Yetenek kazanımı ve yönetimi, takdir gibi konuları tüm çalışmalarının temeline adapte eden Akçansa İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Berrin Yılmaz, “Her yönetici bir insan kaynakları yöneticisidir” felsefesiyle devam ettikleri yolda; şirket kültürü, işe alım süreçleri, insan kaynakları politikaları gibi birçok konudaki uygulamalarını İK Blog’a anlattı.
Yapılanmanız hakkında bilgi alabilir miyiz? Şu anda bünyenizde kaç kişi çalışıyor?
Sabancı Holding ile HeidelbergCement ortaklığıyla faaliyet gösteriyoruz. Kısaca geçmişe dönecek olursak; sektörümüzün iki köklü kuruluşu Akçimento ve Çanakkale Çimento’nun 1996 yılındaki birleşmelerinden Akçansa doğdu. Bugün itibarıyla 1.050 çalışanımız bulunuyor. Marmara, Ege ve Karadeniz bölgelerinde 3 entegre çimento üretim fabrikası ve 30’a yakın hazır beton tesisimizle faaliyet gösteriyoruz. Aynı zamanda “Akçansa Port” yapılanmamızla modern limancılık anlayışıyla faaliyetlerimizi yürütüyor ve “butik liman hizmeti” veriyoruz.
Firmanızdaki İK departmanı hangi süreçleri yönetiyor?
İnsan odağı, liderlik gelişimi, yetenek yönetimi ve sürekli gelişim, esnek insan kaynağı stratejimizle “İşveren markası, yetenek kazanımı, yetenek yönetimi, performans yönetimi, liderlik gelişimi, ücret yönetimi ve yan haklar, takdir ve tanıma, endüstriyel ilişkiler” başlıkları altında yürüttüğümüz çalışmalarımızda “Her yönetici bir insan kaynakları yöneticisidir” felsefesiyle ilerlemekteyiz.
İnsan Kaynakları fonksiyonu olarak çalışma arkadaşlarımıza anlamlı bir iş yapma ve bunun aidiyetiyle mutlu ve sağlıklı bir çalışma ortamı sunmanın birincil görevimiz olduğuna inanıyoruz. İş hayatında cinsiyet eşitliğini destekliyor, çeşitliliğin değerinin farkında olarak çalışanlarımız arasındaki iletişimi ve sinerjiyi arttırıyoruz.
37 yaş ortalamasıyla Y jenerasyonunun etkin olduğu bir şirket olarak, arkadaşlarımızın kendi fikirlerini ortaya koyabilecekleri bir ortam yaratmaya özen gösteriyoruz. Her yıl zenginleştirilen takdir ve tanıma uygulamalarıyla çalışanlarımızın yenilikçi fikirlerini en iyi şekilde ortaya koymalarını sağlamayı ve deneyimlerini zenginleştirmelerine destek olmayı amaçlıyoruz.
Akçansa’da kariyer ve sürekli gelişim fırsatları mevcut. Çalışanlarımıza bölümler arası rotasyon fırsatları da sunuyoruz. Tüm Akçansalılar için kişisel gelişim programları, liderlik programları, yüksek lisans ve yabancı dil gibi destekler sağlıyoruz.
İş hayatında cinsiyet eşitliğini destekliyor, çeşitliliğin değerinin farkında olarak çalışanlarımız arasındaki iletişimi ve sinerjiyi arttırıyoruz. İş Dünyası Aile İçi Şiddete Karşı/BADV (Business Against Domestic Violence) Platformu Kurucu Komite üyesiyiz. 2013 yılında Sabancı Üniversitesi tarafından UNFPA desteği ile hayata geçirilen “İş Dünyası Aile İçi Şiddete Karşı” (Business Against Domestic Violence – BADV) projesi kapsamında, Aile İçi Şiddet Araştırması’na 2014 yılında katılan 20 şirketten biri de Akçansa oldu. Anket sonrası ortaya çıkan çarpıcı sonuçların ardından 2018 yılında katıldığımız BADV eğitici eğitimlerinin ardından taahhüt ettiğimiz “Akçansa Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” politikamızı Nisan 2019’da Sabancı grubunda yayınlayan ilk şirket olduk.
Sektörünüze özel adayları seçerken hangi niteliklere önem veriyorsunuz?
Biz hem potansiyel adaylarımızı hem de tüm çalışanlarımızı “yetenek” olarak değerlendiriyoruz. Önceliğimiz her zaman doğru kişiyi doğru işe seçebilmek ve buradaki gelişimine destek olarak sürekli gelişime odaklanmak.
Genç yeteneklerle büyümeye ve gelişmeye önem veriyoruz. Bu kapsamda üç yıldır “Geleceği Birlikte Şekillendirelim” adını verdiğimiz işe alım programımızı yürütüyoruz. Başvuruda bulunan adaylar, özgeçmişleri, gönüllü çalışmaları, iş hayatındaki hedefleri incelenerek detaylı bir mülakat sürecine alınıyorlar. Bu sürecin sonunda, Akçansa üst yönetim ekibiyle tanışarak projelerini sunuyorlar. Bu yıl da 6 bin kişinin başvurduğu Geleceği Birlikte Şekillendirelim programı kapsamında genç mühendis arkadaşımız işe alındı. Oryantasyon haftası ile Akçansa’ya adım atan gençler, önce sanal gerçeklik teknolojisiyle özel olarak tasarlanan “Akçansa Evreni”nde Akçansa’daki iş hayatlarının ilk gününde farklı departmanları gezerek tanıma fırsatı buldular. Programın devamında İnsan Kaynakları’ndan İşletmeler’e, Satış’tan Finans’a Akçansa’nın tüm departmanlarında 6 ay süreyle çalışarak kendini en iyi şekilde ifade edebileceği iş alanını bulmalarını sağlayacak rotasyonlarına başladılar.
Çalışanlarınıza yönelik motivasyon uygulamalarınızı anlatır mısınız? Çalışan bağlılığı için neler yapıyorsunuz?
Çalışan bağlılığı ve mutluluğu bizim her zaman önceliğimiz olmuştur. Bu kapsamda Akçansa’da uygulanan farklı ödüllendirme araçları bulunmaktadır. Her yıl zenginleştirilen bu takdir ve tanıma uygulamaları çalışanlarımızın inovatif fikirlerini en iyi şekilde ortaya koymalarını sağlayacak ve deneyimlerini zenginleştirecek bir iklim sunmak amacıyla düzenlenmektedir.
Şirketlerde kurum kültürünün oluşturulması ve çalışan bağlılığı için en etkin gelişim araçlarının başında gelen mentorluk alanında dünya genelinde bir ilki gerçekleştirerek şirket içi mentorluk programı “Kariyer Çınarı” ile çimento sektöründe EMCC akreditasyonunu alan ilk firma olduk.
Şirketimiz bünyesinde kariyer fırsatları sadece ofis çalışanlarımız için değil fabrikalarımızdaki çalışanlarımız için de geçerli. Yılda bir kez ofis dışı çalışanlarımız için terfi hattı süreci yürütülüyor.
Tüm bunların yanı sıra Akçansalıların yenilikçi fikirlerini gündeme getirebileceği “Aklım Fikrim Akçansa” projelerini hayata geçirebilecekleri “Külçe Külçe Proje Yarışması” şirket içi iletişimi kuvvetlendirmek amacıyla gönüllülük esasına dayalı “Akçansa Çalışan Elçileri” grubu bağlılık konusunda yaptığımız çalışmalar arasında yer alıyor.
Akçansa “Mutluluk Atölyesi” faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Çalışma arkadaşlarımızın istek ve beklentileri doğrultusunda hayata geçirilen sosyal, kültürel, sportif faaliyetler ve Aile Atölyeleri ile motivasyonu ve birlik duygusunu güçlendiriyoruz.
Pandemi döneminde, genel merkezde uzaktan çalışma sistemine geçtik. Bu dönemde de çalışanların motivasyonunu sağlamak, işe olan bağlılığını arttırmak üzere çeşitli uygulamaları hayata geçirdik. Fiziksel olarak ayrı kaldığımız bu dönemi en etkili şekilde kullanarak online toplantılar ve bire bir görüşmelerle iletişimizi sürekli kıldık. Toplamda 7 binin aşkın toplantı gerçekleştirdik ve 15 bin kişi bu toplantıları takip etti. Şirketimizin dijital transformasyon stratejisi kapsamında bölümler arası iletişimi güçlendirecek, iş birliğini artıracak uygulamalara yöneldik.
Gelecek dönemdeki projeleriniz arasında neler var?
En önemli önceliklerimiz arasında çalışan bağlılığı, pozitif deneyim, liderlik ve yetenek geliştirme uygulamalarımızı daha da güçlendirmek yer alıyor. Bölümler ve çalışanlar arasındaki iş birliğini güçlendiren dijital insan kaynakları uygulamalarımızı geliştirmeyi hedefliyoruz.
“İlham Veren Liderler” uygulamalarımız doğrultusunda vizyoner, katılımcı ve koçluk stilini benimseyen liderlik kültürünü güçlendirmek için organizasyonel iklim, liderlik stilleri ve liderlik potansiyeli ölçümleri yaparak liderlik gelişimine odaklanmaya devam ediyoruz.
“Benim Gelişimim Öncelikle Benim Sorumluluğum” bakış açısını benimseyen tüm çalışanlarımız için sürekli gelişim felsefesi doğrultusunda gelişim ve eğitim uygulamalarımızı “deneyimlemeye odaklı” olarak yeniden tasarlıyoruz.
Akçansa’daki açık pozisyonlar şimdi Kariyer.net’te!
Yorum yapmak ister misin?