Zayıf yönlerinizi geliştirmek yerine, sizi “en iyi yüzde 10” arasına sokacak güçlü özelliklerinizi ön plana çıkararak liderlik etkinliğinizi nasıl artırabileceğinizi öğrenmek ister misiniz? Çalışan Bağlılığı Danışmanı Bertay Fişekçi’nin bu konuda ilham verici önerileri yazımızda sizi bekliyor.
Liderlik değerlendirmelerinde önemli tartışma konularından biri, liderin “zayıf görünen” özelliklerini geliştirmeye çalışmak ile “güçlü özelliklerini” daha da güçlü hale getirmekle ilgilidir. Alınan geri beslemeler ışığında genel eğilim “ortalama altı” olan özelliklerin geliştirilmeye çalışılması, güçlü tarafların “zaten iyi” olduğudur. Bu yazıda bu eğilime katılmadığımı araştırma sonuçlarıyla açıklamak istiyorum.
Toplamda yüz bin liderin 360 derece raporlarının incelenmesi sonucu ortaya çıkan sonuçlara göre bir liderin “olağanüstü” bir özelliğinin olması, onun toplamda algılanan liderlik etkinliğini büyük ölçüde artırmaktadır. Şu tablo bu gerçeği özetliyor.
Burada güçlü özellikten kasıt o liderin tüm etkinlik açısından en iyi yüzde 10 içinde olduğu özelliktir. Yani bir liderin hiçbir özelliği “en iyi yüzde 10”a girmiyorsa, o liderin toplamda etkinlik derecesi son yüzde 34’lük dilimde olurken (yani en kötü üçte birlik bölümde olurken), tek bir özelliği “en iyi yüzde 10”a girdiğinde toplamda liderlik etkinliği açısından yüzde 64’lük dilime çıkabilmiştir. Yani tek bir özellik genel liderlik etkinliğinde neredeyse üçte bir daha iyi bir algı yaratmaya imkan veriyor.
Bu araştırmadan liderlere önerilerim şöyle olabilir;
- Mümkünse 360 derece değerlendirmeleri ile algınızı ölçün & öğrenin.
- Çeşitli araçlarla “en iyi yüzde 10”a girdiğiniz becerilerinizin olup olmadığını öğrenmeye çalışın… Yani ekipleriniz sizi “nasıl biliyorlar”, en iyi hangi özelliğiniz öne çıkıyor?
- İyi özellikleriniz var ama hiç bir özelliğiniz “en iyi yüzde 10”a girmiyorsa, zayıf görünen özelliklerinizi ortalama bir noktaya getirmeye çalışmak yerine güçlü olan bir aday özelliğinizi en iyi yüzde 10 algısına getirmeye çalışın. Böylece toplamda liderlik etkinliğinizi de önemli ölçüde artırabilirsiniz.
Ya iki özellik birden mükemmele yaklaşırsa…
Yine aynı araştırmadan üstteki iddiayı destekleyen enteresan bir sonucu daha paylaşmak isterim. Diyelim bir lider iletişim becerilerinde en iyi yüzde 10’a girmiş ve fakat başka öne çıkan bir özelliği yok. Bu liderin toplamda liderlik etkinliği açısından en iyi yüzde 10’a girebilme oranı yüzde 12 olarak belirlenmiş. Yine başka bir liderin de “sonuç odaklı olma” konusunda en iyi yüzde 10’a girdiğini ve fakat başka bir olağanüstü özelliğinin olmadığını düşünelim. Bu lider de toplam liderlik etkinliğinde ancak yüzde 14 oranında en iyi yüzde 10’a girebilmiş. Enteresan sonuç ise şu, bir lider hem iletişim becerilerinde hem de sonuç odaklı olmakta en iyi yüzde 10’a girebilmişse, o zaman toplamda en etkin lider algısı olarak tam yüzde 72 oranında ilk yüzde 10’a girebilmiş. Yani iki becerinin de olağanüstü iyi olması toplam liderlik etkinliğinde önemli bir sıçrama yaratıyor. Bu araştırmayı da şu görselle netleştirmek isterim.
Hale Etkisi?
Peki hale etkisini liderlik yolculuğunuzda size olumlu etki yapacak şekilde kullanabilir misiniz?
Hale etkisi, bir kişinin belirli bir özelliğine veya davranışına dayalı olarak genel bir yargı oluşturma eğilimidir. Bu olumlu veya olumsuz olabilir. Bariz görünen olumsuz bir liderlik davranışı sizin “genel” liderlik etkinliğiniz konusunda da insanlarda olumsuz etki yaratabilir. Bu etkinin olumlu senaryosu da sizin mükemmel olduğunuz bir alan toplam liderlik etkinliğinizin de olumlu algılanmasına yardımcı olabilir. Yani hiçbir mükemmel (en iyi yüzde 10’da) özelliği olmayan bir lider olmak yerine en az bir konuda en iyiler arasında yer almanız toplamda liderlik etkinliğinizi de artıracaktır.
Mükemmel özelliğinizi bulma yolculuğunda neredesiniz?