Liderler ve lider adayları için 4 önemli püf noktası

2016 yılı çalışanlar kadar yöneticiler için de yeni planlarla ve hedeflerle başladı. 2015’te yaşananlardan ders çıkarmak, daha verimli olmak ve sorunları daha kısa vadede çözebilmek adına gelecek için yeni hedefler belirlemek gerekiyor. Peki, liderler ve lider adayları şirketlerin büyümesi ve çalışanların gelişimi için neler yapabilir?

1

Lider olmak ve lider olarak kalmak günümüz şartlarında keyifli olduğu gibi bir o kadar da zor. Sürekli değişen iş dünyası ve hızla yükselen teknoloji trendleri liderlerin hakim olması gereken alanları çeşitlendiriyor. Yöneticilerin hem kendi gelişimleri hem de ekiplerinin başarılı olması adına yenilikleri takip etmeleri, çalışanlarla olan ilişkilerini geliştirmeleri ve deneyimlerden ders çıkarmaları önemli. İşte bu nedenle liderler kadar liderlik yolunda ilerleyenler için de değişim trenini yakalamak şart.

İşte liderler ve lider ruhlular için dikkate alınması gereken püf noktaları:

İstikrar ve şeffaflık

İstikrarlı olmanın iki temel özelliği var. Bunlardan birincisi dürüstlük. Bir liderin söyledikleri ile yaptıkları mutlaka birbirini tutmalı. İkinci ve en zor temel özellik ise şeffaflık. Bir lider çoğu zaman zor kararlar almak ve bunları çalışanlara iletmek zorunda kalıyor. Her türlü karar aşamasında liderin şeffaf olması kendi vizyonunun sağlamlığı ve çalışanların kuruma tam uyumu açısından çok önemli. İyi bir rol model olabilmek, geleceğe dair planların gerçekleşmesini kolaylaştırıyor.

2

Kafası karışık lider = kafası karışık çalışan

İyi bir lider vizyon sahibi, optimist ve gerçekçi olmalı. Liderin kurumun yapısını çok iyi bilmesi ve planlamayı iyi yapması demek hedeflerin de ulaşılabilir ve net bir şekilde belirlenmiş olması anlamına geliyor. Hedeflerin ekipler sayesinde gerçekleştiği unutulmamalı. Kafası karışık bir lider demek kafası karışık çalışanlar demek. Çalışanların bireysel hedeflerinin net ve ölçülebilir olması için yöneticinin doğru yönlendirmesi ve planlama yapması şart.

3

İtiraf ediyorum: Yanlış yaptım

Ekipte lider dahil tüm çalışanların itiraf mekanizmasını çalışma biçimlerine iliştirmesi gerekiyor. Herkes hata yapabilir. Önemli olan bunu itiraf etmek ve çözüme odaklanmak. Özellikle yöneticilerin çözmekte sıkıntı yaşadıkları sorunları çalışanlarıyla paylaşmaları hem şeffaflık ve yöneticiye güven, hem de ekip ruhu açısından çok önemli. Yaptığı hatayı itiraf etmekten çekinmeyen bir lider ya da çalışan, sistemin dürüst ve verimli işlemesini sağlıyor.

Eksik ya da hatadan yola çıkmak

Geçen  yılda nelerin eksik ya da yanlış yapıldığının tespiti bir lider için yeni yıla güzel adımlar atarak başlamanın en güzel yolu. Bunun için liderler ekipleriyle ufak toplantılar organize ederek bir önceki yılın değerlendirmesini mutlaka yapmalı. En çok sorun yaşanan durumların ve aksayan sistemlerin tespit edilmesi atılacak yeni adımın işlevsel olması açısından çok önemli. Liderlik yolunda ilerleyen kişilerin de bireysel olarak aynı tespitleri yapması ve yeni hedeflerini bunlara göre belirlemesi gerekiyor.

Ege Üniversitesi'nin ardından Galatasaray Üniversitesi'nde Medya ve İletişim yüksek lisansı yaptı. Meslek hayatına reklam yazarlığıyla başladı. Dört yıllık reklam dünyası deneyiminden sonra çeşitli web sitelerinde kıdemli editör olarak çalıştı. 2015 yılında Kariyer.net’e içerik yöneticisi olarak katıldı. İK Blog, Kariyer Rehberi ve Kariyer Dergi için içerik üretiyor.
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.