Kadınlar çocuklarına örnek olmak için çalışıyor

Türkiye’nin en büyük online istihdam platformu Kariyer.net’in her ay yayımladığı İstihdam Endeksi’nin Nisan 2019 sonuçları istihdam piyasasında Perakende ve Gıda odaklı bir hareketlilik yaşandığını gösterdi. Perakende sektöründe iş ilanı sayıları son iki aydır artarken, Gıda sektöründe yayınlanan iş ilanı sayısında geçtiğimiz yılın eylül ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaşıldı.

Kariyer.net, İstihdam Endeksi Nisan 2019 verileri ile birlikte; CURIOCITY iş birliğiyle gerçekleştirdiği ‘Çalışma Hayatında Kadınlar’ Araştırmasının sonuçlarını da yayınladı.  Araştırma sonuçlarına göre kadınların anne olduktan sonra çalışma hayatına dönme isteklerinin arkasındaki nedenler; kendi hayatlarına sahip çıkmak, çocuklarına iyi bir rol model olmak ve maddi nedenler olarak sıralanıyor.

İstihdam Endeksi Nisan 2019 sonuçlarına göre; nisan ayında toplam iş ilanı sayısı geçtiğimiz aya göre %2 artarken, ilan sayısında en yüksek artış yaşayan şehirler; Denizli (%9), Gaziantep (%8), Kayseri (%8), Konya (%7) ve Diyarbakır (%7) olarak sıralandı. Mart ayına oranla iş ilanı sayısı en fazla artan pozisyonların başında %25 artış ile İç Mimarlık pozisyonu yer aldı. Bunu Üretim Elemanı (%21), Dijital Pazarlama Uzmanı (%20), Mimar (%20), Kalite Kontrol Elemanı (%19) izledi.

Perakende ve Gıda, istihdam piyasasını hareketli tutuyor

Nisan ayında iş ilanı sayılarında en fazla artış yakalayan sektörler sıralamasında %10 artış ile Perakende ilk sırada yer aldı. Bu artışta ön plana çıkan pozisyonlar; Mağaza Satış Danışmanı (%55), Mağaza Müdürü (%10), Depo Görevlisi/Elemanı (%35) oldu. Perakende sektörünü %9 artışla Gıda sektörü izledi. Bu sektördeki iş ilanı sayısı, geçtiğimiz yılın eylül ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Gıda sektöründe geçtiğimiz aya göre iş ilanı sayılarında artış yaşayan pozisyonlara bakıldığında, Gıda Teknikeri (%16), Aşçı (%38), Barista – Garson (%16) pozisyonları ön plana çıktı. Mavi yaka istihdamı açısından lokomotif sektörlerin başında gelen Tekstil sektöründe de mart ayındaki %3’lük artışın ardından, nisan ayında da %4 oranında bir artış görüldü.

Her 10 kadından 6’sı eski işine dönüyor

Kariyer.net’in, geleneksel araştırma yöntemlerini yeni nesil teknolojilerle harmanlayan CURIOCITY iş birliği ile Anneler Günü’ne özel olarak gerçekleştirdiği  “Çalışma Hayatında Kadınlar”  araştırması, çalışan annelerin iş hayatına yönelik bakış açısını ortaya koydu. Araştırma, Kariyer.net üyesi 3.000 kadın ile 10-13 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirildi.

“Çalışma Hayatında Kadınlar” araştırması; annelerin, anneliğin ilk günlerini nasıl geçirdiklerini ortaya koydu.  Araştırmaya göre anne olduktan sonra yalnızca doğum izni kullanan ve yasal süre sona erdikten sonra iş yerine geri dönen katılımcıların oranının %40, annelik iznini ücretsiz izinle uzatanların oranının %31, doğumdan önce işinden ayrılanların oranının %21 olduğu görüldü. Doğumdan önce işinden ayrılan annelerin %47’si çocuklarına kendileri bakmak istedikleri için bu kararı verdiklerini belirtirken, %25’i işe döneceği zaman ailede/yakınında çocuklarına bakacak kimse olmadığı için işini bıraktığını, %16’sı ise maaşı bakıcıya/kreşe ödenecek parayı karşılamadığı için işlerinden ayrıldığını belirtti. Araştırma, anne olduktan sonra eski işine dönerek yeniden çalışmaya başlayanların; aynı sektörde farklı bir şirkette işe başlayan annelerin 4 katı olduğunu ortaya koydu.

Çalışma Hayatında Kadınlar araştırması, çalışan annelerin iş hayatına bakış açısını da ortaya koydu. Buna göre katılımcılar, annenin çalışmasının çocuklarda kadın-erkek eşitliği algısının gelişmesini sağladığı (%84), çalışan annenin çocuğun gelecekteki iş hayatı için iyi bir örnek oluşturduğu (%85) ve çalışan annelerin çocuklarıyla kaliteli zaman geçirmeye önem verdikleri (%84) fikrine büyük ölçüde katılıyor. Çalışan annelerin çocuklarının daha özgüvenli ve ayakları yere sağlam basan bireyler olduğu (%61), hem kişisel hem de sosyal gelişimlerinin daha ileri olduğu (%55) ve anne-çocuk arasında daha bağlı bir iletişim kurulduğu (%42) da yine katılımcıların hemfikir olduğu görüşler arasında. Katılımcıların büyük ölçüde katıldığı bir diğer görüş ise çalışan annelerin çocuklarına yeterli zaman ayıramadıklarından dolayı hissettikleri suçluluk duygusu (%72). Ancak bu olumsuz görüşe karşın, çalışan annelerin kısıtlı zamanda çocuklarıyla daha nitelikli ilişki kurdukları (%57) da düşünülüyor.

Kariyer.net Genel Müdürü Fatih Uysal: “Annelik iş hayatına bakış açısını da değiştiriyor”

Kariyer.net Genel Müdürü Fatih Uysal, İstihdam Endeksi Nisan 2019 ile “Çalışma Hayatındaki Kadınlar” araştırmasının sonuçlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “İstihdam Endeksi Nisan 2019 sonuçlarına göre geçtiğimiz ay yayınlanan iş ilanı sayısı, mart ayına göre %2 artış gösterirken; Perakende ve Gıda sektörleri yayınlanan iş ilanı sayısında tüm istihdam piyasasından daha hızlı büyüdü. Anneler Günü’nü kutladığımız bu ay; annelerin iş hayatına bakış açısını daha iyi anlamak üzere CURIOCITY iş birliğiyle “Çalışma Hayatında Kadınlar” araştırmasını gerçekleştirdik. Kariyer.net üyesi 3.000 kadın ile yapılan araştırmanın sonuçları; annelik ve kariyer arasında kalan kadınların motivasyonlarını ve onları en çok zorlayan alanları ortaya koydu. Türkiye iş gücü piyasasında; kadınların çalışma hayatına yeniden katılımının ve daha fazla kadının kariyerlerinde yükselerek yönetici pozisyonlarına gelmesinin önemli olduğu kadar gelişime açık olduğunu da görüyoruz. “Anneler çalışma hayatına neden dönmelidir?” sorusuna katılımcıların %36’sı “kendim için”, %19’u ise “çocuğuma rol model olmak için” yanıtını veriyor. Annelerin, iş hayatına bakış açılarını betimleyen birçok ifade, çalışma hayatında bulunmalarının çocukları üzerindeki pozitif etkisine inandıklarını gösteriyor.

*İstihdam Endeksi Nisan 2019 verileri için https://www.kariyer.net/kariyer-istihdam-endeksi/ web adresini ziyaret edebilirsiniz.

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.