Koçluk uygulamaları; insanların iş ve özel hayatının kalitesinin artmasını sağlayan bir disiplin olmanın yanında, yeni dünyaya adaptasyon için de sağlam bir rehber ve yol gösterici olarak görülüyor. Peki, koç seçerken nelere dikkat etmek gerekiyor?
Hemen herkesin bir konuda hemfikir olduğu ender bir dönemden geçiyoruz: “İnsanlık pandemiyle birlikte yepyeni bir dünyaya adım attı!”
Koçluk uygulamaları ve mesleği ise bu dönemde daha da ön plana çıkmış durumda. Koçluk; insanların mevcut becerilerini, yetenek, bilgi ve yaşam potansiyellerini kullanabilmelerine imkân sağlayan, katma değeri yüksek, verimliliği arttıran bir destek hizmetidir. İnsanlara fayda sağlamak, onları bulundukları yerden daha ileriye, geleceğe taşımak için güçlü ve doğru sorular ile düşünmelerine, farkındalıklarını ortaya çıkarmalarına yardımcı olmaktadır. Başka bir ifadeyle, daha çok bireysel geçmişlere ve yaşanmışlıklara odaklı mentorluk ve psikologluktan farklı olarak daha çok geleceğe odaklanan bir disiplindir.
İşte bu gelecek odağı, yepyeni bir dünyaya adım attığımız günümüzde çok daha hayati hale geliyor. Uluslararası Koçluk Federasyonu da profesyonel koçluğu, insanların hayatlarında, kariyerlerinde, işlerinde veya organizasyonlarında olağanüstü sonuçlar üretmelerine yardımcı olan, sürekli profesyonel bir ilişki olarak tanımlıyor.
Dünya genelinde, uluslararası şirketler ve büyük kurumlarda koçlukla ilgili yapılan araştırmalar incelendiğinde, yöneticilere sunulan bireysel gelişim programları içerisinde (MBA programları da dahil) Yönetici Koçluğu alanının, yüzde 87 gibi bir oranla bütün diğer programlardan daha etkin sonuç verdiği görülüyor. 2019 ICF Global Koçluk Müşterisi Araştırması’nda ise profesyonel koçluk hizmetinden yararlanan şirketlerin bu konuda yaptıkları yatırımın, 7 katlık bir katma değer yarattığı ortaya konuyor. Bireysel koçluk hizmeti alan müşterilerde ise bu oranın yatırımın 3.44 katı olduğu görülüyor.
Koç seçiminde nelere dikkat edilmeli?
Peki, koçluk uygulamaları iş ve özel hayat konularını dengelemekte bu kadar önemliyken, koç seçiminde nelere dikkat etmek gerekiyor? İşte, koç seçiminde dikkat edilmesi gereken 5 önemli unsur:
- Bir koç ile çalışmaya başlamadan önce kendinizi dürüst bir şekilde değerlendirip, zorlandığınız alanları ve kör noktalarınızı tespit etmeniz önemlidir. Bunları dürüstçe listelerseniz, değişim için aradığınız motivasyonu anlamanız kolaylaşır.
- “Koç” kavramı geniş tanımlara ve farklı seviyelerde profesyonelliği içinde barındırabilen bir kavram. Bu nedenle global standartlarda etik değerleri ve yeterlilikleri sağlayan bir koçla çalışmak için daha profesyonel bir destek almayı tercih edebilirsiniz.
- Çalışmayı planladığınız koçun sizin dönüşüm yaratmak istediğiniz alandaki tecrübelerini sorgulayın. Özellikle kendi hayatında bahsettiğiniz konuda dönüşüm yaratmış bir koç idealdir.
- Sizin bire bir kopyanız bir koçtan verim almanız zordur. Değişim konfor alanınızdan çıkmayı gerektirir. Sizi bu konfor alanından çıkartabilecek kadar sizden farklı, ama uyum sağlayabileceğiniz kadar da size uygun bir koç bulmaya çalışın.
- Temas kuracağınız koçların bir listesini oluşturduktan sonra onlara ulaşın ve olabildiğince net sorular sorun. Unvanını, hizmet bedelini, metodolojiyi, uzmanlığını, referanslarını, başarı hikayelerini net sorularla sorgulayın.
Şunu unutmamalıyız ki koçluk yaklaşımı, organizasyonun her noktasında yer alan bir kültürü temsil etmelidir. Bu kültür, insanların potansiyellerini ortaya çıkartabilmelerine, performanslarını arttırmalarına ve bunu yaparken engellerini fark ederek çözüm bulmalarını sağlamaya destek olmaktadır. Bu kültür sayesinde performansı yüksek, işinde anlam bulan, verimli, bağlılığı yüksek ve mutlu çalışanların olduğu organizasyonlara dönüşüm sağlanabilir.
Konuk Yazar: Tuna Aktuna
PCC-ICF Türkiye Üyesi Profesyonel Koç