Liderlik yapı taşları 1

İş sahibi olmak ya da yöneticilik yapmak daha önce hiç ihtiyaç duyulmamış bazı becerileri öğrenmeyi gerektiriyor. Bu becerilerden en önemlisi ise elbette liderlik.

liderlik1

İşveren ya da yönetici olmak liderlik misyonunu da beraberinde getiriyor. Bu durum pek çok kişi için ürkütücü olsa da, aslında bu deneyimi sadece iş değil kişisel gelişim için de bir çeşit ödül gibi görmekte fayda var. Uzmanlar olmazsa olmaz bazı liderlik yapıtaşlarının özellikle üstünde duruyor. Bu özelliklerin bir arada olması ya da geliştirilmesi durumunda başarı kaçınılmaz.

İşte uzmanlara göre öne çıkan liderlik yapıtaşları:

Sabır erdemdir

Tüm yöneticilerin öğrenmesi gereken tek bir ders varsa o da sabırla ilgili. Uzmanlara göre girişimci, yönetici ve işverenlerin öne çıkan en önemli ortak özelliği kontrol delisi olmaları. Bu da kişiyi geçmişe bağlı, saplantılı ve sabırsız yapabiliyor. Oysa geleceğe odaklanmak ve işleri büyütmek için yapılacak en önemli şey her aşamada sabırlı olmak.

Anahtar kelime direnç

İşverenlerin mücadeleci ve dirençli olmaları da işin sürdürülebilir olması açısından şart. Uzmanlar işlerin pek çok zaman kötü gidebildiğini önemli olanın bu kötü zamanları atlatabilecek dirence sahip olmak olduğunu söylüyor.

Hayır kelimesini kişisel almamak

İş dünyasında başarılı olmak, sürekli yol almak ve sağlam bir denge kurmak adına yapılacak en önemli şeylerden biri de hayır kelimesini kişisel algılamamak. İş hayatı süresince hiç “hayır” cevabı almamış, yüzüne kapılar kapanmamış, sık sık reddedilmemiş bir çalışan örneği hemen hemen yok. Önemli olan bunu gurur meselesi haline getirmemek ve kişisel gelişim için bir avantaja çevirebilmek.

Ne zaman bırakacağını bilmek

Ne zaman devam etmek gerektiğini bilmek kadar, ne zaman bırakacağını bilmek de çok önemli. Olmayacak işler için gereksiz efor sarf etmenin ya da olası bir iş için hiç çaba vermemenin zararları hemen hemen aynı.

Hesaplanmış riskler almak

İş dünyasında özellikle finansal risk almak son derece kritik bir konu. Gerçekçi olmak gerekirse bazen sadece fikrin para kazandıracağına olan büyük inançla, çok da fazla hazırlık yapmadan işe başlanıyor ve işler istendiği gibi gitmeyebiliyor. Risk almadan iş yapmak çok zor. Bu durumda en doğru hareket araştırma yapılarak sonuçları az çok tahmin edilebilen, hesaplanmış riskler almak ve büyük sürprizlere hazırlık olmak.

İyinin ve kötünün arkasında olmak

Liderliğin en hassas noktalarından biri de bu madde. İşler kötüye gittiğinde de mutlaka o işin arkasında durmak, durumu kabul etmek ve yersiz gururdan uzak durmak gerekiyor. Hatasını kabul eden şirketler daha çabuk kendini toparlıyor, uzun vadede çok daha fazla güçleniyor.

Önce birey

İşteki gelişimle kişisel gelişimin neden el ele ilerlediği aslında çok açık. Kişisel olarak – akıl, ruh, fiziksel açıdan – sağlıklı olan liderin işinde de başarılı olması kaçınılmaz.

Farkındalık

Kişi duygularının, düşüncelerinin ve aksiyonlarının ne kadar farkındaysa işinde de o kadar başarılı oluyor. Bu tür bir referans kendinden emin ve risk almaya hazır bir lider anlamına geliyor. Uzmanlara göre kişisel hayatını kontrol etmekte sıkıntı yaşayan liderler, iş hayatında fazlasıyla kontrol bağımlısı oluyor, çalışanlarının yeteneklerini görme ve inanma noktasında da sorun yaşıyorlar.

Temsilci olabilmek

İyi liderlerin önemli bir özelliği de her şeyi tek başına yapamayacaklarını bilmeleri. Bu nedenle doğru kişileri takıma katıyor ve onları her alanda temsil ediyorlar. Bu şekilde lider hem yaratıcı sürecine daha çok odaklanma şansı elde eder hem de yönetirken keyif alır.

Hayır demeyi öğrenmek

Bir lider olarak bazen işlerin iyi gitmesini sağlamak ve uzun vadede sağlıklı kararlar alabilmek için “hayır” demek şart. Özellikle ilk zamanlarda her türlü projede yer almak isteyen liderler, bu nedenle hayır demekte zorlanabilir. Oysa süreç içerisinde markaya ve ekibe gerçekten değer katacak işlerin içinde olmak gerekiyor. Sürekli evet demenin yorucu ve bazen can sıkıcı olabileceğini unutmamak önemli.

Kendine inanmak

Kendine inanmayan kişi lider olamaz. İster küçük ister büyük kararlar söz konusu olsun, sağlam adımlar atmak için liderin kendisine ve atacağı adımlara inanması çok önemli.

Ege Üniversitesi'nin ardından Galatasaray Üniversitesi'nde Medya ve İletişim yüksek lisansı yaptı. Meslek hayatına reklam yazarlığıyla başladı. Dört yıllık reklam dünyası deneyiminden sonra çeşitli web sitelerinde kıdemli editör olarak çalıştı. 2015 yılında Kariyer.net’e içerik yöneticisi olarak katıldı. İK Blog, Kariyer Rehberi ve Kariyer Dergi için içerik üretiyor.
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.