İşverenler çalışanlarına her an ulaşmak istiyor

Çalışanların yüzde 57’si, işverenlerinin normal iş saatleri dışında da ulaşılabilir olmalarını beklediklerini belirtiyor. Yüzde 47’lik bir oran ise, aynı zamanda tatildeyken de ulaşılabilir olmalarının beklendiğini söylüyor. Bu rakam Türkiye, Çin, Hindistan ve Hong Kong’da küresel ortalamanın oldukça üzerinde görünüyor.

tatilRandstad’ın, Workmonitor 2015 2. çeyrek verileri, çalışmada gelişen teknoloji ile birlikte her an ulaşılabilir olmanın, profesyonel yaşam ile özel hayatın birbirini nasıl etkilediğini gözler önüne seriyor.

Randstad Workmonitör anketine katılanların yüzde 57’si, işverenlerinin kendilerinden normal iş saatleri dışında da ulaşılabilir olmalarını beklediklerini aktarıyor. Bu rakam 2010 yılında yüzde 40 oranındaydı. Ayrıca katılımcıların yüzde 47’si, tatildeyken de ulaşılabilir olmalarının beklendiğini söylüyor. Her iki durumun da Türkiye, Çin, Hindistan ve Hong Kong’da küresel ortalamanın oldukça üzerinde olduğu görülüyor. Örneğin bu rakam Türkiye’de yüzde 79’a kadar çıkıyor. Kuzey ülkeleriyle Batı Avrupa’da ise işverenlerin daha az talepkâr oldukları dikkat çekiyor.

Profesyonellikle özel hayatın etkileşiminin diğer göstergesi de iş saatlerinde özel işlere vakit ayırmak. Katılımcıların yüzde 64’ü, bazen iş saatlerinde özel işlerini hallettiklerini söylüyor. 2010 yılı araştırmasında yüzde 40 olan bu oranda önemli bir artış olduğu görülüyor.

İş değişikliği oranı hareketlilik gösteriyor

Altı ay içinde iş değiştirmeyi umut eden çalışanların hareket olasılığını izleyen Dolaşım Endeksi, tekrar 110’a yükseldi. Geçen çeyreğe göre en önemli değişikliklerin olduğu ülkeler ve oranlar arasında Türkiye en büyük değişimi sergiledi. Endekse göre Türkiye’de (+9), ABD’de (+8), Japonya’da (+6) ve Norveç’te (+5) artış görülürken, en fazla düşüş Macaristan (-8), Portekiz (-6) ve Avusturya’da (-5) oldu.

Gerçekleşen iş değişikliği yüzde 24’e yükseldi

Tüm dünyadaki çalışanlar içinde son altı ay içinde gerçekten işlerini değiştirenlerin oranı geçen çeyrek rakamına göre 2 puan arttı ve yüzde 24 oldu. Türkiye, Hong Kong ve Slovakya’da da iş değişikliği azaldı.

İş memnuniyetinde önemli bir değişiklik yok

İş memnuniyeti, Türkiye, Almanya, Fransa, Yunanistan, Çin ve Macaristan’da biraz arttı. İş memnuniyetinin azaldığı ülkeler de Meksika, Danimarka, Arjantin, Yeni Zelanda, İspanya, Birleşik Krallık, Portekiz, Şili, Çek Cumhuriyeti, Slovakya ve Japonya oldu.

 

Marmara Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'ne girmesinin en büyük nedeni kitaplara ve yazmaya olan ilgisiydi. Kısa süren öğretmenlik deneyiminin ardından çeşitli dergilerde ve haber portallarında editörlük yaptı. 2014'ün Ocak ayında Kariyer.net'te İçerik Yöneticisi olarak görev almaya başladı.
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.