İş ve özel hayat koşuşturmacasında bazen sıkışıp kaldığınız oluyor mu? Birçoğumuzun yaşadığı bu durumu, aslında zamanı verimli kullanarak engellemek mümkün. Günlük zamanımızdan çalan ve verimli iş sonuçları almamıza engel olan en temel şeyleri sizin için listeledik.
Gün içerisinde verimli çalışabilmek, kendimizi yapacağımız işe odaklayabilmek, konsantre olabilmek, zamanı verimli kullanabilmek, zaman çalıcılardan uzak durabilmek ve işimizi doğru ve zamanında yürütebilmek çoğu zaman bizleri en zorlayan konulardan biri.
Aslında kısa bir çalışma planı ve doğru bir zaman yönetimi ile düzene sokabileceğimiz bu sorun, ne yazık ki süreç içerisinde hep ertelenen ama aslında çözümü basit olan bir konu. Verimli bir çalışma düzeni sağlayamadığımız durumlarda özellikle işi yetiştirememe buna bağlı olarak mesaiye kalma, motivasyonda düşüş, kalitesiz iş çıkarma, verimsiz iş hayatı ve özel hayat dengesinin karışması gibi önemli sorunlar ortaya çıkıyor.
Peki, bu sorunlarla uğraşmamak ve daha az öz çalışarak zamanımızı verimli bir şekilde kullanabilmek için hangi tuzaklardan uzak durmalıyız?
- Zorlanılan işlerde fazladan zaman kaybetmek,
- Kendimize duyduğumuz aşırı güvensizlik ve kaygı duygusu,
- Uzayıp giden telefon konuşmaları ve sohbetler yapmak,
- Motivasyon eksikliği ve isteksizlik hali,
- Ayrıntılarda boğulmak,
- Çalışmaları sürekli yarıda bırakmak,
- Amaç ve öncelikleri belirlememek,
- Gerektiğinde “Hayır” demeyi öğrenememek,
- Program, plan yapmadan çalışmaya başlamak,
- Kendimizi sürekli başkalarıyla kıyaslamak ve kötü hissetmek,
- Zamanı doğru değerlendirememek,
- Uygun dinlenme aralıkları vermemek,
- Yanlışlardan ders almamak,
- Zaman çalıcılardan uzak duramamak (Sosyal medya vb.),
- Yetersiz bilgiye sahip olmak ve kendimizi geliştirmemek,
- Çözümlenemeyen sorunlara takılı kalmak.
Yukarıda bahsettiğimiz maddeler çalıştığımız ortam, kültür ve çalışma şekline göre şekillenebilir. Asıl önemli olan kendimizi bu bahsettiğimiz tuzaklardan uzak tutmaktır. Çünkü verimli çalışabilmek kişinin yaşam kalitesini arttırır, kariyer gelişimine katkı sağlar, bireysel gelişimi destekler, zaman yönetimini doğru yapabilmeyi ve yaşam dengesini kurabilmeyi sağlar. Bunların hepsi kişinin bireysel psikolojisini ve fiziksel sağlığını olumlu yönde etkilemektedir. Eğer kuralları doğru uygulayabilirsek doğru adımlar atarak başarılı bir iş hayatının kapılarını kendimize açabiliriz.
Kaynak: Bireysel Mükemmellik Anahtarı NLP / Kemal Açmaz
Konuk Yazar: Gizem Topsakal Acet/İnsan Kaynakları Yöneticisi
Yazara ait diğer yazıları okumak için buraya tıklayabilirsiniz.