Kadına yatırım sürdürülebilir geleceğe yatırım demektir

Kariyer.net’in geleneksel hale getirmeyi hedeflediği HR Circle Toplantılarının ilki, önde gelen sektör paydaşlarının katılımıyla gerçekleşti.

Kariyer.net Genel Müdürü Fatih Uysal, “Şirketler toplumsal cinsiyet eşitliğine, kadınlara yatırım yapmalı. Çünkü toplumsal cinsiyet eşitliğinin iş sonuçlarına getirisi yüksek. Kadınların ve kız çocuklarının geleceğine yatırım yapmak, kadının iş gücüne katılımını desteklemek, aynı zamanda dünyanın geleceğine yatırım yapmak anlamını da taşıyor” şeklinde konuştu.

uysal
Kariyer.net Genel Müdürü Fatih Uysal

Türkiye’nin en büyük istihdam platformu olan Kariyer.net, İnsan Kaynaklarının gündemindeki konuları tartışmaya açmak ve çözüme katkıda bulunmak amacıyla HR Circle adında toplantılar dizisi başlattı.

Kalıcı ve kaliteli İnsan Kaynakları etkinliği olarak devam etmesi hedeflenen HR Circle toplantılarının ilki, önde gelen sektör paydaşlarının kalıtımıyla gerçekleşti ve toplantıda ‘Kadın İstihdamı’ konusu tartışıldı. Önümüzdeki dönemde İnsan Kaynaklarının gündemindeki önemli konuları sektör paydaşlarıyla birlikte daha sıklıkta tartışmaya açacaklarını belirten Kariyer.net Genel Müdürü Fatih Uysal’ın ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya, KAGİDER Başkanı Sanem Oktar, Eczacıbaşı Holding İnovasyon ve Sürdürülebilirlik Koordinatörü Ata Selçuk ve M-GEN Dijital Ajans & Gelecek Planlama Merkezi Kurucu Başkanı, Fütürist Ufuk Tarhan konuşmacı olarak katıldı.

Kadın istihdamı tüm dünyada hala önemli bir sorun

Kariyer.net Genel Müdürü Fatih Uysal, kadın istihdamının gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde hala önemli bir sorun olduğunu vurgulayarak, “Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinde de cinsiyet eşitliği ve kadın istihdamı konusu önemli bir yer tutuyor. Çünkü küresel olarak kadınlar, daha çok çalışmalarına rağmen daha az kazanıyorlar.

İstihdam fırsatlarına ve insan onuruna yakışan çalışma koşullarına ulaşmada hala önlerinde çok ciddi engeller var. Türkiye’de de kadınların iş piyasasına erişimi sınırlı, üstelik istihdam fırsatı elde ettiklerinde bu kez mesleki ayrımcılık ile karşı karşıya kalıyorlar. Hala rekabetin daha az olduğu ve daha az prestijli kabul edilen meslekleri seçmeye zorlanıyorlar. Dünya Ekonomi Forumunun hazırladığı toplumsal cinsiyet uçurumu endeksinde Türkiye, geçen yıl 144 ülke arasında 130. sıradaydı” şeklinde konuştu.

Dünya çapında yapılan araştırmaların, toplumsal cinsiyet eşitliğinin iş sonuçlarına getirisinin yüksek olduğunu gösterdiğine dikkat çeken Fatih Uysal, “Çeşitliliği yüksek bir iş gücüne sahip şirketler daha büyük bir başarı sergiliyor. Giderek daha fazla sayıda çalışma; yetenek gelişimi, kültür, inovasyon, liderlik ve performans açısından bu çeşitliliğin faydalarını gözler önüne seriyor. Pek çok şirket artık cinsiyet eşitliğinin getirdiği avantajları görmeye başladı. Çünkü kız çocuklarının ve kadınların geleceğine yatırım yapmak, kadının iş gücüne katılımını ve orada yer edinmesini desteklemek, aynı zamanda dünyanın geleceğine yatırım yapmak anlamını da taşıyor” dedi.

Kariyer.net’te kadın çalışan oranı yüzde 66

Kariyer.net’te kadın çalışan oranının yüzde 66 olduğunu dile getiren Uysal, “Veri tabanımızdaki kadın aday verilerini incelediğimizde kadın aday oranının yüzde 45,5 düzeyinde olduğunu görüyoruz. Bu adayların yüzde 38,9’u üniversite mezunu yani yüksek eğitim görmüş. Bu veriler istihdam piyasasına kadınların, daha da önemlisi eğitimli kadınların katıldığını gösteriyor ve umut veriyor” diye konuştu.

KAGİDER Başkanı Sanem Oktar, “Bir ülkenin en büyük rekabet avantajı sahip olduğu yetenekli ve eğitimli insan kaynağıdır. Sahip olduğumuz yetenek havuzunu daha etkin ve daha iyi biçimde kullanmalıyız. O yüzden de eşit fırsatlar yaratmak çok önemli. Kurumlar cinsiyet eşitliğini stratejik öncelik olarak belirlemeleri, bütünsel bir değişim programı oluşturmaları ve çalışmalarını istikrarlı şekilde yürütmeleri durumunda ve bu konularda başarı ve süreklilik sağlayabildikleri sürece kadın ve erkeklere eşit fırsatlar vermek konusunda gelişebilirler. Bunun şirketler için hiç de kolay bir yolculuk olmadığını biliyoruz. Ancak KAGİDER olarak on beş yıldır yerel ve uluslararası birçok şirket ile birlikte çalışarak onlara bu yolculukta destek olmaya çalışıyoruz. FEM (Fırsat Eşitliği Modeli) Sertifikamız ile bu süreci uygulanabilir hale getiriyoruz.” şeklinde konuştu.

Eczacıbaşı Holding İnovasyon ve Sürdürülebilirlik Koordinatörü Ata Selçuk, “Eczacıbaşı Topluluğu’nda kadın erkek cinsiyet ayrımı yapmadan birlikteysek bir bütün olabildiğimiz hedeflerimize ancak beraberce koşarsak ulaşabileceğimize inanıyor ve birliktebiz diyoruz.” dedi.

M-GEN Dijital Ajans & Gelecek Planlama Merkezi Kurucu Başkanı, Fütürist Ufuk Tarhan, “5-10-15 yıla kadar iş ve yaşam koşulları o kadar farklılaşacak ki… Değişim demek yetmeyecek, dönüşmek durumunda kalacağız, dünyayı liderler değil “yönderler” ve teknolojide ileri seviyede yetkinliği artmış kadınlar dönüştürüyor olacak. Çeşitlilik derken sadece kadın-erkek eşitliğini değil, trans-gender, robot ve yapay zekayı da içeren tüm türlerin kapsayıcılığını yaşıyor olacağız. Teknolojiyi bireysel, kurumsal her şeyin merkezine koyan, tasarımcı olan ve becerisinin tedarikçisine dönüşen “T-İnsan”lar iş dünyasında kalabilecek. Hiyerarşik organizasyon yapıları da yerini holokratik, dairesel yapılara bırakacağı için Cam Tavan Sendromu diye bir derdimiz kalmayacak. İş dünyasının 3Y’li insanlarla dolması gerekecek. Yetenekli, Yetkin ve Yetkili olanlar T’leşecek ve iş dünyası bambaşka bir hale dönüşecek.” diye konuştu.

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.