Haftalık kısa bire bir toplantılar, ekibinizin potansiyelini ortaya çıkarmak ve performansını artırmak için ne kadar etkili olabilir? Bu basit adımın, liderlik yolculuğunuzda nasıl büyük farklar yaratabileceğini öğrenmek ister misiniz?
Ekip yöneticisi olarak, imkanlar dahilinde, ekibinizdeki arkadaşlarınız ile bire bir ve kısa bir haftalık durum değerlendirme toplantısı yapmanın ciddi faydalar sağlayacağını düşünüyorum. Bu toplantılarda etkinliği artırmak, verimli olmak, bağ sağlamak sizin liderlik yolculuğunuza da önemli katkılar sağlayabilir.
Digits tarafından İngiltere’de yapılmış bir araştırmada;
- Ekip yöneticilerinin %26’sı hiç liderlik eğitimi almadığını,
- %39’u ilk yönetici olduklarında bir eğitim aldıklarını,
- Sadece %35’i ise düzenli olarak liderlik eğitimi aldıklarını ifade ediyor.
Yani yönetici olarak atandığınızda “hayatın gerektirdikleri” veya “gördükleriniz” üzerinden bir liderlik davranışı geliştirdiğinizde, size nispeten kolay gelebilecek ve fakat olumsuz sonuçlar doğurabilecek yollara da sapabilirsiniz. Liderlik de diğer beceriler gibi öğrenilebilir ve uygulayarak gelişir. Özellikle deneyiminizin az olduğu dönemde çatışma yönetimi ve geri besleme gibi konularda zorlanabilirsiniz.
Düzenli ikili görüşmeler bu becerilerinizin gelişmesine şu alanlarda katkıda bulunacaktır.
Ekibinizi tanımanıza yarar
Böyle kısa bir haftalık görüşme öncelikle karşılıklı “nasıl” olduğunuzu paylaşmak anlamına gelir. Biliyoruz ki çok sayıda çalışan kötü hissettiği durumlarda bunu etrafıyla paylaşmamayı seçiyor, bu da tükenmişlik sendromuna gidişi hızlandırabiliyor. Böyle bir görüşmede yapacağınız sosyal dokunuş bunu engelleyecektir.
Ayrıca ekibinizdeki insanları tek tek güçlü özellikleriyle tanıma yolculuğunuzda bu görüşmelerin çok faydasını göreceksiniz. Ekipteki arkadaşların güçlü yönlerini işlerine yansıtabildiklerini veya bu konuda bir sorun olduğunu bu toplantılarda sezebilirsiniz.
Ayrıca onları neyin motive ettiğini bulmanızda da bu toplantıların büyük faydası olacaktır. İnsanlar sakinlik istiyor, daha fazla müşteri görmek istiyor veya grup içinde daha aktif olmak istiyor olabilirler. Bunu yakalamak iş dağılımı yaparken size yardımcı olacaktır.
Güven oluşturmanıza yardımcı olur
İyi bir lider olabilmeniz için güvenmeniz ve güven oluşturmanız gerekiyor. Bu güveni oluşturmak küçük adımlarla, büyük emeklerle yavaş olan bir süreçtir ve ne yazık ki tek bir olayda tamamen yok olabilir. İkili görüşmeleriniz bu güven oluşumunda faydalı olacaktır.
Deneyimli bir lider yarattığı algı ile güven kazanma sürecini kısaltabilir, fakat siz yeni bir yönetici olarak bu konuda henüz o algıyı yaratmadınız… Bu da sizin ekibinizle yaratacağınız güven ortamı açısından zamana ve karşılıklı açık diyaloglara ihtiyacınız olduğunu gösteriyor.
Özellikle geri beslemeyi iki taraflı yapabilme olgunluğuna gelebiliyorsanız, güven oluşma süreci hızlanabilir.
Gelişim diyaloğunu canlı tutar
Haftada bir 30 dakikalık bir durum değerlendirmesi çalışanınızla onun gelişimi hakkında konuşmanız için size alan yaratacaktır. Gelişim çalışanın kendi kariyer beklentilerini anlamanız açısından da kritik bir konudur. Böylece belki ihtiyaç olan küçük bir dokunuş ile büyük bir verimlilik sorunu çözülebilir.
Beklentilerin netleşmesine katkı sağlar
Haftalık “nasıl gidiyor” toplantıları, kısa aralıklarla çalışanın beklentileri anlamasına, sizin de yeni bir yönetici olarak bu beklentileri yeterli keskinlikte ifade edebilmenize yarayacaktır. Biliyoruz ki delegasyon ve geri besleme diyaloglarındaki en büyük çatışma kaynağı, bu beklentilerin net ifadesi, bunun gerçekleşen olaylarla karşılaştırılması ve aradaki boşluğun nasıl kapatılacağına dair eylem planlarının oluşmasıdır. Siz yeni ekip yöneticisi olarak beklentileri somut ifade edebildikçe bu çatışma potansiyelini de azaltmış olursunuz.
Yeni bir yönetici olarak bu görüşmeleri imkanlar dahilinde olabildiğince sık ve kısa sürecek şekilde planlamanızı öneririm.