Pandeminin hayatımıza girmesiyle beraber pek çok şeyde olduğu gibi işe alım uygulamalarında da hızlı bir dönüşüm süreci başladı. Son dönemlerde oldukça sık görmeye başladığımız bazı istihdam uygulamalarını sizler için derledik.
Uzaktan işe alım (remote hiring) ve uzaktan çalışma (remote work) uygulamaları
Günümüzde çoğu şirket ve kurum işe alım süreçlerini online bir şekilde yürütüyor. Eskiden genellikle yüz yüze yapılan mülakatların yerini online mülakatlar almış durumda. Hatta çoğu zaman bir İK uzmanı ile aday ve/veya çalışan yüz yüze tanışmıyor bile. Çalışan adayları ile yapılan mülakatlar, evrak toplama ve doğrulama süreçlerinin hepsi sanal ortamda gerçekleşiyor.
Uzaktan işe alım uygulamalarıyla beraber uzaktan çalışma kavramı da artık hayatımızda yerini aldı. 2020’de yapılan bir araştırmaya göre pandemi öncesi uzaktan çalışma oranı %14 civarındayken pandemi sonrası bu oran %68’lere kadar yükselmiş durumda.
Bazı şirketler fiziksel ofislerini kapatıp, tamamen uzaktan çalışma düzenine geçiyor. Çoğu şirket de hibrit bir çalışma düzenini destekliyor.
Detaylı özgeçmiş doğrulama ve araştırmaları (background checks)
Uzaktan işe alım ve uzaktan çalışma kültürünün artmasıyla beraber işe alınan adayların özlük bilgilerinin doğru kontrollerden geçirilmesi de büyük önem kazandı.
Özellikle son dönemde sahte diploma, üstünde oynama yapılmış adli sicil belgeleri ve sahte kimlikler ile ilgili haberlere oldukça sık rastlamaya başladık. Dijitalleşmenin de artmasıyla artık neredeyse herkes kolaylıkla bir belge üzerinde değişiklik yapabilecek teknik bilgiye sahip. Hatta bu işi profesyonel olarak yapan sahte diploma sitelerine de internetten ulaşmak mümkün.
Aday tarafından verilen tüm bilgi ve belgelerin doğruluğunun kontrol edilmesi, genellikle şirket/kurumların İK ve Kurumsal Güvenlik departmanlarını derinden ilgilendiriyor.
Maalesef günümüzde sadece belge barkodlarının e-devlet üzerinden kontrol edilmesi yeterli değil. Adaylar tarafından şirkete ibraz edilen tüm belgelerin, diplomaların, sertifikaların ve bilgilerin detaylı bir şekilde incelenmesi ve gerekirse ilgili kurumlara danışılıp kontrol edilmesi gerekiyor. İşe alım sürecinin son adımlarından biri olan çalışan özgeçmiş doğrulama ve araştırma sürecini de tıpkı mülakatlar ve değerlendirme testleri gibi dijitalleştirmeye ihtiyacımız var.
Adaylar hakkında açık kaynak web taramaları ve sosyal medya incelemeleri
Bir şirkette çalışanların ve/veya adayların, şirket politikaları ve kültürüne uygun olması istenir. Bir çalışanın şirket etiklerine aykırı paylaşım ve söylemlerde bulunmuş olması durumu, şirket itibarını zedeleyebilir. Kişiyle ilgili online kaynaklarda yayınlanan olumsuz haberlerin olması, şirket için sorun teşkil edecek paylaşımlar yapılması gibi riskler nedeniyle özellikle son dönemlerde adayları gerekli sosyal medya ve açık kaynak web araştırmasından geçirme ihtiyacı arttı. Kişinin iş pozisyonuna özel incelemelerden geçmesi ve şirketin itibarına zarar verecek riskli davranış ve olaylarının olup olmadığının tespit edilmesi önemli. Kamuya açık kaynaklardan yapılan araştırmalar ile çalışan kaynaklı riskleri doğru yönetmek mümkün.
Uçtan uca dijital background check sistemi FinalCheck ile işe alım süreçlerinizi kolaylıkla yönetin!
Türkiye’nin en büyük istihdam platformu Kariyer.net ve Güvenlik Analitiği alanının lider şirketi My Security Analytics iş ortaklığı sayesinde geliştirilen FinalCheck sistemi; adaylar tarafından verilen belgelerin, tek bir ekran üzerinden saniyeler içinde dijital olarak doğrulanmasını sağlıyor. Böylelikle, insan gözüyle tespit edilmesi zor olan belge sahteciliğinin de önüne geçiliyor.
Yerli ve yabancı üniversite diplomaları, adli sicil belgeleri, uzman sertifikaları, sürücü belgeleri gibi aday belgeleri kapsamlı dijital kontrol mekanizmaları sayesinde kolaylıkla incelenip doğrulanıyor. Özel inceleme gerektiren barkodsuz belgeler, alanında uzman FinalCheck analistleri tarafından doğrulanıyor. Ayrıca işverenler, FinalCheck üzerinden adayın pozisyon ihtiyaçlarına göre İtibar Risk araştırmaları gibi özel araştırmalar da talep edebiliyor.
İşe giriş sürecinin final adımını dijitalleştirerek çok daha güvenli hale getiren bu sistem sayesinde şirketler, uzaktan işe alım süreçleriyle birlikte çalışan kaynaklı risklerini de daha kolay ve hızlı bir şekilde yürütebiliyor.
Dijitalleşen istihdam uygulamalarında bilgilerin doğruluğunu sizin adınıza kontrol edecek ve adaylar hakkında doğru araştırmalar yapacak güvenilir bir kaynak arıyorsanız, FinalCheck‘ten yararlanabilirsiniz.
FinalCheck hakkında daha fazla bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
FinalCheck ile ilgili diğer yazıları okumak için hemen tıklayın!
Kaynak: wtw