İyi bir eğitim profesyonelinde bulunması gereken özellikler II

İK Blog’taki bir önceki yazımda iyi bir eğitim profesyonelinde bulunması gereken kişisel özelliklere değinmiştim. Bu kişisel özelliklere bir de fonksiyonel nitelikleri eklemekte fayda var.

İnsan Kaynakları dünyasında iyi bir eğitim profesyoneli olmak için farklı kişisel özellikler kadar fonksiyonel nitelikler de çok önemli. Kişisel ve fonksiyonel özelliklerin bir arada olması eğitim alanında aranan bir isim olmak için şart.

Yapılan iş hakkında derinlemesine bilgi

Gerek eğitim profesyonellerinin, gerekse İnsan Kaynakları uzmanlarının hizmet verilen departman ve yapılan iş hakkında derinlemesine bilgi sahibi olması çok önemli. Bir eğitim profesyoneli olarak sorumlu olduğunuz organizasyon/departman veya iş grupları hakkında kapsamlı bilgiye sahip olmak iç müşteri gözündeki değer ve güveninizi artırır.

Kısaca ifade etmek gerekirse;

– Ürününüzü kim satın alır, hangi kanallardan müşteriye ulaşır ve teslim edilir?

– Ürününüz müşterinin hangi sorununu çözüyor, rekabette nasıl farklılaşıyor?

– Bulunduğunuz sektörde durum nedir, karşılaşılan zorluklar ve yasal regülasyonlar nelerdir?

– İş kolunuzdaki yeni eğilimler nelerdir?

Şirket eğitimlerinin amacı, hedefleri yakalayabilmek için verimli ve üretken bir işgücü oluşturmaktır. Bu da, ancak sektörünüzdeki iş gücünün gerektirdiği beceri setlerinin bilinmesiyle mümkün olur. Dolayısıyla, kuruluşunuzun stratejik hedeflerine ulaşmasına yardımcı olacak eğitim programlarını tasarlarken işletme ve operasyon hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olmanız gerekir.

Eğitim ihtiyaçlarını değerlendirme ve ölçüm yeteneği (analitik olma)

“Çalışanlarınızın doğru ve gerçek eğitim ihtiyacının bilinmesinin hem ekibinizi geliştirmede hem de zaman, bütçe ve insan kaynağının doğru kullanılmasında hayati önemi vardır.”

İster bir eğitim danışmanı, ister bir eğitim müdürü olun eğitim ataması yapmadan önce kapsamlı bir eğitim ihtiyaç analizi yapmanız beklenir.

Bu süreç iki etkeni belirlemenize yardımcı olur:

– Ekibiniz neler öğrenmeli?

– Öğrenmeyi önceliklendirme nasıl yapılmalı?

İyi bir eğitim profesyoneli satır aralarını okur ve sorunun özüne odaklanır. Diyelim ki, belirli bir departmanda çalışanların hedeflerini yerine getirmede başarısız oldukları söylendi ve yeniden temel eğitim almaları isteniyor. Böyle bir durumda iyi bir yönetici verimsizliğin sadece bir belirti olduğunu bilir. Asıl sorun başka bir şey olabilir: Motivasyon düşüklüğü, rahatsız edici iş ortamı, teknolojik zorluklar veya yöneticiden gelen kafa karıştırıcı yönergeler…

Gerçek hayat her zaman bilinmezlerle dolu. Ekibinizin gerçek eğitim ihtiyaçlarına odaklanan bir yönetici olarak sorunun kalbine ulaşmak için tüm karışıklık yaratan katmanları ortadan kaldırmanız gerekir. Yüzeysel çözümlere razı olmak ekibinizi moralsiz hale getirir, gerçek sorunun keşfedilmesini önler!

Eğitim ihtiyaçlarının değerlendirilmesi, çalışanların yönetimiyle çok fazla etkileşim ve girdinin sürece dahil edilmesini gerektirir. Ayrıca eğitim değerlendirme sürecinizi yayınlamak sistemin herkes tarafından açıklıkla nasıl çalıştığını anlamak açısından önemlidir.

Sürekli öğrenmeye duyulan tutku

“En iyi eğitim profesyonelleri, en çok öğrenenlerden çıkar. Öğrenme tutkusu, eğitim programınızın kalitesini yansıtır. Kendiniz öğrenme süreci konusunda yeterince motive değilseniz, başkalarını nasıl motive edeceksiniz?”

Öğrenme hiç bitmeyen bir süreç. Uzun yıllardan beri karşılaşılan yönetim sorunları hakkında yeni araştırma ve görüşleri tartışmak için her gün binlerce akademik makale ve blog yazısı yazılıyor ve yüzlerce seminer veriliyor. Oyunun dışında kalmak istemeyen bir kurumsal eğitim profesyoneli olarak alanınızdaki en son gelişmeleri takip etmeniz gerekir. Öğrenmeye duyulan heves bu işi sıkıcı bir rutin olmaktan çıkarır.

Ayrıca sadece iş alanınızı değil, felsefe, insan psikolojisi, sosyoloji, maneviyat, siyaset ve aklınıza gelen her alanda kaynak takip etmeniz ve ilgili olmanız dünyayı algılamanızı kolaylaştıracak ve vizyonunuzu geliştirecektir.  Kaliteli içeriklere ulaşmak için RSS okuyucu kullanabilir, vizyoner liderleri ve yenilikçi organizasyonları twitter üzerinden takip edebilirsiniz…

Yenilikçi düşünce (inovasyon)

“Hemen hepimiz kendini tekrarlayan eğitim seanslarına katıldık. Merak uyandırıcı bir konu bile, tekdüze bir eğitim seansı ile bütün heyecanı ortadan kaldırabilir.”

Eğer eğitmenseniz hedef kitlenizin dikkatini en üst düzeyde tutmak için farklı tarzları öğrenin, pratik yapın. Eğitim materyaliniz ve içeriğinizle fark yaratın. Çevrenizdeki herkesten ilham alın!

Hedef kitleniz için ilginç ve eğlenceli şeyler bulun. Yaratıcılık sınırlarını zorlayın ve yeni teknolojileri kullanmaktan çekinmeyin.

Verimli olmak

“Büyüme dönemlerinde yönetim tarafından en son artırılan, ekonomik zorluk dönemlerinde ilk kesilen bütçe kalemi genelde eğitimdir.”

Eğitim birimleri, şirketin diğer departmanlarına kıyasla zaman, para, araç veya ihtiyaç duydukları herhangi bir kaynağı satın alma konusunda daha baskı altındadırlar. Atacağınız tüm adımlar için verimliliği sağladığınızdan emin olmalısınız. Zamandan ve paradan tasarruf edebilecek her şey incelenmeli ve araştırılmalıdır. Daha az zaman ve iş gücü kaybı ile daha fazla şey öğrenmenize yardımcı olacak bir dijital öğrenme programı araştırmanın, veya daha kapsamlı eğitim yönetimi yazılımı (LMS) düşünmenin zamanı gelmiş olabilir.

Sonuç

“Kurumsal Eğitim Uzmanlığı” bünyesinde birçok zorluğu barındıran meşakkatli bir iş. Ancak hizmet verdiğiniz kişi ve kurumların gelişimlerini ve hedeflerine yaklaştığını görmek son derece keyifli. Umarız bu iki bölümlük yazı dizisi hem mesleğe gönül verenler, hem de kariyerini bu meslekte ilerletmek isteyenler için aydınlatıcı olmuştur. Düşünceleriniz, görüşleriniz veya sorularınız için her zaman bize ulaşabilirsiniz…

Kutlu Yıldızhan - Kişisel Gelişim Eğitmeni & İnsan Kaynakları Danışmanı
Kutlu Yıldızhan – Kişisel Gelişim Eğitmeni & İnsan Kaynakları Danışmanı
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.