Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre işten çıkarma yasağı ve kısa çalışma ödeneği 17 Ocak 2021 tarihinden itibaren 2 ay daha uzatıldı.
Pandeminin istihdama olan olumsuz etkilerini en aza indirmek adına uygulamaya alınan kısa çalışma ödeneği ve işten çıkarma yasağı uygulaması yeniden uzatıldı. Son açıklanan karar göre 17 Ocak tarihinden sonraki 2 aylık sürede de bu haklardan yararlanılabilecek.
Kısa çalışma ödeneği başvurusu nasıl yapılıyor?
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Cumhurbaşkanlığı kararıyla 30 Haziran öncesi başvuruda bulunmayan iş yerlerinin de başvuru yapabilmelerinin sağlandığını belirtmiş, “Koronavirüs nedeniyle 30 Haziran tarihine kadar kısa çalışma ödeneğine başvurmayan iş yerlerimiz 31 Aralık 2020 tarihine kadar İŞKUR’a başvurmaları durumunda 1 Aralık 2020 tarihinden sonraki dönem için 3 ay süreye kadar kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilecekler” açıklamasında bulunmuştu. Kısa çalışma ödeneği başvurularının sadece e- devlet üzerinden 31 Aralık 2020 tarihine kadar yapılabileceğini açıklayan Bakan Selçuk, bunun dışında posta/e-posta kanalıyla herhangi bir başvuru alınmayacağını da belirtmişti.
İşten çıkarma yasağının geçersiz olduğu durumlar
Normal şartlarda çalışanların işten ayrılışını SGK’ya bildiren iş yerlerinin, fesih türüne göre kod bildirimi yapmaları gerekiyor. İstifa için “03”, işçinin haklı nedenle feshi için “25”, işverenin haklı nedenle feshi için “29” ve iş yeri kapanması için “17” No.lu kodlardan birini seçerek bildirimi tamamlaması gerekiyor. Sıraladığımız bu kodlar, fesih yasağı kapsamına girmeyen durumları ifade ediyor.