Ekibinizin size “açılması” için 3 soru önerisi

Takım lideri olarak ekibinizin her üyesinin iyi niyetle davrandığını düşünmek her zaman çok kolay olmayabilir. Ancak durum ne kadar aksini gösteriyor gibi görünse de soğukkanlılığınızı koruyarak davranmak önemli bir liderlik becerisidir. Bu noktada size yardımcı olacak ipuçlarını Çalışan Bağlılığı Danışmanı Bertay Fişekçi örneklerle bu yazımızda paylaşıyor.

Bir örnekle başlayalım… Diyelim ki bir arkadaşınız toplantıya üçüncü kez geç geldi ki daha önce onu bu konuda uyarmıştınız… Böylesi bir durumda sizin potansiyel davranış seçeneklerinize bir bakalım ve bu davranışları 10 üzerinden puanlayalım, ne dersiniz?

-Çalışanın bu davranışı kasti olarak yaptığını ve kötü niyetli olduğunu düşünerek bir yorumda bulunmak (3)

 -Çalışanın bu davranışı tembellikten yapmış olabileceğini düşünerek bu doğrultuda bir yorum yapmak (3)

 –Çalışanı diğerlerinin önünde kötü duruma düşürerek çözüme ilerlediğinizi düşünmek. Mesela “Murat yine alarmı kurmayı unuttun galiba” gibi acıtıcı ve alaycı bir dil kullanmak. (2)

-Toplantı anında bir şey söylemeyip veya nazikçe bu davranışı fark ettiğinizi belirtip arkadaşımızla ayrı bir toplantı yapma niyetini ifade etmek. (8)

Böyle bir durumda bu arkadaşımız ile yapacağınız 1:1 toplantıda sorabileceğiniz 3 alternatif soru önermek isterim.

Bu sorular ile sizin haberiniz olmayan, arkadaşımızın size iletmediği, belki kendini iyi hissetmediği perde arkası bir konuyu anlama ihtimaliniz artabilir; arkadaşımızın sizin samimiyetinize güvenerek biraz daha “açılması” mümkün olabilir. Bu noktada da gelişim diyaloğu ile anlamlı bir bağ kurarak, samimi diyaloğa doğru ilerleme ihtimaliniz de artacaktır.

1- Gerçekten bilerek ve isteyerek mi bu davranışı gösteriyorsun, yoksa… ?

Bu soruyla aslında yorum yapmadan, bir sonuca varmadan arkadaşımızın davranışı ile ilgili “kasıt” konusunu ona soruyoruz. Böylece aslında önemli bir “engeli” de aradan çıkarmış oluyoruz.

2- Benim bilmediğim ve anlamadığım bir şeyler mi oluyor arka planda?

Bu önemli bir soru. Çoğunlukla çalışan, ekip liderine bir konuyu “aç(a)madığı” zaman arkada farklı bir senaryo olmuş olabilir. Örneğin; annesinin ölümünün ardından psikolog randevusu alan ve toplantıya geç kalan bir arkadaşımız, ancak ekip liderinden buna benzer bir soru duyduğunda “durumunu” açıklayacak güven ve cesareti kendinde bulacaktır.

3- Sen bu durumu benim gördüğümden farklı mı görüyorsun, sence bu durumu nasıl değerlendirebiliriz?

Bu da değerli bir soru… Bazen aynı olaylara bakarak farklı yorumlar yapabiliriz. Bizim için çok bariz olan bazı yorumların, ekip üyesi arkadaşımız için aynı şekilde olmadığını duymak bazen şaşırtıcı olabilir. Aslında bu basit soruyla olası farklı yorumu engellemiş ve daha samimi daha gerçek bir iletişim yolunu açmış oluyoruz.

Bu soruların faydalı olmasını diliyorum. Ekip lideri olarak kendi liderlik becerilerinizi geliştirmek istiyorsanız bana ulaşabilirsiniz.

Konuk Yazar: Bertay Fişekçi / Çalışan Bağlılığı Danışmanı

Yazara ait diğer yazıları okumak için buraya tıklayabilirsiniz!

Bertay Fişekçi, 23 yıllık kurumsal hayatının ardından çalışan bağlılığı, kültür dönüşümü, orta kademe yöneticilerin beceri gelişimi alanlarına odaklanmıştır ve bu konularda şirketlere profesyonel destek vermektedir. İnsan odaklı organizasyonların daha da geliştirici, kârlı ve çekici olduğu inancıyla çalışmalarını sürdürmektedir. Fişekçi; yüz yüze seminerler, online etkinler, podcast yayınlarıyla bilgilerini aktarmanın yanında; kişisel blogunda ve İK Blog'da yayınlanan içerikleriyle de okuyucularla buluşmaktadır.
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.