmek, kontrol edilemeyen her şey karşısında sakin ve esnek durabilmek için dayanıklılığımızı geliştirebiliriz. Sizinle Psychology Today uzmanlarına göre dayanıklılığı geliştirmenin püf noktalarını paylaştık.

“Hayat fırtınanın geçmesini beklemek değil, yağmurda dans etmesini öğrenmektir.”

Hayatımızın akışını çoğunlukla durumlara olan tepkimiz belirler. Çünkü bu durumlar (fırtınalar) kontrolümüz dışındadır. Sürekli huzurlu bir hayat sürdürmek imkansızdır. Olayları ve durumları kabul etmek, yapılabilecekler ve elimizden gelmeyenler noktasında bize destek olur. Yaşanan tüm zorlukların sonunda mutlaka iyi şeyler vardır. Aslında hayatın tam olarak bu dengeden ibaret olduğunu, iyi ve kötünün her zaman bir arada olduğunu bilmek son derece önemli.

Araştırmalara göre insanlar acıdan kurtulma, iyileşme ve giderek daha dayanıklı hale gelme noktasında şaşırtıcı bir yetenek sergiliyor. Dayanıklı olmak ve güçlenmek, hepimizin farklı derecelerde sahip olduğu bir beceri ve bunu artırmak yine kendi elimizde.

İşte Psychology Today uzmanlarından dayanıklılığı artırmak için önemli ipuçları:

Mutluluk kaynaklarını bilin

Bu yıl tarihin en kalabalık dersi Yale Üniversitesi’nde veriliyor. Tam 1200 kişinin aynı anda aldığı, Profesör Laurie Santos tarafından verilen dersin adı “Mutluluk.” Ders, öğrencilere anlamlı bir hayat ve kariyer yaşamı adına rehber olabilmek hedefiyle geliştirilmiş. Üniversite tarihinde en çok tercih edilen ve en çok merak edilen tek ders. Mutluluk, zorlu modern dünyada giderek daha da önemli hale gelen ve kaynakları araştırılan bir kavram haline geldi. Mutluluk kaynaklarımızı az çok anlamak, bu yolda bilinçli hareket etmemizi kolaylaştırıyor. Mutlu insanlar, pozitif tutumlarını elden bırakmamaları nedeniyle daha dirençliler.

Zorluğun içindeki anlamı bulun

Her acı bir ders içerir. Yaşadığınız sıkıntının içinde kendinizi iyi hissetmenizi sağlayan, denge kurmanızı yardımcı olacak bilgiyi bulun.

Bir destek topluluğu oluşturun

Sizinle benzer ya da tamamen farklı sıkıntılar yaşayan insanlarla bir arada olmak, yaşanan deneyimi paylaşmak ve üzerine beyin fırtınası yapmak kesinlikle zihin açıcıdır. Herkesin aldığı dersi ya da fark ettiği bilgiyi paylaştığı bu tür topluluklar direncin artmasına yardımcı olur.

Umutlu olun

Umut, aslında umutsuzluk gibi bir seçimdir. Hepimiz periyodik olarak mutlaka umutsuz hissediyoruz. Dirençli insanlar kendilerini tek bir duyguyla tanımlamaz. Bir çok duygunun kendisi için olduğunu bilir. Umudu umutsuzluğa tercih etmek ise her zaman tamir edici ve güçlendiricidir.

Şükredin

Sahip olunan her şey için şükretmek, değer bilmenin ilk adımıdır. Varlığı için teşekkür ettiğiniz her şeyi yazdığınız bir günlük tutabilirsiniz. Bardağı yarı dolu görmek için önce kişinin kendisini eğitmesi gerekir. Şükran bu eğitimin en önemli temel taşları arasında yer alır.

Değişimi kabul edin

Değişim hayatın parçasıdır ve konfor alanını bırakmayı gerektirir. Değişimi hayatınızın bir parçası yapın. Değişim fikrine acıyı, kayıbı, talihsizliği, reddetmeyi de dahil edin. Onlar da yaşamın önemli parçalarıdır. Eğer bu tür deneyimlerden kaçınmak yerine onlarla başa çıkmayı tercih ederseniz daha dayanıklı olmanız kaçınılmaz.

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.