Bazen özel hayatımızda bazen iş hayatımızda ve bazen her ikisinde de zor zamanlar yaşar, her şeyin gözümüzün önünde darmadağın olduğunu görürüz. Hiç kolay zamanlar değillerdir… İlk başta o darmadağınıklığın içinde hayatımızın nasıl bu hale geldiğini düşünürüz ve olumsuza odaklandıkça çözüm yolunu düşünmeyi ihmal ederiz. Peki, çözüm nerede dersiniz?
Bir çıkış yoluna ihtiyacımız olduğunda onu bulacak olan yine biziz!
Unutmamamız gereken bir şey var: Bir çıkış yoluna ihtiyacımız olduğunda çıkış yolunu bulacak olan yine biziz. Her ne kadar bize yardım etmek isteyen kişiler olsa da ancak onları duyabilirsek dikkate alabiliriz. Kaos anlarında çevremizde olup biteni anlamamız ya da çevremizdekileri görmemiz ve duymamız zordur.
Dayanıklılığımız, mücadele gücümüz, deneyimimiz, yaratıcılığımız, sorun çözme yetkinliğimiz bu anlarda çok işimize yarar. Tüm bunlara sahipsek darmadağınıklığı düzeltebiliriz.
Peki, başlığın bu durumla ne ilgisi var?
“Mikado’nun Çöpleri” ince ve renkli tahta çubuklarla oynanan, bir zeka ve el beceri oyunu. Adını eski bir Japon Hükümdarından alır. Mikado’nun Çöpleri oyununda 15 santim uzunluğunda 41 çubuk vardır. Oyunculardan biri çubukları bir demet olarak dik tutup yere bırakır, çubuklar masa üzerinde gelişigüzel yayılırlar. Oyunun amacı çubukları kıpırdatmadan tek tek bütün çubukları toplamaktır. Oynayan kişi bir çubuğu alırken diğer bir çubuğu oynatırsa, yanar. Mikado’nun Çöpleri gözlem, durum değerlendirmesi, dikkat, koordinasyon ve öngörü ister.
Hayatımız darmadağın olduğunda, zor zamanlarda sahip olduğumuz güçlerimiz nelerdir?
Hayatımız darmadağın olduğunda da tıpkı Mikado’nun Çöpleri’nde olduğu gibi sorunları tek tek dağınıklıktan çıkararak sorunlara çözüm bulabiliriz. Gözlem, durum değerlendirmesi, dikkat, koordinasyon, öngörü yetkinliklerimiz, darmadağın durumdan kurtulmamızı sağlayabilir.
Duygusal zekanın zor zamanlardaki gücü!
Zor zamanlarımızda destek alacağımız bir unsur daha var: Duygusal zeka.
Duygusal zeka yetkinlikleri insanlara daha verimli sonuçlara ulaşma, daha sağlıklı hissetme ve sağlıklı olma, daha iyi kararlar alma, daha güçlü ilişkiler inşa etme konularında yardımcı oluyor. Duygusal zeka sayesinde sahip olduğumuz kişisel farkındalığımız, özgüvenimiz ve yeni bakış açılarına sahip olma becerimiz ile zorlukların üstesinden gelmeyi daha kolay başarırız.
Gitgide büyüyen bir karmaşanın hakim olduğu bu dünyada daha yenilikçi, üretken ve geleceğe daha hazır hissetmek için kendimizin ve diğerlerinin duygularını etkili bir şekilde yönetebilmeye dair yetkinliklerimizi ve iç görülerimizi geliştirmeye hepimizin ihtiyacı var. Duygusal zeka da tam olarak burada devreye giriyor.
Sayısı her geçen gün artan araştırmalar gösteriyor ki duygusal zeka yetkinlikleri insanlara;
- Daha verimli sonuçlara ulaşma
- Daha sağlıklı hissetme ve sağlıklı olma
- Daha iyi kararlar alma
- Daha güçlü ilişkiler inşa etme konularında yardımcı oluyor.
Cesaret, kararlılık, mücadele gücü ve pozitif bir tavır ile zor zamanları aşabilir; sakin davranabilir, özellikle stresimizi daha etkin yönetebiliriz.
Bazen kendinizi bu darmadağınık durumlardan çıkamayacak gibi hissedebilirsiniz. Çıktığınız zaman ise aslında ne kadar güçlü olduğunuzu görürsünüz.
Konuk Yazar: Erdem Ercan /Hayatın Ritmi Kurucu ve Yöneticisi
Yazara ait diğer yazıları okumak için buraya tıklayabilirsiniz.