Ekibinizde kaos mu var? Şu 4 çatışma türüne dikkat!

Ekibinizde kaos mu var? Ekip içindeki çatışmalar verimliliği düşürebilir. Bu yazıda, takımda yaşanan dört çatışma türünü keşfedecek ve her birine nasıl çözüm getirebileceğinize dair öneriler bulacaksınız. Ekip uyumunu güçlendirmek için hangi adımları atabilirsiniz? Detaylar yazımızda!

Ekip başarısında ekip yöneticisinin rolü gibi ekibin uyumlu çalışabilmesinin rolünün de ne kadar önemli olduğunu herkes bilir. Ekip, birlikte ilerlemeyi başaramıyorsa enerjisini birbirine dönük sorunları çözmeye harcıyorsa iş çıktısının miktarı ve kalitesi daha düşük olabilir.

Ekip çatışmalarına baktığınızda fark edebileceğiniz ve çözmek için adım atabileceğiniz dört çatışma türünü bu yazıda anlatmak ve bazı önerilerde bulunmak istiyorum.

Tek karşıt görüş

Ekipte çatışma genelde tek bir arkadaşımız üzerine dönüyor, onunla ilgili şikayetler artıyor, onunda etrafına daha saldırgan veya çözümsüzlük tadında davranışları artıyorsa bu çatışma türüne saplanmış olabilirsiniz. Bu çatışma türü ekipte izolasyon yaratacak, görünürde sorun çıkaran arkadaşımızın dışlanmasına ve ekip motivasyonunda düşüşe yol açabilecektir. Bu arkadaşımızı haklı bulan ve onunla beraber olmak isteyen başka arkadaşlarımız ortaya çıktıkça farklı bir çatışma türüne geçiş de söz konusu olabilir.

Ne yapabilirsiniz?

Bu sorunun kaynağında gibi görünen arkadaşımızın izole edilmesini önlemek için çeşitli yollar deneyebilirsiniz. Tabii ki onunla 1:1 görüşmeniz faydalı olabilir. Bu arkadaşımızın da sürece katılımını sağlayacak tedbirler alabilirsiniz. Ekibin diğer üyelerini dinlemeye ve çatışmanın kök sebebini bulmaya çalışmaya devam etmenizi öneririm.

Boks maçı

Ekipte iki arkadaşımız arasında sanki bir boks maçı varmışcasına çatışma veya tartışma yaşanma hali olarak tanımlayabiliriz. Bu çatışmanın arkasında bir geçmiş olabilir, bir kişisel duygu patlaması olabilir, iş dışı bir durum da olabilir. Bu durum tüm ekip içinde bir gerginliğe yol açabilir, insanlar bir tarafı seçmek durumunda hissedebilirler kendilerini.

Ne yapabilirsiniz?

Bu iki arkadaşımızın birbirleriyle ilişkileri üzerine bir sorun görünüyorsa, koçluk veya mentorluk desteği verilebilir. Olay süreç ve işle ilgili bir görüş ayrılığı ise konuyu kişisel yaklaşımlardan ayırıp daha geniş bir tartışma platformu ile herkesin olumlu karşılayacağı bir zemine götürmek işe yarayabilir.

Savaşan gruplar

Ekip ortadan ikiye bölünmüş, iki taraf alt gruplarını oluşturmuş ve işler iki grubun birbirine diş geçirebilmesine göre ilerliyorsa, bu çatışma türünü yaşıyorsunuz demektir. Bunun önemli sonuçlarından biri, süreçlerin yavaşlaması, onay ve raporlama gibi konularda tıkanıklık ve genel iş birliğinde azalma olabilir.

Ne yapabilirsiniz?

Her iki tarafın da kabul edebileceği çözümleri sunmaya gayret ederken, aslında iki alt grup değil tek bir grup olduğunuza dair bir yaklaşım sergilemek ve bu yaklaşıma destek yaratmaya çalışmak denenebilir.

Suçlama oyunu

Tüm ekip üyeleri birbirleriyle çatışma halindelerse ve her olay bir gerginliğe dönüşüyorsa, insanlar sürekli sorumluluktan sıyrılmak için birbirlerini suçlar hale geldilerse, bu türde bir çatışmanın içindesiniz demektir. Bu durumda verimlilik düşecek, ekip hedeflerinden sapılacak, insanlar kendilerini daha çok düşündüklerinden ekip birliği de sağlanamayacaktır.

Ne yapabilirsiniz?

Suçlamalar yerine cevaplarınızı ve çözüm önerilerinizi ekip hedefleri üzerine yapmanız işe yarayabilir. Ekip içinde herkesin kabul edebileceği ortak bir hedef yaratmak ve bunu iletişiminize eklemek doğru yöne doğru ilerlemenizi sağlayabilir.

Her ekipte bu listelediğim şekilde ve farklı şekillerde çatışmalar çıkabilir, ekip yöneticisinin önemli becerilerinden biri bu çatışmaların kök sebeplerini önceden okuyabilmek ve çatışmaları yapıcı çözümlere götürebilmektir.

Sizde durum nasıl?

Bertay Fişekçi, 23 yıllık kurumsal hayatının ardından çalışan bağlılığı, kültür dönüşümü, orta kademe yöneticilerin beceri gelişimi alanlarına odaklanmıştır ve bu konularda şirketlere profesyonel destek vermektedir. İnsan odaklı organizasyonların daha da geliştirici, kârlı ve çekici olduğu inancıyla çalışmalarını sürdürmektedir. Fişekçi; yüz yüze seminerler, online etkinler, podcast yayınlarıyla bilgilerini aktarmanın yanında; kişisel blogunda ve İK Blog'da yayınlanan içerikleriyle de okuyucularla buluşmaktadır.
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.