İş görüşmelerinde İK profesyonellerine düşen görevler neler?

“İşe alım, İK’nın en önemli süreçlerinden biri, tabiri caizse bir şirketin vitrini” diyen CV ve Kariyer Danışmanı Esra Kemer, mülakatlardan çıkan adayların görüşme yaptıkları şirketlerle ilgili olumlu ya da olumsuz yorumda bulunabildiklerine dikkat çekiyor. Esra Kemer, şirketlerin işveren markası imajlarının zarar görmemesi ve başarılı bir işe alım süreci için İK profesyonellerinin mülakat öncesinde nelere dikkat etmesi gerektiğini anlatıyor.

İşe alım”, İnsan Kaynakları departmanının en önemli süreçlerinden biri, tabiri caizse şirketin vitrini, şirketlerin en önemli pazarlama araçlarından biri!  Öyle ki, mülakatlardan çıkan adaylar, görüşme yaptıkları şirketlerle ilgili fikirlerini her yerde konuşabiliyor. Bu nedenle, İK profesyonellerinin şirketleriyle ilgili olumsuz yorum yapmalarını engellemek için, mülakatlara iyi hazırlanması gerekiyor.

Adayların iş görüşmesine gittikleri şirketlerle ilgili olarak yaptıkları yorumlardan örnek vermek gerekirse;

  • “Bir şirkette iş görüşmesine gittim. Mülakat boyunca, ne telefonlar sustu ne de odaya giren çıkan bitti. Bunlar daha kendilerini organize edemiyor!”
  • “Ben muhasebe yöneticisiyim, neden bana kaç günde yüz sayfa çeviri yapacağımı sordu, halen anlamış değilim. İngilizce bilgimi sorguladıktan sonra gelen bu soruyu bu firmaya yakıştıramadım”,
  • “Tam bir saat bekledim o havasız odada, bir bardak su bulamadım”

İK profesyonellerinin ya da işe alımı yapacak yöneticilerin, mülakata doğru adayı çağırmaması, mülakata yeterince hazırlanamaması, yani kısaca bu süreci doğru bir şekilde yürütememesi, adayların şirketle ilgili olumsuz yorum yapmasına ve her iki tarafın da boş yere emek ve zaman harcamasına neden oluyor. Ekonomik anlamda sıkıntı yaşayan kimi adayların yaptığı ulaşım masrafı da cabası…

İK Uzmanları mülakata nasıl hazırlanmalı?

İK profesyonelleri işe alım süreçlerinde kimi zaman aksaklıklar yaşayabiliyor. Bazen her şey İK profesyonellerinin planladığı şekilde gitmeyebiliyor. Ancak samimiyet her kapıyı açıyor, sorunları hızlıca çözebiliyor. Bu nedenle mülakat sürecinin, “işveren markası” açısından bir pazarlama süreci olduğunu unutmadan organize edilmesi gerekiyor.

Görüşme yapılan adayların deneyimleri ne kadar iyi; CV’si ne kadar pozisyona uygun olursa olsun, iş görüşmeleri adaylar için stresli olabiliyor. Görüşmelerde, en yetkin adaylar bile, kendilerini ifade etmekte zorlanabiliyor hatta yanlış ifade edebiliyor. Bu nedenle soru sorma, rahat iletişim kurma, beden dilini okuma gibi yöntemleri bilen İK profesyonelleri, adayları daha iyi tanıyabiliyor ve iş görüşmelerini de daha verimli tamamlayabiliyor. İK profesyonellerinin mutlaka mülakat teknikleri ve beden dili üzerine eğitim alması ve kendini geliştirmesi gerekiyor.

Mülakat öncesinde İK profesyonellerinin yapması gereken birtakım hazırlıklar bulunuyor:

  • Mülakat yapılacak pozisyona yönelik detaylı bilgi İK profesyonellerinin işini kolaylaştırır. Eğer İK uzmanları pozisyonları, ekipleri ve yapılan işleri bilirse, bu süreci daha verimli yürütür,
  • Mülakat sorularının önceden hazırlanması,
  • Adayın CV’si, iş başvuru formu ile aday seçim sürecinde kullanılacak olan dokümanların ve envanterlerin görüşmeden önce hazırlanması. (Bu tür bir ön hazırlık, hem İK profesyonelini rahatlatır hem de mülakatın vaktinde yapılmasını sağlar. Böylelikle İK profesyoneli, “Adayı beklettim, programım aksayacak” gibi telaşa kapılmaz)
  • Mülakat günü şirketi temsil eden kişi, İK profesyonelidir. Bu nedenle İK profesyonelinin dış görünümünün özenli ve temiz olması mühimdir.

Mülakat öncesi İK profesyonellerinin dikkat etmesi gereken birtakım maddeler bulunuyor:

  • Mülakatın yapılacağı odanın hazır hale getirilmesi için gerekli önlemlerin alınması,
  • Mülakat gününde herhangi bir karışıklığın önüne geçmek için güvenliğin/danışmanının bilgilendirilmesi,
  • İş görüşmesine gelen adaya uygun bir bekleme ortamı ayarlanması,
  • Varsa adayın kabul edileceği bekleme odasında şirketle ilgili broşürlerin, kitapçıkların konulması,
  • Mülakat esnasında aday içmesi için bir bardak su konulması.
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.