Geleceğin İK’sının gündeminde neler olacak?

2030 İK vizyonu; şirketlerin geleceğe yönelik stratejik planlamalarını yapmalarını, yetenekleri geliştirmelerini, işveren markalarını oluşturmalarını, inovasyonu teşvik etmelerini ve değişen çalışma dinamiklerine uyum sağlamalarını sağlayan önemli bir vizyon. Peki, şirketler 2030 İK vizyonuna ne kadar hazır?

2030 İK vizyonu, İK departmanlarının gelecekteki hedefleri, stratejileri ve rolüne dair bir yol haritasını ifade ediyor. Bu vizyon, iş dünyasındaki değişimlere, teknolojik gelişmelere ve iş gücündeki dönüşümlere odaklanarak İK’nın nasıl evrimleşeceğini ve organizasyonlara nasıl değer katacağını belirliyor.

ETS Global ve HRdergi, Türkiye’deki 158 İK lideri ile yaptığı İK’nın Çalışan Gelişimi Gündemi 2023 araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Hem İK’nın 2023 yılı gündemine hem de 2030 vizyonuna ışık tutması hedefiyle gerçekleştirilen araştırma, sektörel olarak önemli veriler ortaya koyuyor. Örneğin; İK liderlerinin %82’sinin şirketlerinin 2030’un İK’sına henüz hazır olmadığını belirtmesi, araştırmanın öne çıkan sonuçlarının başında geliyor.

Araştırmanın sonuçlarını yorumlayan ETS Global B.V. Türkiye Ülke Müdürü Akhan Özten ve HRdergi Genel Yayın Yönetmeni Gülcan Çağlar Çalışkan; iş dünyasının geleceğine yönelik bazı çarpıcı bulguları ele alarak İK yönetimi ile dil becerilerinin kritik rolünü vurguluyorlar.

Akhan Özten: “Sınırların kaldırıldığı bir dünyada çalışanların çoklu dil becerilerinin çok elzem ve önemli olduğu konusunda İK liderleri hemfikir…”

İş dünyasının geleceği ile ilgili yapılan araştırmaların sonuçlarına göre hem iş yerinde hem de kişisel gelişimde iletişimin çok önemli olacağını belirten Akhan Özten; “Araştırmamızın sonuçlarına göre şirketlerindeki kilit pozisyonlarda çalışanların İngilizce konuşma yeterliliği konusundaki en büyük kriterleri; %72 oranında akıcı ve işini yürütebilecek dil seviyesine sahip olunması.”

İş İngilizcesinin önemi giderek artıyor

Araştırmadaki diğer sonuçları da göz önünde bulundurduğumuzda iş yerinde İngilizce yeterliliğinin hem bugün hem de yarın için çok daha önemli olacağını söyleyen Akhan Özten; “Önemli olan diğer bir nokta ise global ölçekte geçerliliği olan bir test ile iş yeri İngilizce yeterliliğini ölçmek. Bu noktada pek çok global marka TOEIC iş İngilizce testini tercih ediyor. Çünkü biliyoruz ki verimliliğin ve sürdürülebilir insan yönetiminin en büyük eksiklerinden biri ölçme-değerlendirme. TOEIC’in bu konuda tüm dünyada kanıtlanmış başarısı, geleceğin yeteneklerini değerlendirme ve onların ‘dünya çalışanı’ olma yolundaki en önemli ölçme aracı olacağının da göstergesi.”

2030’da şirketler için rekabet avantajı, çalışan deneyimine ve çalışanların iyi olma haline verilen önemde yatıyor. İK departmanları, çalışanların işte mutlu, motive ve tatmin olmalarını sağlamak için daha fazla çaba harcayacaklar. İK, şirket kültürünün şekillendirilmesinde öncü bir rol oynayacak ve çalışanların değerlerine uygun bir ortam sağlayacak.

İK’nın Çalışan Gelişimi Gündemi 2023 raporunu detaylı incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.