2020’de yapılan bir araştırmaya göre iş arayan adayların %78’i iş başvuru süreçlerinde diğer adaylar arasından sıyrılmak için yalan söylüyor. Peki, işverenler en çok hangi konularda suistimal riskiyle karşı karşıya? İşte, 5 yaygın örnek!
İşe alım sürecinde söylenen yalanların çoğunluğu toplumda “beyaz yalan” olarak nitelendirilen zararsız abartmalar veya süslemelerden oluşuyor. Ancak, bazı yalanlar gerçeği saptırmaya veya gizlemeye yönelik davranışlar olduğu için şirketlere potansiyel riskler oluşturabiliyor.
Peki, İK uzmanlarının işe alım süreçlerinde en çok rastladığı yalan ve suistimal örnekleri neler?
1- İş deneyimi ve önceki işinde almış olduğu maaş
Özellikle son yıllarda artan rekabet ve işsizlik nedeniyle, bazı adaylar öne çıkmak için CV’lerinde gerçek olmayan bilgiler yazabiliyor. Genellikle bu asılsız bilgiler önceden çalışmış olduğu yerler, çalışma süreleri ve almış olduğu maaşlar hakkında oluyor. Kişilerin vermiş olduğu referansların kontrolünün doğru bir şekilde yapılması büyük önem taşıyor.
2- Pozisyon ismi ve yetkinliği
Bazı adaylar önceden çalışmış olduğu pozisyon ismini daha iyi bir pozisyona başvurabilmek için değiştirebiliyor. Geçmişte aldıkları sorumluluk tanımlarını da başvurmak istedikleri pozisyona daha uygun bir hale getirmek için gerçeği yansıtmayan bir şekilde yazabiliyorlar. Bu tarz yanıltmaları önlemek için işe alım sürecinde adayların belirli değerlendirme testlerinden geçirilmesi öneriliyor.
3- Profesyonel beceri ve yetenekler
“Beyaz” yalanların en çok görüldüğü yerlerden biri de adayların kendi becerileri hakkında beyan ettiği bilgiler oluyor. Özellikle yabancı dil becerileri hakkında abartmalarla karşılaşılıyor. Uzaktan işe alım (remote hiring) uygulamalarının artmasıyla bu alanda görülen suistimal yöntemleri de değişiyor. Örneğin, İngilizce yapılacak online bir mülakata aday kendisinden daha iyi konuşabilen bir arkadaşını sokabiliyor. Mülakatı yapılan adayın öncelikle doğru kişi olduğunun tespit edilmesi ve gerekli kontrollerden geçirilmesi önemli.
İşe giriş süreci sırasında gerek CV’de gerekse mülakatlarda yapılan abartmalar veya indirgemeler şirketlere direkt olarak bir risk teşkil etmeyebilir. Ancak, kişinin kuruma beyan ettiği evrak ve bilgilerinin geçerliliği çok kritik. Geçtiğimiz günlerde yapılan global bir araştırmaya göre pandeminin başlangıcından beri istihdam belgesi dolandırıcılığı geçen yıllara oranla %30 artmış.
4- Adli Sicil ve kimlik belgesi
Standart bir uygulama olarak işe alım sırasında adayların kimlik, adli sicil, ikametgah ve varsa diploma belgeleri istenir. Bazı kötü niyetli kişiler sahte adli sicil belgesi kullanarak bir kurumda işe girmeye çalışabilir. Belge üzerinde değişiklik yaparak gerçeği gizleyebilirler. Maalesef, bunun gibi örnekler ve teşebbüsler ülkemizde sıkça karşılaşılan suistimal yöntemleri arasında. Genellikle uzmanlar adayın vermiş olduğu adli sicil, ikametgah ve kimlik belgelerini e-devlet üzerinden manuel bir şekilde kontrol ediyor. Ancak, iyi hazırlanmış bir sahte belge insan gözüyle fark edilmesi oldukça zor olan detaylar içerebiliyor.
5- Diploma ve akademik belgeler
Haberlerde sıkça görmeye başladığımız sahte diploma olayları gün geçtikte artıyor. Artık, internette açık açık diploma satan sitelere rastlamak mümkün. Hatta bunun gibi “hizmet” veren siteler e-devlet’te geçerli ve barkodlu diploma satışı yaptıklarını söylüyor. Son yıllarda artan bir diğer diploma dolandırıcılığı ise “diploma kiralama”. Usulüne uygun olarak bir üniversiteden mezun olup çeşitli finansal sebeplerden dolayı kendi diplomalarını kiralayan veya satan insanlar da yaygın olarak görülüyor. Bir adayı işe almadan önce yerel/yabancı diploma ve sertifikalarının geçerliliğini doğrulamak büyük önem taşıyor.
İşe alımda bilgi ve belge kontrolünü FinalCheck sizin adınıza otomatik olarak saniyeler içinde yapıyor!
Türkiye’nin en büyük istihdam platformu Kariyer.net ve Güvenlik Analitiği alanının lider şirketi My Security Analytics iş ortaklığı sayesinde geliştirilen FinalCheck ürünü; adaylar tarafından verilen belgelerin, tek bir ekran üzerinden saniyeler içinde dijital olarak doğrulanmasını sağlıyor. Böylelikle, insan gözüyle tespit edilmesi zor olan belge sahteciliğinin de önüne geçiliyor.
Yerli ve yabancı üniversite diplomaları, adli sicil belgeleri, uzman sertifikaları, sürücü belgeleri gibi aday belgeleri kapsamlı dijital kontrol mekanizmaları sayesinde kolaylıkla incelenip doğrulanıyor. Özel inceleme gerektiren barkodsuz belgeler, alanında uzman FinalCheck analistleri tarafından doğrulanıyor. Ayrıca işverenler, FinalCheck üzerinden adayın pozisyon ihtiyaçlarına göre özel araştırmalar da talep edebiliyor.
İşe giriş sürecinin final adımını dijitalleştirerek çok daha güvenli hale getiren bu sistem sayesinde şirketler, çalışan kaynaklı risklerini daha kolay ve hızlı bir şekilde yürütebiliyor. Dijitalleşen işe alım süreçlerinde bilgilerin doğruluğunu sizin adınıza kontrol edecek güvenilir bir kaynak arıyorsanız, FinalCheck‘ten yararlanabilirsiniz.
FinalCheck hakkında daha fazla bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
FinalCheck ile ilgili diğer yazıları okumak için lütfen tıklayın!