Değişim sürecini yönetebilmeniz için 5 adım

Değişim, kaçınılmaz bir gerçek olsa da çoğu kez değişime direnenler olabilir. Şirketlerde değişim programları da genelde bundan nasibini alır. Peki, başarılı bir değişim programı yürütmenin yolları neler?

Dijital dönüşüm programları, organizasyon değişimleri, rol değişimleri, liderlik değişimleri aslında kendi içlerinde birer değişim programı olarak düşünülebilir. Bu yazıda 5 adımda başarılı bir değişim programı yürütmenin yollarını paylaşacağız.

Ortak büyük “neden”i bulun

Her değişim programının temeli “herkesi” ilgilendiren ortak “neden”i bulmak ve bunu şirket içinde herkesin duyacağı ve anlayacağı şekilde duyurmaktır. Böylece her çalışan bu gelen “değişim” programının neye hizmet ettiğini, ortak nedeninin ne olduğunu ve onları nasıl etkileyebileceğini anlayabilir. Bu önemli madde atlandığında süreç içinde çoğunlukla çalışanların yapılan aktivitelerin arka planını anlamadıkları, kendilerini işin içinde hissetmedikleri ve “katılım” gösterme konusunda çekimser kaldıkları gösterilmiştir.

Ortak büyük nedeni her bir bireyin bireysel “nedeni” ile bağlayın

İkinci aşamada her bir çalışanın kendi “neden”lerini buldurup, planlanan değişim programının onların amaçlarına da uyduğunu göstermemiz gerekiyor. Bu olduğunda çalışanların kendi bireysel konumlarını görebilmeleri, buna göre hazırlık yapmaları ve değişim programı bittiğinde “onlar için” neler olacağını tahmin etmeleri yine katılımı artıracaktır.

Peki bunu nasıl yapabilirsiniz? Değişim programının içinde olmasını istediğiniz tüm çalışanlar ile 1:1 toplantılar yaparak değişim öncesi görüşlerini alabilir, onların değişimle ilgili duygularını dinleyebilir ve değişimin sonunda onların birey olarak nerede olacaklarını konuşabilirsiniz.

Bunu yaptığınızda çalışanın “Ne yapılacak, neden yapılacak, bana etkisi ne olacak, bana faydası ne olacak?” sorularını yanıtlamış ve “katılıma hazır” olmasını bekleyebiliriz.

Planı paylaşın

Sonrasında büyük bir resim gibi düşünerek planınızı paylaşın… Bu plan başarılabilir olmalıdır. Bu planda herkes şu “resmi” görebilmelidir;

  • Değişimin büyük resim olarak görselleştirilmesi
  • Ana bölümler – ana parçalar
  • Yol haritası
  • Kilometre taşları
  • Zaman planlaması

Bu paylaşımla kimin neler yapacağı, ne zaman yapacağı, kimin kimlerin yardımına ihtiyaç duyacağı, ortak çalışma alanları, zorluk veya darboğaz noktaları bilinir hale gelecektir.

Çark etkisini kullanın

Bir çarkı döndürmek istediğinizde ne yaparsınız? Önce şöyle bir ilk döndürme için güç verirsiniz, biraz döner, gücü azalmaya başladığında yeniden güç vererek hızının artmasını sağlarsınız değil mi? Organizasyonların değişimi de benzer etkileşime göre çalışıyor. Buradaki “güç” de yapılanların takdiri ve kutlanmasıdır.

İlk bölümde büyük bir momentum yaratın ve yüksek enerji ile ortak bir sinerji yaratmaya çalışın… Sonrasında her küçük adımı kutlayın, başarıları herkesle paylaşın… Bunun ardından bir “güç” daha verin ve yeniden bir momentum yaratın. Göreceksiniz ki bir çarkın dönmesi gibi siz momentum yarattıkça “eylemler” artarak değişimi yaratır hale gelecek.

Değişimi normalleştirin

Son aşamada ise bu ilk 4 adımın tekrarlandığı bir süreç ortaya koyun ve “değişimi” normalleştirin. Biliyorsunuz değişimlerde şu üç grubun katılımı gözlenir;

  • Erken adapte olanlar (ilk katılımcılar)
  • Geç adapte olanlar (ilk başarıları ve tecrübeyi gördükten sonra katılanlar)
  • Arkada kalanlar (en son katılanlar, direnenler)

Erken adapte olanlar süreci deneyimledikçe onların daha etkin olmalarını sağlayabilirsiniz. Bir sonraki döngüde belki geç adapte olanlardan bazıları erken adapte grubuna katılacaklar, arkada kalanların bir kısmını da “daha erken” değişimi deneyimlemeye davet edebilirsiniz.

Başarılı değişim projeleri yaratmanız dileğiyle…

Konuk Yazar: Bertay Fişekçi / Çalışan Bağlılığı Danışmanı

Yazara ait diğer yazıları okumak için buraya tıklayabilirsiniz!

 

 

Bertay Fişekçi, 23 yıllık kurumsal hayatının ardından çalışan bağlılığı, kültür dönüşümü, orta kademe yöneticilerin beceri gelişimi alanlarına odaklanmıştır ve bu konularda şirketlere profesyonel destek vermektedir. İnsan odaklı organizasyonların daha da geliştirici, kârlı ve çekici olduğu inancıyla çalışmalarını sürdürmektedir. Fişekçi; yüz yüze seminerler, online etkinler, podcast yayınlarıyla bilgilerini aktarmanın yanında; kişisel blogunda ve İK Blog'da yayınlanan içerikleriyle de okuyucularla buluşmaktadır.
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.