E-imza nasıl alınır?

E-imza geleneksel imzanın dijitalleştirilmiş güçlü yanı olup, teknolojinin hayatımızdaki yeriyle birlikte hız, güvenlik ve pratiklik arayanlar için geleceğin vazgeçilmez anahtarı olarak karşımıza çıkıyor. Eğer siz de E- imza kullanmayı düşünüyorsanız, yazımızda bununla ilgili bilgi edinebilir, e- imza nasıl alınır sorusuna yanıt bulabilirsiniz!

Kısaca e-imza olarak bilinen günlük hayatta kullanılan elektronik imza, “5070 Sayılı Elektronik İmza Kanununa göre başka bir elektronik veriye eklenen veya elektronik veriyle mantıksal bağlantısı bulunan ve kimlik doğrulama amacıyla kullanılan elektronik veriyi ifade eder. E- imza, somut olarak ıslak imzayla hukuki olarak eşdeğere sahiptir. Bu noktada dijitalin güvenilirliğini sağlamak için önemli bir rol oynar. Gönderilen bilgilerin değiştirilmeden gönderildiği, işlemin kesinlikle doğru kişi tarafından gerçekleştirildiği ve bu durumun karşılanamayacağının güvencesi altında yer alır. Elektronik işlemler sırasında kimlik bilgilerinin doğruluğunu garanti ederek güvenli ve şeffaf bir dijital altyapı sunar. Bu sayede hem bireylerin hem de kurumların güvenilir bir dijital kimlik tutma yöntemi oluşur.

E-imza nasıl alınır?

E-imza, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından onaylı elektronik sağlayıcılar aracılığı ile verilmektedir. Bu noktada e- imza almak isteyen kişilerin aklına öncelikle ücretsiz e-imza nasıl alınır sorusu devamında ise bireysel ve kurumsal e- imza nasıl alınır soruları gelmektedir. Bireysel elektronik imza için başvuran kişi T.C. kimlik numarası yazan nüfus cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi gibi resmi sayılan ve kimlik yerine geçebilecek bir belgeye sahip olması gerekmektedir. Kurumsal e- imzalar için ise Ticaret Sicil Memurluklarından temin edilen ve son 6 ay içerisinde alınmış bir faaliyet belgesi gerekmektedir. Bu belgenin aslının olması önemlidir. Başvuran kişinin üzerinde T.C. kimlik numarası bulunan kimlik belgesi vermesi gerekir. Bunun yanı sıra başvuru formu ve elektronik sertifika taahhütnamesi gerekli olan evraklar arasındadır.

E-imza nasıl kullanılır?

E- imzayı kullanabilmek için öncelikle satın alınan yazılımın bilgisayara kurulması ve ve sertifika ile giriş sisteminin yapılması gerekir. E- imza nasıl kullanılır sorusunun yanıtı ise yazılıma sertifika ile giriş yapmaktan geçer. E- imza birçok alanda ıslak imza yerine kullanılabilir fakat emlak alımı, evlilik, veraset gibi işlemlerde geçerliliği yoktur. Bu konuların dışında kamusal ve ticari işlemlerde kolaylıkla ve yaygın olarak kullanılabilir.

E- devlet üzerinden e- imza alınabilir mi?

E- imza nasıl alınır e- devlet üzerinden alınır mı sorusuna olumsuz yanıt vermek gerekir. E-devlet kapısı üzerinden doğrudan e- imza işleminin yapılması ve e- imza alınması mümkün değildir. E- imza ile ilgili sertifikaları almak için yalnızca Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu (BTK) tarafından onaylanan Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcıları (ESHS) firmalarından alınmalıdır. Sertifika alındıktan sonra gerekli olan altyapı sağlandıysa e-devlet üzerinden aktivasyon işlemi tamamlanabilir. Tüm bu işlemlerden sonra e- devlet üzerinden aktivasyon işlemi yapmak oldukça kolaydır. Bunun için öncelikle;

  • Aktivasyon seçeneklerinden e-devlet ile aktivasyona tıklayın.
  • İletişim bilgilerinizi doldurun ve telefonunuza gelecek olan kod ile doğrulama adımını tamamlayın.
  • e-devlet kapısı üzerinden bilgilerinizi girerek kendinize ait olan hesabınıza giriş yapın.
  • Karşınıza çıkacak olan üstteki arama butonuna “e-Kayıt” yazarak “e-Kayıt Onay İşlemleri (BTK) kısmını seçin.
  • Karşınıza gelecek olan listelerde “güvenli e-imza” ve sertifika sağlayıcınızın adını bularak onu seçin.
  • Bilgilerinizin doğruluğundan emin olduktan sonra onaylama işleminin ardından sertifika aktivasyon işleminiz tamamlanmış olacak.

 E- imza kullanmanın faydaları

Teknolojinin hayatımıza kattığı en önemli katkısı zamandan ve mesafeden tasarruf sağlamasıdır. E- imzanın faydaları da tam olarak bunu karşılamaktadır. E- imza kağıt ve kargo masrafı gibi maliyet oluşturucu giderlerden tasarruf etmeye olanak sağlamaktadır. Ayrıca internet bağlantısı ile e- imza kullanılarak imzalama işlemlerinde zamandan ve ulaşım maliyetinden de tasarruf edilebilir. Özel sektör ve kamu sektörü için de kolaylık sağlayan bir kullanımdır.

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.