İstihdamda tehlike çanları mı çalıyor?

2015’in durağan geçen 1. ve 2. çeyrek dönemini geride bırakırken; Temmuz ayı istihdamda tehlike çanlarının çaldığı bir ay oldu. Geçtiğimiz aya oranla hem toplam iş ilanı hem de yeni iş ilanı sayılarında yaşanan düşüşler sektörlere de yansıdı. Bayram tatilleri ve siyasi belirsizlik ortamı nedeniyle şirketler işe alımlarda temkinli hareket ediyor.

600x300-ekonomi

Türkiye’nin istihdam haritasının çizildiği Kariyer.net İstihdam Endeksi verilere Temmuz ayı sonuçları açıklandı. Verilere göre Temmuz 2015 döneminde Kariyer.net’te toplam 55.888 iş ilanı yayınlanırken; 14.659 yeni iş ilanı ile 51 binden fazla kişi iş fırsatı yakaladı. Toplam iş ilanı sayısı Temmuz 2014’e kıyasla %2 artarken; geçtiğimiz aya oranla %2 düşüş gözlemlendi. Temmuz ayında yeni iş ilanı sayılarında ise geçtiğimiz yılın aynı ayına kıyasla %1 artış görülürken; Haziran ayına oranla %9 düşüş yaşandı.

İstihdam Endeksi rakamlarını yorumlayan Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, “Temmuz ayı iş günü ortalamalarına baktığımızda, yeni ilan sayısında geçen aya göre %6.5; 2014’ün aynı ayına göre ise %5.5 düşüş görülüyor. Bu düşüşte; Ramazan Bayramı’nı kutladığımız Temmuz ayındaki resmi tatil günlerinin ve siyasi gündemin etkili olduğunu söylemek mümkün” yorumunu yaptı.

En çok iş fırsatı sunan sektörlerin tümünde düşüş gözlemlenirken; başvuru yapılan ilan sayılarına göre gerçekleşen sıralama değişmedi. Tekstil 6.018, Yapı 5.428, Üretim 4.676, Hizmet 3.959, Sağlık 3.876, Bilişim 3.773, Otomotiv 3.730, Ticaret 3.520, Turizm 3.015 ve Elektrik&Elektronik 2.507 başvuru yapılan ilan ile Temmuz ayında en çok istihdam yaratan ilk 10 sektör oldu. 2015’in ilk aylarından itibaren yükseliş gösteren Perakende sektörü, başvuru yapılan ilan sayısında bu ay da kendi rekorunu kırdı. Sektör; Temmuz 2014’e göre tam %31 oranında artış gösterdi.

Turizm kan kaybediyor

Sektörler içinde geçen yılın aynı ayına göre %16’lık düşüş oranıyla dikkat çeken Turizm’deki düşüşün sebeplerini yorumlayan Azoz; komşu ülkelerde devam eden siyasi karışıklıkların etkili olduğundan bahsetti. Azoz, “Her sezon tatilcilerin akın ettiği güney sahilleri bu yıl beklenen ilgiyi göremedi. Türkiye’nin önemli turizm gelirlerini sağlayan tatilcilerin sayısındaki düşüş sektördeki istihdama da yansıdı” açıklamasını yaptı.

Bültenin devamını için:  https://www.kariyer.net/kariyer-istihdam-endeksi/

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.