İster işveren isterseniz de ekip yöneticisi olun bazı konularda konuşmak her zaman çok kolay olmayabiliyor. Size bağlı çalışanlarla ya da sorumlu olduğunuz ekip üyeleriyle bir problem hakkında konuşurken izlemeniz gereken 8 yolu sizin için sıraladık.
Hayatın genelinde olduğu gibi iş yerinizde de seçeceğiniz güçlü iletişim dili, birçok sorunun üstesinden gelmenizi sağlayabilir. Terfi, zam, performans değerlendirme ya da kriz yaratan bir konu hakkında çalışanınızla konuşmanız gerektiğinde, dikkat etmeniz gerekenleri sizin için bir araya getirdik.
Konuşmanızı planlayın ve sorulara hazırlıklı olun
Konuşma öncesi ne söyleyeceğinizi iyi düşünmeli, sorulabilecek olası sorulara da hazırlıklı olmalısınız. Cevaplarınızı önceden hazırlarsanız, kendinden emin ve düşüncelerinde de kararlı bir profil çizebilirsiniz.
Direkt konuşun
Bazen lafa nereden başlanacağı bilinmez, özellikle de zorlu bir görüşme yapmak gerektiğinde; ancak yine de dolaylı ifade etmek yerine konuya doğrudan girmekte fayda var. Olumsuz durum neyse bir an önce ortaya koyup, çözüme odaklanmak en iyisi olabilir.
Açık olun ve ortaya kanıt koyun
İş yerinizdeki bir çalışanı herhangi bir konuda eleştirdiğinizde ya da sorun yaratan durum hakkında çalışanınızın açıklama yapmasını beklediğinizde somut veriler ortaya koymanız yerinde bir davranış olacak. Dayanağı olmayan söylemlerden kaçınarak kendinizi ifade etmelisiniz.
Pozitif söylemlere odaklanın
Cümleleri seçerken olumlu ifadeler kullanarak, olumsuz durumu odaktan çıkarmak izleyebileceğiniz en önemli iletişim stratejilerinden. Örneğin, bir çalışanın performansını yeterli bulmuyorsanız, performansı kötü olduğu için yaşadığınız olumsuz durumları uzun uzun anlatmayın. İyi performans gösterdiğinde hem şirketin hem de kendisinin kazanacağından bahsederek motivasyonunu arttırın ve tavsiyelerinizin uygulamasını sağlayın.
Sorun hakkında bir çözüm önerisi sunun
Eleştiriyi ya da problemi ortaya koyup öylece bırakmak elbette olmaz. Bu nedenle gündeme getirdiğiniz konu neyse bir çözüm öneriniz de olmalı. Çalışanınıza o yıl için zam yapamayacağınızı söylemeniz gerekiyorsa, bunun gerçek nedenlerini söylemeli ve içinde bulunulan şartları değerlendirerek motivasyonunu artıracak bir değişiklik yapmayı planladığınızı ifade edebilirsiniz.
Duygularınızı kontrol altında tutun
Olumlu veya olumsuz kişisel düşüncelerinizi karar alırken saf dışı bırakmaya çalışmalısınız. Aksi durumda alacağınız kararlar objektif olmayabilir. Konu ne olursa olsun haksızlık yapmaktan kaçınmak en iyisi.
Kendinizi karşınızdakinin yerine koyun
Günlük hayatımızda da kriz anlarından sağlam çıkmanın en iyi yollarından biri empati kurmak. Bu şekilde karşımızdakini daha iyi anlayarak, onu kendine kötü hissettirmeden sorunların üstesinden gelebilir, olumsuz durumları da bertaraf edebiliriz.
Konuşan tek kişi siz olmayın
En kötü iletişim yöntemi diyalog kurduğunu düşünürken monolog yapmaktır. Bu nedenle fikirlerinizi ifade ettikten sonra çalışanınıza da yeterli sürede konuşma fırsatı tanımalısınız. Sohbet havasında geçecek böyle bir konuşmadan hem çalışanınız memnun olacak hem de siz konuşmadan mutlu ayrılacaksınız.
Yorum yapmak ister misin?