Emeklilik başvurusunun nasıl sorgulanacağı ve emekliliğin onaylanıp onaylanmadığına yönelik bilgilere nasıl ulaşılacağını merak ediyorsanız detaylar yazımızda!
Emeklilik başvurusunda bulunan ve başvurunun bir an önce sonuçlanmasını bekleyen emeklilik adayları için başvurunun ne zaman ve nasıl sonuçlanacağına dair detaylı bilgilere yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Emeklilik başvurusu
Emeklilik başvurusunun sorgulanmasından önce emeklilik başvurusunun nasıl yapılacağına dair detaylı bilgiye ulaşmak, hem emeklilik evrakların eksiksiz bir biçimde tamamlanması hem de başvuru sürecinin takibi açısından faydalıdır. Emeklilik başvurusu, genel olarak Sosyal Güvenlik Kurumu üzerinden yapılır. Emeklilik başvurusunda bulunmak isteyen adaylar, bu başvuruyu yakınlarında bulunan Sosyal Güvenlik Kurumlarına giderek doğrudan yapabilecekleri gibi e-devlet üzerinden de gerçekleştirebilirler. Emeklilik başvurusunun kurum tarafından dikkate alınması ve emeklilik işlemlerinin başlatılabilmesi için başvuruda bulunan kişinin; emeklilik yaşı, prim günü ve sigorta yılı ve benzeri emekli olma şartlarını yerine getirmiş olması elzemdir.
Emeklilik başvurusunda sigorta koluna bağlı bir biçimde bazı değişiklikler ortaya çıkabilir. Emeklilik başvurusunda bulunan adayların başvurularını takip etmesi ve ne zaman emeklilik hakkı kazanacaklarını öğrenmesi bu süreçte en çok merak edilen konular arasındadır. Emekli adaylarının kısa süre içinde başvurularının tamamlanması için öncelikle emeklilik başvurusunda istenilen tüm belgelerin usulüne uygun ve eksiksiz bir biçimde tamamlanması gereklidir. Daha sonra emeklilik başvuru sorgulama işlemleri için takip süreci başlatılabilir. Emeklilik başvuru sorgulama birden fazla yöntem ile gerçekleştirilebilir. Emeklilik için başvuruda bulunulan kuruma doğrudan müracaat ya da e-devlet sistemi üzerinden takip bu yöntemlerin başında gelir.
Emeklilik başvurusu nasıl yapılır?
Günümüzde emeklilik işlemlerinin tamamı Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde gerçekleştirilmektedir. Bu nedenle farklı meslek gruplarında ve sigorta kapsamlarında çalışanlar için SGK emeklilik başvuru sorgulama olanakları merak edilmektedir. Emeklilik başvurusu yapmak isteyen emekli adayları emeklilik başvurularını Sosyal Güvenlik Kurumu’na giderek ya da e-devlet üzerinden gerçekleştirebilirler.
E-devlet üzerinden işlem yapmak isteyen adayların e-devlet şifresine sahip olmaları gereklidir. E-devlet şifresine sahip olmayan adaylar PTT’den e-devlet şifresi edinebilirler. Şifre edindikten sonra e-devlet sistemine T.C. kimlik numarası ve şifre ile giriş yapılabilir. E-devlet üzerinden yapılacak emeklilik başvuruları emekli adaylarının sigorta türü fark etmeksizin gerçekleştirilebilir.
Online emeklilik başvurusu günümüzde pratik bir biçimde tamamlandığı için en sık tercih edilen emeklilik başvurusunda bulunma yöntemlerinden biri haline gelmiştir. Online emeklilik başvurusunda bulunmanın sağladığı bir diğer avantaj da Sosyal Güvenlik Kurumu’nda beklemeye gerek kalmadan işlemlerin hızlı bir şekilde gerçekleşmesidir. SGK üzerinden online emeklilik başvurusunda bulunmak için yapılması gereken ilk işlem emeklilik başvuru formunun doldurulmasıdır. Formda emekli adayının özlük bilgilerine ve çalışma bilgilerine yer verilir. T.C kimlik numarası, emekli adayının adı ve soyadı, doğum tarihi ve cinsiyeti ilk etapta istenen bilgiler arasındadır. Ardından başvuru formunda işe başlama tarihi ve ayrılış tarihi belirtilir. Bu formda olması gereken bilgilerden bir diğeri ise emekliliğin hak edildiği tarihin gün, ay ve yıl olarak bilgisidir. Bu emeklilik başvuru formu eksiksiz bir biçimde tamamlandıktan sonra gönder butonu ile gönderilir. Emeklilik başvuru formu e-devlet üzerinden de doldurabilir. E-devlet sistemi üzerinden yapılan başvurularda “Gelir, Aylık, Ödenek Talep Belgesinin Verilmesi” başlığı seçilmelidir.
Emeklilik başvurusu ne zaman sonuçlanır?
Emeklilik başvurusu yapıldıktan sonra yapılan başvurunun sonuçlanması ve işlemlerin tamamlanması sigorta koluna göre değişiklik gösterir. Örneğin; birden fazla sigorta kolunda hizmet vermiş bir emeklilik adayının ya da hizmet birleştirilmesi yapılan bir emeklilik adayının emeklilik işlemleri, tek sigorta kolunda hizmet vermiş bir adayın işlemlerine göre daha uzun sürebilir. Emeklilik başvurusunun tamamlanması kurumlardaki yoğunluğa göre de değişiklik gösterebilir. Küçük bir şehirde ya da bir ilçede emeklilik başvurusunda bulunan adayların emeklilik başvuruları, büyük metropollerde emeklilik başvurusu yapan adaylara göre daha hızlı bir biçimde sonuçlanabilir. Günümüz şartlarında elektronik ve dijital ortamlarda belge takibi yapılabildiği için emeklilik başvurusunda bulunan emekli adaylarının işlemleri, başvuruda bulunulan ayı takip eden sonraki ayda tamamlanır. Bazı özel durumlarda bu süre üç aya kadar uzayabilir.
Emeklilik başvurusu sorgulanması
Emeklilik başvurusunda bulunanlar emeklilik işlemlerinin herhangi bir gecikmeye uğramaması adına emeklilik başvurusu sorgulama yollarını aramaktadır. T.C emeklilik sorgulama işlemleri hakkında detaylı bilgiye sahip olmak emeklilik sürecinin de takibini kolaylaştırmaktadır. Siz de emekli adayıysanız ve emekli olmak için başvuruda bulundaysanız emeklilik başvuru sonucunu nasıl öğrenebilirim sorusu gündeminizdedir.
Emeklilik başvurusunu sorgulanması için birden fazla yol vardır. Bunlardan ilki Sosyal Güvenlik Kurumu ile doğrudan iletişime geçmektir. Sosyal Güvenlik Kurumu’na giderek ya da kurumu telefonla arayarak emeklilik başvurusunun durumu hakkında bilgi alınabilir. Aynı zamanda Sosyal Güvenlik Kurumu’nun internet adresi üzerinden de emeklilik başvurusu yapılabilir. Bu başvuru yapılırken öncelikler SGK’nın resmi internet adresine girilmeli, ardından evrak arama seçeneği seçilmelidir. Evrak arama seçeneği seçildikten sonra T.C. kimlik numarası, kayıt yılı ve benzeri istenilen bilgiler girilerek evrak ara kısmına tıklanılmalıdır. Bu adımlar tamamlandığında emeklilik başvurusunun hangi aşamada olduğuna dair bilgiye ulaşılabilir.
Emeklilik başvurusunun güncel durumu hakkında bilgi sahibi olmak isteyen adaylar telefonla da emeklilik başvurusu yapabilirler. Alo 170 hattı arandıktan sonra, bu hatta hizmet veren operatörler emeklilik adayının kimliğini doğrulayacağı bilgiler sorar. Kimlik doğrulaması gerçekleştikten sonra emeklilik adayının merak ettiği sorular ve emeklilik başvurusunun durumu hakkında bilgiler verilir. Emeklilik başvuru sorgulama e-devlet üzerinden de kolaylıkla gerçekleştirilmektedir. Emeklilik için başvuruda bulunduysanız ve başvuru durumunuzun hangi aşamada olduğunu sorgulamak istiyorsanız, bu farklı sorgulama yollarından sizin için en kolay olanı seçebilir, emeklilik başvurunuzun takibini sağlayabilirsiniz.
Bireysel emeklilik başvurusu sorgulanması
Bireysel emeklilik sistemi, yaygın adıyla BES, sigortalı çalışanların her ay maaşlarının bir kısmından yapılan kesintiler ile birlikte emeklilikte bir miktar para almayı sağlayan bir sistemdir. Bireysel emeklilik sitemi son yıllarda devletin de desteği ile birlikte son derece cazip bir emeklilik yöntemi haline gelmiştir. Devletin yatırılan para tutarına ek olarak bu tutarın bir kısmı kadar ekleme yapması, birçok çalışanın emeklilik dönemini iyileştirici bir adım olarak değerlendirilmektedir. Bireysel emeklilik sistemine hem kamuda hem de özelde çalışan kişiler dahil olabilir. Bireysel emeklilik sisteminde ne kadar para biriktiğini öğrenmek ve bu emeklilik başvurusunun takibini sağlamak için e-devlet üzerinden sorgulamalar gerçekleştirilebilir. Eğer bireysel emeklilik sistemi bir sigorta şirketi ya da bankalar üzerinden tamamlanmış ise bu sigorta şirketleri ve bankalar üzerinden başvuru sorgulaması takip edilebilir.
Sigortalı olarak çalışıyorsanız ve bireysel emeklilik sistemine dahilseniz hem biriken bakiyenizi hem de emeklilik başvurusunun detaylarını öğrenmek için e-devlet sistemi üzerinden T.C. kimlik numarası ve parolanız ile sorgulama yapabilirsiniz. Sadece bireysel emeklilik müşterisi iseniz emekliliğe hak kazanmak için en az 10 yıl boyunca bireysel emeklilik sisteminde kalmış olmanız ve 56 yaşınızı doldurmanız gereklidir. Bu süre ve şartlar tamamlandıktan sonra yapılan bireysel emeklilik başvuruları dikkate alınarak emeklilik işlemleri başlatılır. Emeklilik başvurusunun sorgulaması ise ilgili kurumlar ya da e-devlet üzerinden takip edilebilir.
4a Emeklilik başvuru sorgulanma
4a bir sigorta türü ve kapsamıdır. Önceki dönemlerde Sosyal Sigortalar Kurumu kapsamında olan bu sigorta türü, SSK ve Bağ-Kur gibi kurumların da Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında birleşmesinin ardından Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamına geçmiştir. 4a sigortalıların SGK primleri 4a şartları kapsamında ödenir. Genel sağlık sigortasına sahip olan bu çalışanlar, belirli bir işveren için sözleşmeli olarak çalışan kişilerdir. Herhangi bir iş yerinde sözleşmeli olarak çalışanların yanı sıra işverenin belli olduğu çeşitli meslek dallarının uzmanları da bu kapsam dahilindedir.
4a emeklilik başvurusu için gerekli olan belgelere 4a hizmet dökümü belgesi ile detaylı bir şekilde ulaşılabilir. Bu belge aracılığı ile çalışanların tüm sigorta süreci ve pirim ödemelerine ulaşmak mümkündür. Emeklilik başvurularında ve emekliliğe yönelik hesaplamalarda sıklıkla başvurulan bu belgeye e-devlet üzerinden kolay bir şekilde erişilebilir. E-devlet’e giriş yapıldıktan sonra arama çubuğuna “4a Hizmet Dökümü” yazılarak detaylı bir biçimde sorgulama yapılır. 4a kapsamında emekli olmak isteyen bir çalışan hizmet dökümünü alarak başvurularını tamamlayabilir. 4a emeklilik başvuru sorgulama ise yine e-devlet üzerinden takibi mümkün olan bir hizmettir. E-devlet sisteminin yanı sıra 4a kapsamında emeklilik başvurusunda bulunan adaylar doğrudan Sosyal Güvenlik Kurumu’na giderek emeklilik başvurularını sorgulayabilirler.
Malülen emeklilik başvuru sorgulama
Sigortalı olarak çalışan kişiler, çalışma sürelerinde çeşitli kaza ya da hastalıklardan kaynaklı olarak iş gücü kaybına uğrayabilir ya da çalışamaz hale gelebilirler. Bu gibi durumlar neticesinde iş gücü kaybına uğrayan ya da çalışamaz hale gelen çalışanların emeklilik hakları yasalarca koruma altına alınmıştır. Ancak malulen emekli olmak için de yerine getirilmesi gereken bazı şartlar bulunur. Bu şartlar tamamlandığı ve malulen emeklilik başvurusu yapıldığı takdirde bu kişiler Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından maluliyet aylığına bağlanır.
Malulen emeklilik başvurusunda bulunabilmek için öncelikle malulen emekli adaylarının, iş gücü kaybına uğradıkları ya da çalışamaz hale geldiklerini ispat etmek için Sağlık Kurulu Raporu alması gerekmektedir. Raporun alınma süresi malulen emeklilik başvurusunda bulunan adayın durumuna göre değişiklik gösterir. Bu süre bir ay ya da birkaç ay kadar devam edebilir. Rapor sonucuna göre emekli adayının ne oranda malul sayıldığı ya da malulen emekli olma hakkına sahip olup olmadığı belirlenir. Sağlık Kurulu Raporu alındıktan sonra malulen emeklilik adayları doğrudan Sosyal Güvenlik Kurumu’na emeklilik başvurusunda bulunabilir ya da e-devlet üzerinden Sağlık Kurulu Raporu ve diğer istenilen evraklar yüklenilerek malulen emeklilik başvurusunda bulunulabilir.
Malülen emeklilik başvuru sonucu, maluliyet oranı, maluliyet başvurusunun onaylanması halinde bağlanacak olan malullük maaşı ve benzeri sorular malulen emeklilik adaylarının cevabını merak ettiği sorular arasındadır. Malulen emeklilik başvuru sorgulama da tıpkı başvuru yapılırken olduğu gibi Sosyal Güvenlik Kurumu’na şahsen müracaatta bulunarak ya da e-devlet sistemi üzerinden yapılabilir. Sosyal Güvenlik Kurumu’na şahsen gidilerek başvuru detayları öğrenilebileceği gibi SGK’nın sitesi üzerinden de başvuru sonucu takip edilebilir. SGK’nın internet sitesi üzerinden yapılan sorgulamalar için öncelikle T.C. kimlik numarası girilir, ardından “sorgula” butonuna basılarak sorgulama gerçekleştirilir.
E-devlet üzerinden yapılan başvuru sorgulamaları takibi için ise öncelikle T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile sisteme giriş yapılır. Ardından sağ üst köşede bulunan arama butonuna tıklanarak “DYS Evrak Takip” yazılır. Arama butonuna basıldıktan sonra açılan sayfadaki bağlantı üzerinden emeklilik başvurusu evraklarına ve başvuru süreci hakkında detaylı bilgiye ulaşılır.