EYT’li çalışanlar için SGK teşvikinden hangi işverenler yararlanacak?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) genelge yayımlayarak, EYT’li çalışanlara yönelik işverenlere uygulanacak 5 puanlık sigorta primi indiriminin detaylarını paylaştı. İşte, teşvikle ilgili o detaylar!

Normal şartlarda emekli olduktan sonra çalışanların brüt maaşından toplam %32 prim kesintisi yapılıyor; bunun %7.5’i çalışanın, %24.5’i ise işverenin hissesinden kaynaklanıyordu. Açıklanan son karara göre işverenler, çalışmaya devam eden EYT’li çalışanları için Sosyal Güvenlik Destek Primi’ni 5 puan indirimli ödeyebilecek.

Teşvikten yararlanma şartları neler?

  • Öncelikle prim teşvikinden sadece işverenler yararlanacak ve iş yerinin özel sektör işverenine ait olması gerekiyor.
  • EYT düzenlemesiyle işverenlere sadece EYT’li çalışanlara yönelik bir ayrıcalık yapılarak, %5’lik Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) indiriminden yararlanma hakkı tanındı. İşveren hissesi için uygulanacak bu 5 puanlık indirim Hazine tarafından karşılanacak.
  • Emeklilik nedeniyle işten ayrılacak çalışanın, “08-Emeklilik (yaşlılık) veya toptan ödeme” kodu ile işten çıkması; emeklilik başvurusu sonrası yeniden çalışmaya başlayacak olan çalışanın, iş yeri tarafından “Sosyal güvenlik destek primi” sigortalılık kodu ile sigortalı işe giriş bildirgesi verilmesi gerekiyor.
  • İş yerinin, 3 Mart 2023 tarihi ve sonrasında yaşlılık veya emekli aylığı talebiyle sigortalının işten ayrılış bildirgesinin verilmesi ve sigortalının işten ayrılış tarihini takip eden 30 gün içinde aynı iş yerinden sosyal güvenlik destek primine tabi çalışmaya başlaması gerekiyor.
  • Aynı iş yerinde çalışmaya devam etmeyip, farklı bir yerde çalışmaya başlayanlar ya da aynı iş yerinde belirli bir süre çalışıp, başka işe geçenler için destek uygulanmayacak.
  • İşverenlerin çalıştırdıkları sigortalılarla ilgili aylık prim ve hizmet belgeleri, muhtasar ve prim hizmet beyannamelerini yasal süresi içerisinde vermeleri, sigortalıların tamamına ait sigorta primlerini yasal süresinde ödemeleri, SGK’ya prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcu bulunmaması gerekiyor. Ayrıca sigortalılara yaşlılık veya emekli aylığının ilk defa bağlanması gerekiyor.
  • EYT’li çalışanlar, çalışmaya devam ettikçe işverenler de teşvikten yararlanmaya devam edecek. Bu açıdan prim indiriminden yararlanma süresi net değil. Çalışan iş yerinden ayrılır ve yeniden aynı iş yerinde çalışmaya başlarsa, bu durumda işveren prim indiriminden tekrar yararlanamayacak.

Başvurular nasıl yapılacak?

Prim indiriminden yararlanmak isteyen ve gerekli şartları da sağlayan işverenler www.sgk.gov.tr adresinden başvurularını yapabilir. Sisteme girdikten sonra, “e-SGK – İşveren/ İşveren Sistemi (https://uyg.sgk.gov.tr/IsverenSistemi) – Teşvikten Faydalanılacak Sigortalı Tanımlama – 15510 – Sosyal Güvenlik Destek Primi İndirimi” adımları izlenebilir.

Kaynaklar:  1234

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.