Liderlik pek çok hassas dengeyi birlikte yürütmeyi gerekli kılıyor. Bunlardan biri de ekip yönetimi esnasında kullanılan dil. Çalışanlarınızla kurduğunuz iletişim diliniz, aranızdaki ilişkiyi doğrudan etkiliyor. Bu ilişkiyi kuvvetlendirecek püf noktalarını yazımızda paylaştık.
Yaşamın birçok evresinde süreçlerin ilerlemesi, çalışanlara veya kişilere yön gösterilmesi ve doğru bir sinerjiyle koordinasyonun sağlanması gereksinimi, insanoğlunun var oluşundan bu yana kendini göstermiştir. Bu nedenle, gerek özel hayatta gerekse de iş hayatında yönetmeye veya yönetilmeye ihtiyaç duyarız.
Yönetici pozisyonundaysanız, çalışanlarınız veya yönettiğiniz kişiler sizin bakış açınıza, gösterdiğiniz hedefe, amaca ve yöntemlerinize göre hareket eder. Öyle ki aldığınız her karar, vereceğiniz her emir uygulanmaya çalışılacaktır. Aynı zamanda çalışanlarınız size aksettirmeden aldığınız kararları sorgulayacaktır, eleştirecektir. Fakat yine de kararlarınızın uygulanması gerekecek. Tam da bu noktada ortaya bir sorun çıkmaktadır:
“Kararlarınız ne kadar içselleştiriliyor?”
Eğer aldığınız önemli ve ciddi kararlar, süreci yürütecek çalışanlarınızın benimsemesine olanak tanımıyorsa, başarılı bir sonuca ulaşma olasılığınız azalabilir. Bazı yöneticiler, bu sorunu yaşarken farkında dahi olmayabiliyor. Yöneticinin farkında olmadığı sorunların ilerleyen süreçte aleyhe dönme olasılığı ise kuvvetle muhtemel.
Aldığınız kararların çalışanlar tarafından benimsenmesi için öneriler
Gerektiği zaman emir vermeden, ancak direktiflerinizin tekrara gerek kalmaksızın uygulanabilmesi için yönettiğiniz kişilerin size gerçek anlamda saygı duymalarını sağlamalısınız. Genel olarak bu yetkinlik, sonradan kazanılan bir durum olmasa da geliştirilebilir bir özelliktir. Aşağıdaki öneriler bu yetkinliği geliştirmek için karar alma süreçlerinde size yardımcı olacaktır.
- Kararlarınızı öncelikle kanun, yönetmelik, prosedür vb. dayanaklar ile güçlendirin,
- Neden bu kararı aldığınızı anlatın,
- Verdiğiniz kararın amacını anlatın,
- Kararınıza dair bilgi verin. Bilgili olun. Çünkü, “İyi bir karar bilgiye dayanır.” (Platon)
- Alınan kararın başarıya giden sürece, stratejik hedefinize katkı sağlayacağını belirtin,
- Karar alırken tarafların fikirlerini dikkatle dinleyin; fakat fikirleri değerlendirip son kararı siz verin,
- Süreci yürütecek çalışanlarınızın aynı zamanda başarının bir parçası olduklarını hissettirin.
Yöneticiler, yeri geldiğinde kendilerinin de kabul edemeyeceği kararları almak durumunda kalabilirler. Böylesi durumlarda sürecin ne kadar zor ve yıpratıcı olduğunu, fakat alınan kararın koşulların gerekliliği olduğunu çok iyi ifade etmelisiniz.
Emir vermeden de ekip üyelerini yönetebilmek için;
- Fikirlerini önemsemek,
- Vakit ayırıp göz teması kurarak dinlemek,
- Verilen görevi layıkıyla yerine getirdiğinde teşekkür etmek,
- Saygı sınırı ile iletişim kurmak,
- Ses tonunu ciddi fakat soğuk olmayan, otoriter fakat buyurgan olmayan bir ses tonu ile ayarlamak.
Bu başlıklar çerçevesinde yönetici profili oluşturduğunuz takdirde siz emir vermeseniz bile, ağzınızdan çıkan her sözcük karşı tarafta yerine getirilme ihtiyacı doğuracaktır. Böylelikle emir vermeden yönetmiş olacaksınız. Unutulmamalıdır ki kararlarımız, hayatımızın kalitesini ve yönünü belirler.
Konuk Yazar: İshak Yıldız / IGU Personel Daire Başkan Yardımcısı