Deneyimlerin pozisyona uygun, peki ya kişiliğin?

Yeteneğin ve geçmiş iş tecrübelerin iş başvurusu yaptığın pozisyonla örtüşüyor. Peki ya kişiliğin? Karakteristik özelliklerin iş başvurusu yaptığın pozisyona ne kadar uygun? Başarılı bir işe alımda İK uzmanları artık tecrübe ve yetenekle birlikte adayların kişilik özelliklerinin de pozisyona uygun olmasına dikkat ediyor.

kisilik84757

İş alım sürecini bir puzzle gibi düşünürsek yeteneğiniz ve deneyimleriniz puzzle’ın parçalarını oluşturuyor. Ancak puzzle’ın bir diğer parçası olan kişiliğinizin pozisyona uygun olup olmaması da işe alımda kritik rol oluyor. İnsan Kaynakları uzmanları işe alım yapılacak olan pozisyon için adayların sadece yetkinliklerine değil o pozisyon için doğru çalışan olup olmadığına da bakıyor.

İşte İK uzmanlarının adaylarda aradığı 7 kişilik özelliği:

Etkili iletişimi olan

İletişim becerisi iş hayatında en çok aranan kişilik özelliklerinin başında gelir. Bir çalışanın takım arkadaşlarıyla, yöneticisiyle veya müşterilerle olan iletişim şekli çalışanın başarısına da başarısızlığına da etki eder. Bu nedenle bir işi nasıl yaptığınız kadar iş süreçlerindeki iletişim şekliniz son derece önemli.

İnisiyatif alabilen

İnisiyatif alabilmek, karar almaktan korkmamak da işverenlerin en çok aradığı özellikler arasında yer alır. İş süreçleriniz hakkında herhangi bir konuda sorumluluğu ele alabilmeniz için illa ki yönetici pozisyonunda çalışmanıza gerek yok. İş dünyası artık gerektiğinde inisiyatif alabilen, sorumluluk duygusu olan çalışanlarla bir arada olmayı tercih ediyor.

Hızlı hareket eden

İş dünyasında başarılı olabilmenin ön şartlarının başında hızlı hareket edebilmek geliyor. Başarıyı hedefleyen çalışanların da, herhangi bir hizmeti/ürünü ilk düşünenin değil piyasaya ilk sunanın kazandığını bilmesi gerekiyor. Bu nedenle şirketler de hızlı hareket edebilen, aktif olan, sonuç odaklı çalışan ve elbette zamanla yarışan çalışanlarla yürümeyi istiyor.

İtibarlı olan

İtibarlı, dürüst ve güvenilir olmak hem iş hem de sosyal hayatta birbirini destekleyen üç kavram. Güvenilir ve dürüst çalışanların daha geniş kaynağa sahip oldukları, gerek çalışma performansı gerekse iletişimiyle kendisinin ve kurumunun itibarını artırdığı görülür. Bu nedenle şirketlerde de hem başarılı olması hem de başarıyı sürdürülebilir kılması nedeniyle kişilik özellikleri bu doğrultuda olan çalışanlar tercih edilir.

Merak eden

İK profesyonellerinin adaylarda aradığı bir diğer özellik merak. Merak dürtüsü yenilenmeyi ve değişimi beraberinde getiriyor. Sürekli değişim içinde olan iş dünyasında da meraklı olan, yeniliklere açık olan, kendini farklı alanlarda geliştiren ve merak duygusunu yaratıcı çalışmalarla ortaya koyan çalışanlar ön plana çıkıyor.

Kendini motive edebilen

İş süreçleri her zaman pürüzsüz olmayabilir. Yöneticilerin yahut müşterilerin beklentileri veya yaklaşan teslim tarihleri gibi durumlar çalışanların motivasyonunu zaman zaman kırabilir. İşte bu tür zamanlarda bile hemen yılgınlığa kapılmayan, ulaşmak istediği hedefe yönelik çalışmaya devam eden ve bireysel olarak da kendini motive edebilen çalışanlar İK uzmanları tarafından tercih ediliyor.

Kurum kültürüne uyum sağlayan

Her şirketin farklı temel değerleri bulunur ve şirketler çalışanlarından bu kurum kültürüne uyum sağlamalarını ve bu kültüre uygun şekilde çalışmasını ister. Bu nedenle İK profesyonelleri de kurumun temel değerlerinin bilincinde olan ve buna uygun çalışabilecek kişilikteki çalışanları seçmeyi tercih ediyor.

Marmara Üniversitesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde lisans, Gazetecilik Bölümü’nde de yüksek lisans eğitimini tamamladı. Meslek hayatına Cumhuriyet Gazetesi’nde muhabir olarak başladı. Dört yıllık muhabirlik deneyiminin ardından European Voluntary Service programı kapsamında Fransa’nın Orleans şehrinde yer alan L’association Labomedia’da medya üzerine çalışmalar yaptı. Türkiye’ye döndükten sonra İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nde doktora eğitimine başlayan Mehlika Akgün son olarak Marketing Türkiye dergisinde web editörü olarak görev yaptı. 2016 yılında Kariyer.net’e içerik yöneticisi olarak katılan Mehlika Akgün, İK Blog, Kariyer Rehberi ve Kariyer Dergi için içerik üretiyor.
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.