Değişen çağ, İK süreçlerini dönüştürürken bizleri de yepyeni kavramlarla tanıştırmaya devam ediyor. Son zamanlarda sıkça duyduğumuz “İK analitiği” kavramı tam olarak neyi ifade ediyor ve bu trende uygun çalışmalar yapabilmeniz için size sunduğumuz yeni uygulamalar neler? Tüm bu soruların cevabı bugünkü yazımızda.
Günümüzde İK departmanları her zamankinden daha fazla veri üretse de verilerini değerli öngörülere dönüştürme konusunda sıkıntı yaşayabiliyor. İK’nın sahip olduğu bu verileri nasıl anlamlandıracağını bilemediği noktada, insan analitiği/İK analitiği alanında geliştirilen uygulamalardan yararlanmanın önemi de artıyor.
İK analitiği nedir?
İK analiği; bir kurumun insan kaynakları sorunlarını ya da geliştirmesi gereken alanları doğru analiz etmek adına yapılan çalışmaların tümünü kapsıyor.
Örneğin, İK analitiği yapmak şirketinizle ilgili şu soruları cevaplamanıza olanak tanıyor:
- İşe alım yapmayı hedeflediğimiz üniversitenin mezunları hangi sektörlerde çalışıyor?
- İlanımıza başvuran adayların özellikleri nasıl? (Eğitim, yaş vb.)
- İK ekibimiz nasıl bir performansa sahip, başvuruları inceleme oranımız ne?
- Sektöre kıyasla işe alım performansımız nasıl?
- Şirketimiz sektördeki rakiplerimiz arasında nasıl algılanıyor?
- Yıllık çalışan maliyetimiz ne kadar?
- Hangi çalışanımızın bir yıl içinde şirketimizden ayrılma olasılığı yüksek?
Bu ve benzeri soruların cevaplarını önceden kestirebilmek bir şirket için yaşamsal önem taşıyor. Hal böyle olunca elimizdeki insan kaynağına dair olan tüm verileri doğru analiz etmek ve bu sonuçlardan gelecek öngörüleri oluşturmak da oldukça önemli. İK analitiği işlemini doğru araçlarla yapan şirketler, mevcut ve potansiyel çalışanlarına dair verileri yönetirken hem zaman kazanıyor hem de çağın gereklerine uygun olarak işlerini yürütürken maddi olarak da kayıp yaşamıyor.
Biz de Kariyer.net olarak İK alanındaki bu gelişmelere paralel olarak, işe alım süreçlerinizde İK analitiği uygulamalarından yararlanıp, süreci en hızlı ve doğru şekilde sonuçlandırmanıza olanak tanımak için kısa bir süre önce HR Check-Up uygulamamızı hayata geçirdik. Böylece sizinle birlikte yol alacak insan kaynağına dair sahip olduğunuz verileri en doğru şekilde anlamlandırmanıza, daha hızlı ve doğru kararlar alabilmenize olanak tanımayı hedefledik.
Peki, HR Check-Up’ta sizleri neler bekliyor?
Kariyer.net’in İK analitiği modülü HR Check-Up, size İK verilerinizi en pratik şekilde analiz etme imkanı tanıyor.
İlanınızla ve aldığınız başvurularla ilgili detaylı veriler sunarak, işe alım sürecinizi yönlendirecek analizler yapmanızı sağlıyor. Sektörel karşılaştırmalar yapmanıza olanak tanıyarak da en uygun adayı seçme konusunda, yarışın neresinde olduğunuzu anlayabilmenize fırsat tanıyor.
HR Check-Up ayrıca, İK personelinizin performanslarını detaylı görmenizi sağlayan veriler de sunuyor. Bunu yaparken Kariyer.net 360 hesabınıza tanımlı kullanıcıların; yayınladıkları ilan adetlerini, başvuru inceleme sayılarını ve özgeçmiş havuzu görüntüleme hakkı kullanımlarını takip edebilmenizi sağlıyor.
Siz de HR Check-Up ile işe alım performansınızı uçtan uca analiz edebilir, işe alım kararlarınızı veriye dayalı bir şekilde ilerletebilirsiniz. İşe alım performansları, sektör karşılaştırmaları, ilan görüntülenmeleri, başvuruların demografik dağılımı gibi birçok detaylı analizi HR Check-Up ile kolayca yapabilirsiniz.
İşe alım performansını uçtan uca analiz etmek neyi ifade ediyor?
- İlanlarınıza gelen başvuruların ne kadarının incelendiğini analiz etmek,
- En çok hangi üniversitelerden başvuru aldığınızı anlamak,
- Genç yeteneklerin ilanlarınıza başvurup başvurmadığını anlamak,
- İlan içeriklerinizdeki değişikliklerin ilan görüntülenme ve başvuru oranlarına etkisini takip etmek,
- Kullanıcılarınızın Kariyer.net 360’daki işlemlerine dair detaylara ulaşmak gibi oldukça kapsamlı analizleri yapabilirsiniz.
İlanlarınız için nasıl detaylı analizler yapabilirsiniz?
Şirketinize ait ilanların performansını görüntüleyebileceğiniz “İlanlar” alanından, seçilen döneme ait yayınlanan ilan adedini, ilan başına ortalama başvurunuzu görüntüleyebilirsiniz. İlanlarınıza gelen başvuruların incelenme oranlarını analiz edebileceğiniz gibi şirketinizin “İnsana Saygı Ödülleri” kriterlerine göre hangi durumda olduğunu da takip edebilirsiniz. Böylece ilanınızın performansını etkileyen noktalarda hızla aksiyon alabilirsiniz. Daha uygun başvurular alabilmek için ilan metninizi güncelleyebilir, daha fazla başvuru alabilmek için ilanınızı öne çıkaracak uygulamalarımızdan yararlanabilirsiniz.
“İlanlar Sektörel” alanından ise standart ilan raporunda yer alan metriklere ek olarak sektör ortalamalarının da dahil edildiği daha detaylı veriler elde edebilirsiniz. İlanlarınızın başvuru ve görüntülenme sayılarını sektör ortalamasını yansıtan değerlerle kıyaslayabilir, sektörünüzdeki ilan dinamiklerini tüm detaylarıyla takip edebilirsiniz. Sektörünüzdeki diğer firmalarla ilgili ulaşabileceğiniz bu veriler, daha doğru kararlar alabilmenize olanak tanıyacaktır. Rakipleriniz arasındaki konumunuzu görerek çalışmalarınıza yön verebilirsiniz.
Aday analizi hangi verileri sunar?
İlanınıza başvuran adayların demografik bilgilerini görüntüleyebileceğiniz “Adaylar” alanından; yaş ve cinsiyet dağılımı, eğitim seviyesi, mezun olunan üniversite/bölüm, tecrübe yılı ve dil seviyesi gibi verilere ulaşabilirsiniz. Aynı ilana başvuran binlerce kişi olduğu düşünüldüğünde bu adayları, kriterlerinize uygun olarak listeleyebilmeniz size oldukça zaman kazandıracaktır. Bu nedenle başvurularınızdan elde ettiğiniz bu detaylı verilerle, en uygun adaya daha çabuk ulaşarak hızla açık pozisyonunuzu kapatabilirsiniz.
“Adaylar Sektörel“ alanından ise standart aday raporunda yer alan metriklere ek olarak sektör ortalamalarının da dahil edildiği veriler elde edebilirsiniz. Bu alandan sektörünüzdeki diğer şirketlere başvuran adayların demografik analizini yapabileceğiniz gibi, ilanlarınıza başvuran aday kitlesini sektör ortalaması değerlerle kıyaslayabilirsiniz. Böylece şirketinizin adaylar nezdinde ne kadar çalışmaya değer görüldüğünü analiz edebilir, rekabetteki yerinizi görebilirsiniz. Örneğin; işe alım yapmayı hedeflediğiniz top 5 üniversite öğrencilerinin ne kadarının ilanınıza başvurduğunu görebilir, gerekli durumlarda bu öğrencileri şirketinize çekecek aksiyonları uygulamaya alabilirsiniz. Ayrıca aynı sektörde olduğunuz 5 rakibiniz arasındaki konumunuzu öğrenip, yeni alacağınız kararları daha stratejik adımlarla şekillendirebilirsiniz.
“AVT’den özgeçmişini incelediğimiz adaylar, acaba hangi şirketlere başvuruyor?” gibi pek çok sorunuzun cevabını önceden bilerek, hedef odaklı bir süreç yürütmek ister misiniz? Öyleyse hızla HR Check-Up ile tanışmalısınız.
Değişen İK ihtiyaçlarınıza etkili çözümler sunacak HR Check-Up uygulamamızı hızla deneyimlemek için İK Çözüm Ortağınız ile iletişime geçebilir ya da 0216 468 76 00’ı arayabilirsiniz.
Yorum yapmak ister misin?