Google, çok uzun bir süredir Forbes’un “Çalışanlar için en iyi 100 şirket” listesinin başında yer alıyor. Birçok insana göre bunun en büyük nedeni maddi koşullar, yan haklar ve hakkında sık sık konuşulan o müthiş çalışma ortamı. Oysa gerçek bu değil. Google, insanların çoğunlukla iş yerlerini değil, yöneticilerini bıraktığının farkında…
İyi bir yöneticinin nasıl özellikleri var? Hem sevilen hem de başarılı yöneticilerin sırrı ne?
Google analitik takımı işe Google’da yöneticileri vazgeçilmez kılan özellikleri araştırarak başlamış. Bu yöneticilerin sadece performansları yüksek değil, aynı zamanda kendilerine raporlama yapan çalışanlardan da her zaman yüksek not alıyorlar. Herkesin birlikte çalışmak isteyeceği türde, yetenekli ve sevilen kişilerden bahsediyoruz.
İkinci olarak Google, yöneticilere bu özellikleri nasıl içselleştireceklerine yönelik bir eğitim tasarlamış. Yöneticiler eğitimi tamamladıklarında ise, gerçekten çalışanların istediği türde, gelişim gösteren yöneticiler olup olmadıklarını ölçmüş.
Google işte bu şekilde “unutulmaz” yöneticiler yaratıyor. Bunlar o kadar iyi yöneticiler ki unutulmuyorlar. Peki bunu neden yapıyorlar? Google’ın İnsan Operasyonlarından sorumlu direktörü Laszlo Bock bunu şöyle özetliyor: “En iyi yöneticilerimiz en iyi performans gösteren, en mutlu, her konuda en iyi durumda olan takımları yöneten kişiler.”
Elbette müthiş bir yönetici olmanın sırrı sadece Google eğitiminde saklı değil. Talent Smart kurucusu ve Duygusal Zeka 2.0 kitabının yazarı Dr. Travis Bradberry’e göre, her birimiz bu değerli yetenekleri öğrenmek ve insanlara ilham vermek için unutulmaz yöneticilerin karakteristik özelliklerini inceleyebiliriz:
Tutkuludur
Unutulmaz bir yöneticinin işini sevmeyen, ondan sıkılan biri olduğu düşünülemez. Başarmak istediği şeye olan inancı sonsuzdur, tutkuyla çalışır, üstelik bunu yaparken eğlenir. Bu da herkesin onunla birlikte yolculuk etmek istemesine neden olur.
Fedakardır
Bazı yöneticiler tehlike anında kendi canlarını kurtarmak için çalışanlarını otobüsün altına itebilir. Unutulmaz yöneticiler ise tehlike geliyorum demeden çalışanını yolun kenarına çeker. Koçluk eder, yoldaki engelleri kaldırır, üstelik bu engeller bazen kendi çalışanından geldiği halde… Ortalığı dağıtan o olmasa da temizlemesini bilir ve bunu tüm mütevaziliğiyle yapar. Bazen otobüsü durduramaz, ama önüne atlamaktan da çekinmez.
Dama değil satranç oynar
Aradaki farkı düşünün. Damada tüm parçalar temelde aynıdır. Bu liderlik için zayıf bir modeldir, çünkü bireysel farklılıkları hiçe sayar. Öte yandan satrançta her parçanın eşsiz bir rolü, yeteneği ve sınırları vardır. İşte unutulmaz yöneticiler satrançta ustadır. Takımındaki herkesin eşsiz rolünü, gücünü ya da zayıf yönünü bilir. Bu da her biri için ayrı bir motivasyon kaynağı bulmasını sağlar, herkesin en iyi performansını ortaya çıkarmasını destekler.
Neyse odur
Boş vaatler vermez, yalan söylemez, hatasını kapamak için yanlış yapmaz. Etrafındaki insanlar bir sonraki hamlesi acaba ne olacak diye düşünmediğinden stres yaşamaz. Kendilerini saklamadıkları gibi bilgi ve deneyimlerini de saklamazlar. Paylaşımcı, doğal ve empatiklerdir.
Fırtınadaki limandır
Her şey baş aşağı gitse de kontrolü elden bırakmaz, her zaman güvenli bir alan yaratır. Panik durumunda sakin ve soğukkanlı davranan sadece odur. Unutulmaz yöneticilerle çalışmış kişiler geçmişe dönüp baktıklarında onlarla ilgili ilk olarak yüksek baskı altında gösterdikleri rasyonel tutumu hatırlayacaklardır.
İnsani tarafını göstermekten çekinmez
Kolay ilişki kurulabilen, rahat kişilerdir. Sıcak olduklarından çalışanları onlardan çekinmez, dürüst bir ilişki kurarlar. Çalışanlarıyla yönetici-çalışan ilişkisinden önce saygılı bir arkadaşlık ilişkisi inşa ederler. Diğer yandan, duygularını kontrol etmeleri gereken durumları da iyi bilirler.
Gerçek bir takım çalışması inşa eder
Grup hedefleri yerine getirildiğinde çalışanları kendilerini iyi hisseder. Bu yöneticiler, kendilerini üstün görmediklerinden, öğretmek için kendi hatalarını da açık ederler. Alçak gönüllü oluşları iş ortamında herkesi etkileyen bir tevazu ve güç ortamı yaratır.
Yorum yapmak ister misin?