İstanbul’da yaşamanın maliyeti yükseldi

Mercer’in beş kıtada 207 şehri kapsayan 2015 yılı Yaşam Maliyeti Araştırması sonuçlarına göre dünyanın en pahalı şehri geçen yılki yerini koruyan Luanda olurken, ikinci sırada Hong Kong yer aldı. İstanbul ise yaşam maliyetinde 36 sıra yükselerek 135’inci sıradan 99’uncu sıraya çıktı.

istanbulMercer’ın her yıl gerçekleştirdiği en önemli araştırmalarından biri olan “Yaşam Maliyeti Araştırması” sonuçlandı. Yurt dışındaki çalışanlara ödenecek ücretler konusunda hükümetler ve çok uluslu şirketlere rehberlik eden araştırma, beş kıtada 207 şehirde gerçekleştirildi. Araştırma, özellikle küresel çapta iş yapan şirketlerin mobil iş gücünü yönetme stratejilerini belirleme aşamasında en önemli referanslarından biri olarak görülüyor.

Kilit mobil çalışanlarını firmada tutmak için yurt dışına atamalarda ücretlendirmelerini doğru ve etkin kurgulamak isteyen firmalar, mobil çalışanlarına atandıkları ülkede yaşam maliyetlerini karşılayacak şekilde ücret ve ödenek sağlamak, diğer yan hakları ve imkanları doğru planlamak için Mercer Yaşam Maliyeti Endeksi’ni referans alıyorlar. 100 puana sahip New York’un baz alındığı araştırmada data toplama evresinde dünyada yaşanan doğal afetler, ekonomik ve politik dalgalanmalar, döviz kurlarındaki hareketlilik, enflasyon ve konaklama ücretlerinde olan dalgalanmalar da dikkate alınıyor.

Dünya şampiyonu Luanda

Her şehirde konut, ulaşım, yiyecek, giyim, ev eşyası ve eğlence dahil olmak üzere 200’den fazla kalemin karşılaştırmalı maliyetlerinin ölçüldüğü araştırma sonuçlarına göre, 2015 yılının en pahalı şehri Angola’nın başkenti Luanda, yaşam maliyeti en düşük şehir ise Kırgızistan’ın başkenti Bişkek oldu. Luanda, son sıradaki Bişkek’ten üç kat daha pahalı bir şehir olarak dikkat çekti. Luanda’nın ardından Hong Kong ve Zürih en pahalı şirketler olarak sıralandı. Dördüncü olan Singapur geçen yılki sıralamasını korurken, Cenevre bir sıra yükseldi. Şangay ise geçen yıla göre dört sıra yükselerek yaşam maliyeti listesinde altıncı oldu. Geçen yıl aynı araştırmada 135’inci sırada yer alan İstanbul ise listede 99’uncu sıraya yerleşerek yaşam maliyeti açısından geçen yıla oranla daha pahalı bir şehir olarak listedeki yerini aldı.

newyorkNew York ABD’nin en pahalı şehri

Dolarının değer kazanmasıyla ABD’de birçok şehrin sıralamada yükselmesi araştırmanın dikkat çekici sonuçlarından birisi oldu. Araştırmada 16’ncı sırada yer alan New York, ABD’nin en pahalı şehri olmaya devam ederken, 26 basamak yükselen Los Angeles 36’ıncı, 37 basamak birden yükselen San Francisco ise 37’inci sırada yer aldı. Geçen yıl 92’nci sırada bulunan Washington ise 50’nci sırada kendisine yer buldu.

Avrupa şehirleri yine ilk 10’da

Yaşam Maliyeti Araştırması’nın 2015 sonuçlarına göre Zürih Avrupa’daki en pahalı şehir unvanını aldı. İsviçre şehirlerinden Cenevre beşinci sırada yer alırken, Bern ise dokuzuncu basamakta bulundu. İsviçre frangının Euro karşısında güçlenmesiyle İsviçre şehirleri listede yukarı basamaklara tırmandı. Rus rublesinin aşırı değer kaybı, düşük petrol fiyatları, Ukrayna’da yaşanan kriz ve Batı’nın yaptırımları Rus şehirlerini sıralamada gerilere itti. Moskova 41 sıra gerileyerek 50. sırada yer alırken, St Petersburg ise 117 basamak geriledi ve 152’nci sırada yer alarak, daha ucuz şehirler arasına katıldı.

hongkongAsya Pasifik’te Hong Kong dikkat çekiyor

Bu yıl Asya Pasifik Bölgesi sıralamada beş şehir ilk 10’da yer aldı. Hong Kong dünyanın en pahalı ikinci şehri olurken, Singapur dördüncü, Şangay altıncı, Pekin yedinci ve Seul sekizinci olarak sıralandı. Çin para birimi Yuan’ın yükselişiyle konut, ulaşım, yiyecek, giyim gibi farklı ihtiyaç kalemlerinde görülen fiyat artışının yanı sıra yoğun talebe karşın kısıtlı konaklama imkanları bu kıtada pahalılığın artışını etkileyen faktörler arasında yer aldı. Japonya şehirleri ise Japon Yeni’nin dolar karşısında değer kaybetmesi sonucu sıralamada geriledi.

Dubai, Ortadoğu’nun en pahalısı

Genel olarak expat dünyası olarak bilinen Ortadoğu’da, en pahalı şehir unvanını listede 23’üncü sırada yer alan Dubai elde etti. Abu Dhabi 33’üncü sırada yer alırken, 151’inci sırada yer alan Cidde, Orta Doğu’nun en ucuz şehri oldu. Özellikle kira fiyatlarının artışa geçmesi Dubai ve Abu Dhabi’nin yukarıya tırmanmasına neden oldu.

Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nin Gazetecilik Bölümü'nde yazılı basın muhabirliği, TV muhabirliği ve foto muhabirliği alanlarında eğitim aldı. Son sınıfta Milliyet Gazetesi’nin Cumartesi-Pazar eklerinde bir yıl boyunca staj yaptı. Ardından İstanbul Üniversitesi Radyo-Televizyon Yayıncılığı Bölümü'nden mezun oldu. Altı yıldır birçok dergi için içerikler hazırlayarak fotoğraflar çekti.
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.