Geleneksel İK politikası neden değişmeli?

humanresourcesTürkiye İnsan Yönetimi Derneği tarafından düzenlenen, PERYÖN İnsan Yönetimi Kongresi’nin 22’ncisi, bu yıl 4-5 Kasım’da İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilecek.

Yerli ve yabancı uzmanların katılacağı kongrenin “İnsan Kaynakları” konusunda tescilli bir konuşmacı olan Hong Kong Broadband Network (HKBN) Grubu CFO’su, Yetenek Yönetimi Başkanı ve Ortağı Niq Lai de bulunacak. Finans kökenli olan ve 2011’de Global Telecom Business dergisi tarafından sektörde izlenmesi gereken İlk 50 CFO’dan biri seçilen Niq Lai, halen HKBN’nin yetenek yönetimi başkanlığını da yürütüyor. Lai, yetenek yönetimi ile finansal performans arasında paralel bir ilişkiden söz ediyor: “Temel prensip yetenekleri elde tutabilmek, uzun vadeli bir ilişki kurmak, yeterli kaynağı vermek ve en önemlisi önlerinden çekilmek. Bana göre, bu kombinasyon şaşırtıcı sonuçlar veriyor. Biz otoritemizi yeteneklerimize delege ediyoruz.”

“Hastalık izni için doktor raporu istiyorsanız, çalışanınıza güvenmiyorsunuz demektir”NIQ-LAI

Uzun yıllar CFO olarak çalıştıktan sonra şirketin İnsan Kaynakları birimini de yönetmeye başlayan Lai’nin klasik İK yönetimlerine ciddi eleştirileri var. Geleneksel İK’nın kötü çalışana odaklandığını ve özünde çalışana güvenmediğini söyleyen Lai, ezberin bozulması gerektiğini belirtiyor: “Geleneksel İK dikkatinin neredeyse tamamını, sistemi bozan yüzde 1 oranındaki kötü çalışana veriyor. Bu durum, geleneksel İK politikası el kitaplarının neden bu kadar detaylı olduğunu da açıklıyor. HKBN’de kurallardan ve düzenlemelerden uzağız, birbirimize güveniyoruz ve sistemimiz de buna göre. Örneğin, sabit çalışma saatleri yerine esnek çalışma saatlerine geçtik, hastalık izni için doktor raporu istemiyoruz, beyana göre veriyoruz gibi… Eğer bir çalışanınıza hastalık iznini suistimal etmeyeceği konusunda güvenemiyorsanız o zaman o çalışanın şirkette olmaması ve yöneticisinin yeterliliğinin de sorgulanması gerekir. Ancak yaygın olarak kullanılan geleneksel sistem içinde çalışana güvensizlik barındırıyor.”

Yöneticilerin çalışanlarına mentorluk da yapması gerektiğini belirten Lai şöyle devam ediyor: “İnsan insandır, bir varlık değildir. Her bir bireyin kendi özlemleri ve tutkuları vardır ve biz bunları yönetebilmeliyiz. İş arkadaşlarıma, patronum bana nasıl davranıyorsa öyle davranıyorum. Örneğin, 20’li yaşlarda aldığım mentorluk gibi ben de genç meslektaşlarıma mentorluk yapıyorum. Genç meslektaşlarıma her zaman benim yaşıma geldiklerinde benden daha iyi işler yapmaları gerektiğini söylüyorum.”

Marmara Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'ne girmesinin en büyük nedeni kitaplara ve yazmaya olan ilgisiydi. Kısa süren öğretmenlik deneyiminin ardından çeşitli dergilerde ve haber portallarında editörlük yaptı. 2014'ün Ocak ayında Kariyer.net'te İçerik Yöneticisi olarak görev almaya başladı.
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.