2017 yılına sayılı günler kala şirketler yavaş yavaş yeni dönemin bütçelerini oluşturmaya başlıyor. Peki, İK yapılanması yeni kurulan veya küçük bir yapılanması olan organizasyonların İK bütçesini oluştururken hangi adımları takip etmesi gerekiyor?
Yılın son iki ayına girdiğimiz şu günlerde şirketlerde bütçe planlaması da departmanların ana gündem maddelerinden biri haline geldi. Yeni hedeflerin belirlenmesi, büyüme yolunda atılacak adımlar ve bunlara uygun bütçeleri oluşturmak yapılacak işlerden başlıcaları. Peki, şirketlerin stratejik iş ortağı olan İK’da bu süreç nasıl işliyor? İK yapılanması yeni kurulan şirketlerde İK bütçesinin doğru bir şekilde hazırlanması için İK profesyonellerinin nelere dikkat etmesi gerekiyor?
İşte İK departmanlarında çalışanların bütçe oluşturmak için dikkat etmesi gerekenler:
Bütçe takviminizi belirleyin
Her organizasyonun bütçe takvimi bulunur. Bu takvime göre hareket ederek bütçenizi oluşturmaya başlayabilirsiniz. Eğer çalıştığınız organizasyonun resmi bir bütçe takvimi yoksa şirketinizdeki finans yetkilisiyle konuşarak bütçe zamanını belirleyebilir ve işlemin nasıl yürütüldüğüne dair bilgi edinebilirsiniz. Böylelikle süreci profesyonel bir biçimde ele alabilirsiniz.
Önceki dönemlerin bütçelerini gözden geçirin
Yeni bütçe takviminizi oluşturmaya başlamadan önce geçmiş dönemlerin bütçelerini inceleyerek işe başlayın. Hangi alana ne kadar bütçe ayrılmış, ayrılan fon yeterli olmuş mu yahut fazla mı kullanılmış? Kalemleri tek tek incelemeniz vaktinizi alacak olsa da bu araştırmanızın hem yeni dönemin bütçesi hakkında size bilgi vereceğini hem de bütçenizi daha hesaplı bir şekilde hazırlamanızı sağlayacağını unutmayın.
Hedeflerinizi belirleyin
Önceki dönemlerin bütçelerini gözden geçirdikten sonraki adımınız hedefleri belirlemek olmalı. İK departmanlarının en çok harcama yaptığı kalemlerin başında gelen personel giderlerinin yeni dönemde ne kadar olacağını belirleyebilmek için öncelikle organizasyonunuzun büyüme planını inceleyin. Firmanız departman bazlı ne kadar büyümeyi hedefliyor, hangi aylarda işe alımlar yoğunlaşacak, ay bazında mı ilerleyeceksiniz yoksa yıllık olarak mı bunları belirleyin. Bunun yanı sıra yıl içerisinde çalışanların almasını planladığınız eğitimleri, iç motivasyon etkinliklerini yahut danışmanlık hizmetleri gibi ihtiyaç kalemlerinizi tek tek sıralayın ve bütçenizi çıkarın.
Yönetime sunun
Hedeflerinizi belirledikten ve planını yaptıktan sonra bütçenizi onay için üst yönetime sunun. Bütçeniz üst yönetim tarafından onaylandıktan sonra bütçenizi düzenli olarak takip etmeyi ve hesaplamalarını sıklıkla yapmayı göz ardı etmeyin.
Yorum yapmak ister misin?