Pandeminin körüklediği evden çalışma ve uzaktan işe alma (remote hiring) uygulamalarının da artmasıyla çalışan özgeçmiş doğrulama ve araştırma işlemleri büyük önem kazandı. Peki, işverenler adaylar tarafından gönderilen belge ve bilgilerin gerçekliğini nasıl kontrol ediyor?
“ODTÜ Diploması 450 TL’ye satılıyor!”, “Sahte Diploma ile 20 yıl doktorluk yaptı”, “Sahte Sabıka Belgesi Dolandırıcılığında 9 gözaltı” gibi haberlere sıkça rastlamak mümkün. Özellikle son yıllarda dijitalleşmenin de artmasıyla beraber basit programlarla belgeler üzerinde oynama yapmak oldukça kolaylaştı.
Hatta internette “sahte diploma” ya da “sahte adli sicil belgesi” sorgusu yapıldığında otomatik doldurma (autofill) özelliği sunan siteler, “Sahte diploma nasıl yapılır?” önerisi sunan sonuçlar da görmek mümkün. Belgeler üzerinde oynama yapmanın inceliklerini öğreten videolar bir tarafa, bu işi profesyonel olarak pazarlayan ve satan gruplara da rastlamak mümkün.
Maalesef ülkemizde çokça rastlanan “belge sahteciliği” kurumlar için büyük tehlike oluşturuyor. İşe giriş sırasında beyan edilen sahte kimlik ve sürücü belgeleri, üstünde oynama yapılmış diplomalar ve adli sicil belgeleri, orijinal kaynağı belli olmayan profesyonel sertifikalar ve benzeri belgeler yüzünden şirketler, ciddi hukuksal ve finansal problemlerle karşılaşabiliyor. Aynı şekilde, bu tarz zararlı faaliyetler nedeniyle kurumların itibarları da zedeleniyor.
İşverenlerin %17’si çalışan belgelerini doğrulamıyor
İşe giriş öncesi çalışan adaylarının beyan ettiği belge ve bilgilerin doğruluğunu kontrol etmek, şirketlerin İK ve Kurumsal Güvenlik Departmanlarını direkt olarak ilgilendiriyor. Çalışanların, şirketin ve de şirketin müşterilerinin güvenliği için kurumda çalışan veya çalışacak adayların belirli kontrollerden ve doğrulamalardan geçirilmesi (background check) oldukça kritik.
Kariyer.net’in 4700+ işvereninin katıldığı ankete göre işverenlerin %83’ü, çalışanlarının işe giriş belgelerini doğruladığını belirtti. Belge doğrulaması yapanların %62’si kontrollerini e-devlet sistemi üzerinden gerçekleştiriyor. Bazı işverenler çalışan özgeçmiş doğrulama ve araştırma süreçleri için özel hizmetler almayı tercih ediyor.
Yapılan anketin en riskli çıktısı ise çalışanlarını hiçbir doğrulama ve araştırma sürecinden geçirmeyen %17’lik kısım. Bu şirketler oluşabilecek kurumsal riskleri ve başlarına gelebilecek finansal, hukuksal ve itibari zararları mutlaka göz önünde bulundurmalı.
Manuel E-Devlet kontrollerinde insan hatası olabiliyor
Çoğu şirket barkodlu çalışan belgelerini manuel bir şekilde kontrol ediyor; ancak üstünde oynanan belgelerin birçoğu gözle fark edilmesi zor detaylar içeriyor. İşverenler, manuel kontroller sırasında doğrulamasını yaptığını düşündüğü belgenin, aslında iyi hazırlanmış sahte bir evrak olduğunu fark edemeyebiliyor. Bazen sahte belgelerin barkodu doğru olsa bile, içeriği değiştirilmiş oluyor. Bu tarz sahtecilik örneklerinde dolandırıcıların ikna ve kandırma kabiliyetlerinin önüne geçmek için kontrolü yapan kişinin bir soruşturmacı gibi inceleme yapması gerekiyor. Bir adayın tüm belge ve bilgilerinin doğruluğundan emin olmak hem zaman hem de efor alıyor.
İşe alımda bilgi ve belge kontrolünü FinalCheck sizin adınıza otomatik olarak saniyeler içinde yapıyor!
Türkiye’nin en büyük istihdam platformu Kariyer.net ve Güvenlik Analitiği alanının lider şirketi My Security Analytics iş ortaklığı sayesinde geliştirilen FinalCheck ürünü; adaylar tarafından verilen belgelerin, tek bir ekran üzerinden saniyeler içinde dijital olarak doğrulanmasını sağlıyor. Böylelikle, insan gözüyle tespit edilmesi zor olan belge sahteciliğinin de önüne geçiliyor.
Yerli ve yabancı üniversite diplomaları, adli sicil belgeleri, uzman sertifikaları, sürücü belgeleri gibi aday belgeleri kapsamlı dijital kontrol mekanizmaları sayesinde kolaylıkla incelenip doğrulanıyor. Özel inceleme gerektiren barkodsuz belgeler, alanında uzman FinalCheck analistleri tarafından doğrulanıyor. Ayrıca işverenler, FinalCheck üzerinden adayın pozisyon ihtiyaçlarına göre özel araştırmalar da talep edebiliyor.
İşe giriş sürecinin final adımını dijitalleştirerek çok daha güvenli hale getiren bu sistem sayesinde şirketler, çalışan kaynaklı risklerini daha kolay ve hızlı bir şekilde yürütebiliyor.
Dijitalleşen işe alım süreçlerinde bilgilerin doğruluğunu sizin adınıza kontrol edecek güvenilir bir kaynak arıyorsanız, FinalCheck‘ten yararlanabilirsiniz.
FinalCheck hakkında daha fazla bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
FinalCheck ile ilgili diğer yazıları okumak için lütfen tıklayın!