KOBİ’ler için düşük bütçeli pazarlama önerileri

Pek çok küçük işletme sahibi ve özellikle de girişimci, bütçesini sürdürülebilirliği sağlayabilmenin yanı sıra tanınmak, dolayısıyla işini büyütmek için de kullanmak istiyor. Ama genelde düşük bütçelerle fark yaratmaya çalışan KOBİ’ler için işin bu kısmı lükse kaçıyor. Küçük bir işletmenin sağlam bir şekilde ayakları üstünde durması için finansal planlamasını dikkatli yapması şart. İşte tam bu noktada genellikle yanlış bilinen bir durumu açıklığa kavuşturmakta fayda var, pazarlama düşük bütçeyle de gayet kolay yapılabilir.

2

Bugün farklı pazarlama araçları ve az bütçeyle küçük işletmelerin tanınması, dijital dünyaya katılması daha kolay ve son derece etkili. Basit ve işletmeye yük olmayacak adımlarla KOBİ’lerin sosyal medyada aktif olması, iş ya da ürününü tanıtması dolayısıyla büyümesi açısından da artık zorunluluk. Peki, küçük işletmeler dijital dünyada hangi basit pazarlama teknikleriyle çok para harcamadan başarılı olabilir?

İşte küçük işletmeler için 6 pazarlama taktiği:

Çok amaçlı içerik üretin

İçerik pazarlaması çok uzun süredir gündemde. Ülkemizde ise önemi yeni yeni anlaşılıyor. İçeriğin, tüm online mecralarda paylaşılabilmesi ve sosyal medyayı da kapsaması açısından pek çok pazarlama aktivitesinin kaynağı olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin bir içeriği çok farklı şekilde pazarlayabilirsiniz. Blog yazısı çıkabilir, video çekebilir, sosyal medya için kısa bir yazı-slogan hazırlayabilir, infografik tasarlayabilir, içeriği pinterest ya da instagrama uyarlayabilirsiniz.

İçerik üretimine müşteri ve takipçileri de dahil edin

Kullanıcı tarafından oluşturulan içerik her zaman için süper bir pazarlama stratejisi olabilir. Bunun için blog açıp kullanıcıların da içerik üretmesine izin verebilir, olumlu olanları istediğiniz yerde paylaşıp bunlardan pazarlama fikirleri üretebilirsiniz. Olumsuz yorumlar ise aksayan süreçleri düzeltmek ve kendinizi geliştirmek açısından çok önemli.

Kısa ve samimi videolar çekin

Bilgiyi en kısa yoldan yaymanın yolu video. Facebook’ta her gün dört milyardan fazla video görüntüleniyor. Videoların etki yaratması için mükemmel olması gerekmiyor. Önemli olan fikrinizin kuvvetli ve dikkat çekici olması. Akıllı telefon ya da basit bir fotoğraf makinesi ile video çekilebilirsiniz. Videoları sosyal medyaya yükleyin ve geri bildirimleri takip edin.

3

Sosyal bir topluluk oluşturun

Online olarak işinizi ya da ürününüzü tanıtmanın en güzel ve etkileşimli yollarından biri de bir grup oluşturmak. Bu bir Facebook grubu ya da blog olabilir. Kullanıcı, müşteri ve takipçilere düzenli olarak ürünlerinizle ilgili sorular sorabilir, fikirlerini alabilirsiniz.

Google aramalarında üste çıkmaya çalışın

Google aramalarında üstte çıkmak için farklı seçenekleri deneyebilirsiniz. Öncelikle yerel ağınızın güçlü olmasına dikkat edin. Google plus hesabı açın, burada ilgili hesapları takip edin. Sitenizde ya da blogunuzda (yoksa hemen açın) postlarınızı ürünlerinizin yer aldığı ilgili sayfalara yönlendirebilir, linklere ve sık aranan anahtar kelimelere yer verebilirsiniz. Özellikle şirketinizin adının, adresinin ve telefon numarasının her ayrı sosyal medya hesabında bulunmasına özen gösterin.

1

Etkinlik düzenleyin

Eğer bir süredir pazarlama amaçlı online aktiviteler yapıyorsanız sizin gibi bu konuda ilgili insanlarla bir webinar, çok masraflı olmayan küçük bir seminer ya da konferans düzenleyebilirsiniz. Bu şekilde hem bilinirliğiniz artacak hem de pazarlama tarafınız güçlenecek.

Küçük işletmeler için daha pek çok düşük bütçeli pazarlama stratejisi geliştirilebilir. Bunların hiçbiri için büyük paralar harcamaya gerek yok. Tek gerekli olan girişimcilik ruhu ve yaratıcılık.

Ege Üniversitesi'nin ardından Galatasaray Üniversitesi'nde Medya ve İletişim yüksek lisansı yaptı. Meslek hayatına reklam yazarlığıyla başladı. Dört yıllık reklam dünyası deneyiminden sonra çeşitli web sitelerinde kıdemli editör olarak çalıştı. 2015 yılında Kariyer.net’e içerik yöneticisi olarak katıldı. İK Blog, Kariyer Rehberi ve Kariyer Dergi için içerik üretiyor.
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.