Eğitimler; çalışanların verimliliğini ve motivasyonunu arttıran, ekip ruhunu ortaya çıkaran, çalışanların kariyer hedeflerine katkı sağlayan en önemli araçlardan biri. Peki eğitim yönetiminde “Kirkpatrick” modeli nedir ve nasıl uygulanır?
Öncelikle eğitim yönetiminde doğru bir değerlendirme sistemi kullanmak ve bu eğitim gelişim yönetimini bir süreç olarak ele almak oldukça önemli. Bu noktada özellikle insan kaynakları departmanı tarafından ele alınabilecek olan verimli bir eğitim değerlendirme modelinden bahsedeceğiz.
Kirkpatrick modeli nedir?
Donald Kirkpatrick tarafından 1959 yılında ortaya konulmuştur. Eğitimlerin pratik, uygulanabilir ve realiteye uygun yürütülmesi için oluşturulmuş 4 aşamalı bir değerlendirme modelidir.
1- Reaksiyon: Bu aşamada, katılımcıların eğitime nasıl tepki verdiğini ölçümleriz. Katılımcıların eğitmeni, konuyu, materyalleri, sunumu, eğitimin verildiği alanı beğenmeleri ve bu eğitimi özel bir deneyim olarak görmeleri önemlidir. Katılımcıların bu konudaki düşünceleri ve anlatılmak isteneni anlama seviyeleri eğitimin kalitesini gösterir.
Tepkiyi ölçmek için kullanılabilecek metotlar:
- Eğitim Değerlendirme Formu
- Gözlemci
Tepkiyi ölçmek için sorulabilecek örnek sorular:
- Katılımcılar eğitimi harcadıkları zamana değer buldu mu?
- Katılımcılar eğitimi başarılı buldu mu?
- Eğitimin kişisel gelişimime ve yaptığım işe katkısı ne oldu?
- Daha iyisini yapmak için motive etti mi?
- Eğitimin en güçlü ve en zayıf yanları nelerdi?
- Katılımcılar eğitim alanını ve sunum şeklini beğendi mi?
- Eğitmen konusunda uzman mıydı?
2- Öğrenme: İkinci aşamada katılımcıların neler öğrendiğini ölçeriz. Eğitim sonucunda bilgi birikimlerinin artıp artmadığını inceleriz. Öğrenimleri ölçmek için hangi konuları değerlendireceğimizi belirlememiz gerekiyor. Bunlar bilgi birikimindeki, becerilerdeki veya davranışlardaki değişimler olabilir.
Öğrenmeyi ölçme yöntemi:
- Eğitimin ardından pre test – post test değerlendirmesi yapmak faydalı bir uygulama olacaktır. Eğitimde verilmek istenen asıl anahtar konuları çıkarmalı ve buna göre bir sınav hazırlamalıyız. Eğitimin başında ve sonrasında aynı sınavı katılımcı kitleye uygulayarak eğitimin verimliliği ile alakalı rakamsal verilere ulaşarak duruma göre aksiyon alabiliriz.
3- Davranış: Eğitimler kişilerde davranış değişikliği hedeflese de bu iki gün bir otelde eğitim olarak gerçekleşmez. Gerçek davranış değişiklikleri eğitim sonrasında uygulayacağımız takip adımlarıyla kazanılacaktır.
Öğrenmeyi ölçme metotları:
- Performans Değerlendirme
- Değerlendirme Merkezi
- One to One Coaching
- İşbaşı Gözlem
4- Sonuç: Bu aşamada eğitimin sonuçlarını analiz ederiz. Sizin ve ekibinizin işletme içerisinde neleri iyi yaptığı, nasıl daha iyi yapabileceği gibi noktalar değerlendirilir. Değerlendirmeler sonucu oluşan çıkarımlar bizim yeni stratejimizi oluşturacaktır.
Çıktılarımız:
- Gelişmiş çalışanları elde tutma stratejisi
- Artan üretim
- Yükselmiş motivasyon
- Artan satış
- Artan kalite
- Artan müşteri memnuniyeti
- Azalan çalışan memnuniyetsizliği
Kirkpatrick modelinin faydaları
- Katılımcılarımızın bu gelişim sürecinde aidiyet duymasını sağlayarak süreç içerisinde kalmasını sağlar.
- Katılımcılarımızın eğitimlerimizde aktardıklarımızı ne derecede öğrenip öğrenmediklerini rakamsal verilere dayandırır.
- Katılımcılarımızın öğrendiği teorik bilgileri uygulayabilir kılma sürecini yani takip adımını uygulatır.
- Bu gelişim sürecinin bize neler kattığını öğrenebilmemiz adına bir değerlendirme basamağı oluşturur.
Bu model ile sürdürülebilir sistem oluşturulduğu takdirde uygulanabilir bir gelişim çarkı oluşturabilirsiniz.
Kaynak: Donald Kirkpatrick, great ideas revisited, training and development
Konuk Yazar: Gizem Topsakal Acet/İnsan Kaynakları Yöneticisi
Yazara ait diğer yazıları okumak için buraya tıklayabilirsiniz.