İşe alımda özgeçmişteki hobilerden nasıl faydalanabilirsiniz?

İşe alım süreçlerinde adayların pozisyona olan uygunluğu konusunda kararsız kalmanız halinde, özgeçmişlerde yer alan “hobi ve ilgi alanları”ndan faydalanabilirsiniz. Hobi ve ilgi alanları, belki de doğru kararı vermek için ihtiyaç duyduğunuz en önemli kilit bilgileri içeriyordur.

Çoğu işveren ya da işe alım uzmanı, bir adayı değerlendirirken; eğitim, iş deneyimi, deneyim süresi vb. alanlara daha çok odaklansa da bu alanlar, adayı tanımaya dair detaylı bilgi vermeyebiliyor. Adayın şirket kültürüne ne kadar uygun olduğundan, görev alacağı pozisyonda yaratacağı fark ve etkiye kadar birçok önemli nokta aslında “Hobi ve ilgi alanlarında” saklı!

Hemen her şirket, belli bir vizyon ve misyonla yola çıkar. Şirket bünyesinde çalışan/çalışacak tüm personellerin de bu vizyon ve misyona uygun olması beklenir, çünkü şirket içinde oluşturulan “şirket kültürü” böyle beslenir. Bu noktada şirket kültürüne en uygun adayı seçmek oldukça önem taşıyor. Adayın şirket kültürüne ne kadar uygun olduğunu belirleyebilmek için de hobi ve ilgi alanlarının verdiği mesajı iyi algılamak gerekiyor.

Mülakata davet edilen bir aday elbette öncelikle eğitim ve iş tecrübesine göre değerlendiriliyor. Teknik olarak bir adayın pozisyona uygunluğuna karar vermek için bu alanlardaki veriler oldukça önemli olsa da tek başına yeterli olmayabiliyor. Adayın sabırlı, lider ruhlu, proaktif ya da herhangi bir noktada beklenen kişisel özelliklere sahip olduğunun anlaşılabilmesi için detaylara inilmesi gerekiyor.

Klişelerden uzak olan hobileri göz ardı etmeyin!

Hobilerin önemsenmesinden bahsederken; kitap okumak, yüzmek, şarkı söylemek gibi örneklerden elbette bahsetmiyoruz. Tabii ki bunlar da önemli aktiviteler, ancak çoğu zaman adaylar bu başlıkları hobi alanına üzerine çok da düşünmeden ekleyebiliyor. Bu nedenle daha özgün örneklere dikkat etmekte fayda var. Örneğin; takım sporlarına ilgi duyan bir adayın, şirket içindeki ekip çalışmasına yatkın olma ihtimali yüksek olabilir ya da sosyal sorumluluk projelerinde yer alan bir aday; inisiyatif almaktan korkmayan, girişken bir birey olarak tanımlanabilir. Genel olarak hobilerine düzenli zaman ayıran bir adayın, planlı hareket etme ve zamanı doğru yönetebilme konularında iyi olduğunu kesin olarak düşünebilirsiniz.

Adayları hobileri dahil birçok kritere göre değerlendirip işe aldıktan sonra bu hobilerin geliştirilmesi için fırsat yaratmanın öneminden de bahsetmeden olmaz! Unutmamalı ki iş hayatında motivasyonu sağlamanın tek yolu maddiyattan geçmiyor. Bu nedenle çalışanlara kendilerini mutlu hissedebilecekleri ortamlar yaratmaya özen göstermelisiniz.

Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu olan Özden, Bilgi Üniversitesi’nde İnteraktif Pazarlama alanında yüksek lisans yapmıştır. Lisans öğreniminin ilk yıllarında TRT Haber’de asistan muhabirlik yaparak meslek hayatına başlamıştır. Mezun olduktan sonra farklı dönemlerde TV8 Haber ve Cem TV’de; yapımcı, yönetmen ve editör olarak görev almıştır. Dijital dünyadaki gelişmelerle birlikte editoryal deneyimini online platformlara taşımış, Markafoni’de ve Mudo’da içerik editörlüğü yapmıştır. Kurumsal markalar için freelance SEO editörlüğü de yapan Özden, 2018 yılı itibarıyla kariyerine, Kariyer.net içerik editörü olarak devam etmekte ve online/offline içerik üretmektedir.
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.