Bimeks’in başlattığı +Bi Down projesiyle Down Sendromlu gençler çalışma hayatında yerini alıyor. Özel eğitimlerle hazırlanılan projeyle bugüne kadar 11 genç Bimeks teknoport mağazalarında çalışmaya başladı.
Bimeks, Eylül 2012’den bu yana Down Sendromlu gençleri kadrosuna katıyor, onlara farklı bir hayatın kapılarını açıyor. Bimeks İnsan Kaynakları Yöneticisi Nisa Dizdar +Bi Down olarak isimlendirdikleri projede, ilk genci Bimeks Buyaka Mağazası’nda istihdam ettiklerini ve bugün Bimeks’in büyük metrekareli dokuz teknoport mağazasında 11 Down Sendrolu genç çalıştırdıklarını belirtiyor.
Dizdar, son dönemde Electroworld Mağazaları’nın da bünyelerine katılmasıyla, İstanbul’da, Ankara’da, Bursa’da, Antalya’da, Konya’da ve Denizli de faaliyet gösteren bu mağazalarda da Down Sendromlu gençlere çalışma imkanı yaratacaklarını anlatıyor. Böylece hem Down Sendromlu gençlere hem de onlarla birlikte çalışan diğer personele yeni bir bakış açısı kazandırmayı amaçladıklarını belirten Dizdar projenin ayrıntıları hakkında bilgi verdi.
Dört temel değerimiz var
Projemizi 2012 yılı planlamalarımızı yaparken düşündük ve 2012 projeleri arasında Sosyal Sorumluluk Projesi olarak yerini aldı. Yıllara yayıldıkça anlamını artıracak projenin adını +1 kromozomundan yola çıkarak koyduk. Down Sendromlular, +1 kromozomla doğarlar. Diğer insanlardan +1 fazla olan bu kromozom onları farklılaştırmaktadır. Down Sendromu bir hastalık değil, genetik bir farklılıktır. Biz de bu bilgiden hareketle projemizin adını +Bi Down olarak belirledik. Aslında fikir Bimeks’in temel değerlerinin bir sonucu olarak ortaya çıktı. Bimeks’in dört temel değeri; aile, memnuniyet, samimiyet ve deneyimdir.
Engelli kadrosunun dışında istihdam ediliyor
+Bi Down Projesi ile Down Sendromlu gençlere, mağazalarımızda çalışma imkanı sağlayarak, onların evlerinden daha çok çıkmalarını sağlamayı ve aldıkları eğitimleri katma değere çevirebilmelerini amaçlıyoruz. Böylece genç bireyler olarak kendilerine yeter hale gelmelerini, kendilerini daha çok ifade edebilmelerini, mesleki bilgi ve beceri kazanıp, hem kendi hem de ailelerinin bütçelerine katkı sağlamalarını istiyoruz. Böylece ekonomik bağımsızlık kazanıp kendi hayatlarını idame ettirmelerine kısacası hayata karşı kazanmalarına aracılık yapmak istiyoruz. Dünyada, Down’lu gençlerin daha çok hayatın içinde olduklarını ve kendi ayakları üzerinde durup daha çok katma değer ürettiklerini görebiliyoruz. Ancak ülkemizin henüz bu aşamaya gelemediğini düşünüyoruz. Onun için bu proje özellikle, İş Kanunu’nun, şirketlerde zorunlu tuttuğu engelli kadrosu üstünde bir çalışmadır ve gençler bu kadroların dışında ayrıca istihdam edilmektedir. Projenin diğer bir amacı da Bimeks çalışanlarının farklılıklara karşı “önyargısız bir bakış açısı” geliştirmelerine aracılık yapmak, önyargısız bakış açısının çoğalarak, yan komşuya, yani diğer mağazaların çalışanlarına, tüm alışveriş merkezlerine ve Bimeks’ten alışveriş yapan tüm müşterilere yansımasını sağlamak, diğer markalara da farklılıkları görebilmek ve kabul edebilmek konusunda örnek olup öncülük yapmak.
Yetenekli oldukları alanlarda görevlendiriliyorlar
Projenin hem hazırlık aşamasında hem de devamında derneklerle çok yakın çalıştık. Down Sendromu Derneği ile çalışmaya ve destek almaya devam ediyoruz. Down Sendromu Derneğinden gelen iş koçumuz ve psikologlarımız bizimle birlikte Down’lu gençlerimizi takip ediyor, yönlendiriyor ve gelişimlerini destekleyip, projenin gelişimi için geribildirimlerde bulunuyorlar. Özellikle, gençlerin yetenekli olduklarını bildiğimiz; güleryüzlü olma, insancıl olma, titiz ve düzene önem vermeleri gibi belirgin özellikleri nedeni ile karşılama, reyon düzenleme, etiket basma gibi alanlarda görev alabilmelerini sağlamak istedik. Bunun için hazırlık aşamasında ailelerle görüştük. İlk haftalarda bu gençlerin ailelerinden destek aldık, araştırdık, öğrendik. Proje sürekliliği olan bir proje olduğu için, araştırıp öğrenmeye ve projeyi geliştirmeye devam ediyoruz. Yeni açılan bir teknoport mağazamızda gencimizi başlatmadan önce, daha önce çalışmaya başlamış gençlerin ailelerini de devreye alıp, sıkı bir iletişim ağı ile, yeni aileyi süreç ve yaşanacaklar ile ilgili bilgilendiriyoruz.
Mağaza çalışanlarına da eğitim verildi
Projenin başlangıcında ve devamında Down Sendromu Derneği tarafından, Down’lu gençlerin çalıştığı teknoport mağazalarının personeline bilgilendirme eğitimi verildi ve Down’lu gençlere çalışma ile ilgili iş koçluğu ve ön anket çalışması yapıldı. Eğitimde, personelimizin bir önyargısı olmadığını ancak, birçok personelimizin yakınında daha önce Down Sendromlular olmadığı için neler yapacaklarını bilmediklerini ve süreci merak ettiklerini gözlemledik. Down’lu personel ile çalışan mağaza personelimizin, önyargısız bakış açısı geliştirme, empati kurabilme, dinleme ve hoşgörülü olma konusunda geliştiklerini gözlemliyoruz ve bu sonuçlar bizi sevindiriyor. Ayrıca, Down’lu Bimeks’lilerin de kendilerine güvenlerinin arttığını, konuşmalarının daha anlaşılır olup, kelime dağarcıklarının geliştiğini çok net gözlemleyebiliyoruz.
Yorum yapmak ister misin?