İş yerinde öğrenme şeklinin değiştiğini gösteren 3 trend

Kuşaklar değiştikçe öğrenme şekilleri de değişiyor. İş hayatında hatırı sayılır bir yeri olan Y kuşağı  ve daha da etkili olmaya başlayan Z kuşağı artık eskinin klasik sınıf içi eğitimlerinin yerine, daha mobil ve oyun bazlı eğitimleri işverenlerinden talep ediyor.

eskegtm84854

Günümüz çalışanları, işverenlerden kendilerini geliştirmeleri için daha çok fırsat tanımalarını, bilgi ve becerilerini geliştirmelerine daha çok ön ayak olmalarını bekliyor. Ancak bilindiği üzere kuşaklarla birlikte öğrenme şekilleri de değişti. Mobil cihazların yaygınlaşmasıyla artık çalışanlar yalnızca klasik sınıf içi eğitimleri değil, yerden ve zamandan bağımsız olarak da ulaşabilecekleri eğitimleri talep ediyor. Bu durum hem işverenleri hem de İK profesyonellerini daha yaratıcı çözümler bulmaya ve yaratıcı eğitimlerle çalışanların ilgisini çekmeye teşvik ediyor.

Aşağıda yer alan 3 trend iş yerinde öğrenmek şeklinin değiştiğini gösteriyor.

Video ve oyunlaştırma uygulamaları

Çoğunluğu Y ve Z kuşağından oluşan çalışanlarının ilgisini çekmek isteyen şirketler, son yıllarda öğrenme tekniklerinde değişikliğe giderek video ve oyunlaştırma uygulamalarından yararlanıyor. Video ve oyunlaştırma uygulamalarını eğitim süreçlerine dahi eden pek çok şirket bu uygulamalarla hem çalışanlarının motivasyonunu ve performansını artırıyor hem de kurum içi iletişimi ve verimliliğini güçlendiriyor.

M-öğrenme

Öğrenmenin mobil araçlarla gerçekleştirildi bir uzaktan eğitim modeli olan M-öğrenme ile çalışanlar istedikleri yerde ve zamanda 7/24 eğitim alabiliyor.  Çalışanlar ister akıllı telefonları aracılığıyla olsun ister tabletleriyle olsun, diledikleri mobil cihazları kullanarak eğitimlere ulaşabiliyor.

Bulut tabanlı öğrenme yönetim sistemi

Şirketlerin son yıllarda kullandığı eğitim modellerinden bir diğerini de bulut tabanlı çözümler oluşturuyor. Şirketler için maliyet tasarrufundan, eğitimlerin çalışanlara sunulma süresinin azaltılmasına kadar pek çok konuda kolaylık sağlayan bulut tabanlı çözümler, hem bireysel hem de kurumun performansını artırmak için tercih ediliyor.

Marmara Üniversitesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde lisans, Gazetecilik Bölümü’nde de yüksek lisans eğitimini tamamladı. Meslek hayatına Cumhuriyet Gazetesi’nde muhabir olarak başladı. Dört yıllık muhabirlik deneyiminin ardından European Voluntary Service programı kapsamında Fransa’nın Orleans şehrinde yer alan L’association Labomedia’da medya üzerine çalışmalar yaptı. Türkiye’ye döndükten sonra İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nde doktora eğitimine başlayan Mehlika Akgün son olarak Marketing Türkiye dergisinde web editörü olarak görev yaptı. 2016 yılında Kariyer.net’e içerik yöneticisi olarak katılan Mehlika Akgün, İK Blog, Kariyer Rehberi ve Kariyer Dergi için içerik üretiyor.
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.