Özellikle kriz dönemlerinde empatik bir liderlik yaklaşımı sergileyebilmek güçlü bir duygusal zeka gerektirir. Herhangi bir eyleme geçmeden önce ekibinizi analiz etmeli ve bir durum tespiti yapmalısınız? Peki, ama nasıl?
Kriz durumunu analiz ederken, özellikle dikkat etmemiz gereken detay, böyle zorlu dönemlerden geçen ekip arkadaşlarımızın maruz kaldığı belirsizlik ve negatif duygu yükünün arttığı gerçeğidir. Söz konusu belirsizlik durumları fiziksel ve ruhsal acılar ile birleştiğinde, çoğu zaman ruhsal çöküntülere sebebiyet vermektedir.
İşte tam da bu noktada belirsizlikle baş edebilmeyi bilen, ekip arkadaşlarının ihtiyaçlarına cevaplar üretebilen ve süreci kontrol altında tutabilen empatik liderler sayesinde kriz süreci etkili bir şekilde yönetilebilir.
Peki bu zorlu süreçte liderler hangi empatik adımları atmalı?
Empatik iletişim
İlk etapta iletişim kanallarının aktif olarak çalıştırılması gerekmektedir. Çalışma arkadaşlarınızın sizlerle açık ve rahat bir şekilde iletişim kurmasını destekleyici adımlar atmalısınız. Burada alt üst ilişkisinin verdiği saygı doğrultusunda aynı zamanda iki arkadaş olarak yaraları birlikte saracağınızın mesajlarını ekip arkadaşlarınızla paylaşmalısınız.
Önyargısızlık ve yargısızlık
İletişim kurmak sadece konuşmak değil aynı zamanda dinlemektir. Dinlemek ise tek başına yeterli değildir. Önemli olan önyargısız, negatif yargılardan ve ayrışmalardan uzak olarak dinlemek ve anlamaktır. Burada empati yetkinliklerinizi en üst düzeyde kurmalısınız. Buradaki her yaklaşım yarın sizin karşınıza çıkacaktır. Bu pozitif de olabilir negatif de hepsi size bağlı. Örneğin; çalışma arkadaşınızın ve yakın çevresinin doğrudan etkilenmediğini düşündüğünüz bir durum, sizin sadece yargılarınızdan ibarettir. Çünkü herkesin kişiliği, düşünceleri, duygu ve travmaları farklıdır. İnsanların iç dünyasında neler ile yüzleştiğini bilmeniz mümkün değildir. Bu nedenle varsayımınız herkesin eşit şekilde yaralandığı kanısından ilerlemelidir ki gerçekten yardımınız dokunabilsin.
Adaletli yaklaşım ve esneklik
Elbette iş hayatında akışın da bir yandan devam etmesi gerekiyor. Bu adımda dengeleri koruyabilmek adına İK ile paslaşarak dengeyi korumalı; herkese karşı adil ve olabilecek tüm şartları zorlayarak çalışma arkadaşlarınızın nefes almasını sağlayabilecek esnek zaman dilimleri oluşturmalısınız. Burada günümüz çalışma koşullarındaki farklı yeni yaklaşımlar da yardımınıza koşacaktır. Bu sizlerin iş tipine göre belki remote çalışma olacak, belki back-up çalışma yaklaşımları olacak vb. Bu tamamen işin gereklilikleri, şirket yaklaşımı vb. sebeplerle değişkenlik gösterecek olsa da olması gerekeni sağlamak için tüm liderlik vasıflarınızı kullanmalı ve inisiyatifler almalısınız.
Örgütlemek
Bu zorlu süreçlerde ekip arkadaşlarınızın hissettiği çaresizlik ve savrulmuşluk duygularını bastırmanın ve tekrar güçlü hissetmelerini sağlayabilmek adına onları dinç tutabilecek ve fayda sağlayabilecek noktada tutundurmak sizler için önemli bir adımdır. Ekibinizi insan kaynaklarının da yardımı ile örgütleyebilir, yaptığınız organizasyonlarla zor durumda kalmış kişilerle dayanışma içerisinde bulunmalarına katkı sağlayabilirsiniz. Bu sayede hem kendilerini bir nebze daha iyi hissedeceklerdir hem de yaşanılan kriz ortamında sizler de ekip olarak elinizi taşın altına koymuş olacaksınız. Bu aynı zamanda sizlerin güçlü bir ekip çalışması içerisinde kalmanıza da olanak sağlayacaktır.
Sabırlı olmak
Unutmamanız gereken son nokta ise zamanın göreceli olmasıdır. Size göre yeterli bir zaman geçmiş olması ekip arkadaşlarınız için de öyle olacağı anlamına gelmez. Elbette her kaynağın bir sınırı vardır, ama kaynakları doğru bir verimlilik ve zamanlamada planlamak sizin liderlik becerilerinize kalmıştır. Zaman her şeyin ilacıdır, ama “Ne kadar zaman gerekli? sorusunun cevabı herkese göre farklılık gösterecektir. Hassasiyetlere karşılıklı saygı duymalı ve bu zorlu sürecin üstesinden el ele birlikte gelmelisiniz.
Bilmeliyiz ki her şeyin eskisi gibi olmasını istesek de hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Yeni ve farklı bir düzende tekrar sıfırdan başlayacak. Bu nedenle bu aşamada önemli olan ilk şeyin ekip arkadaşlarınızın ruh sağlığının maksimum düzeyde korunması ve süreçte stabilizasyonun sağlanmasıdır. Bu süreçte ekip arkadaşlarınız sizin gibi değerli liderlere ihtiyaç duyacaktır. Olmanız gereken konumu iyi belirleyip, öncelikleri doğru planlayabilirseniz birlikte kırıldığımız yerden tekrar çiçek açabiliriz.
Konuk Yazar: Gizem Topsakal Acet / Talent Recruitment Partner
Yazara ait diğer yazıları okumak için buraya tıklayabilirsiniz.