Hepimizin iş dünyasına katılmasının ilk nedeni para. Ne kadar para kazanacağımız ise kontrolümüzün dışında gerçekleşiyor. Araştırma şirketi Payscale’e göre insanların sadece yüzde 20’si işyerinin ona neden o kadar maaş verdiğini anlayışla karşılıyor. Geri kalan maalesef memnun değil.
Ama durun! Payscale Başkanı Tim Low’a göre; işler eskisi gibi değil. Bundan 20 yıl önce tüm kartlar işverenin elindeydi ancak şimdi çalışanlar çok daha güçlü. Haklarını arıyor, daha iyi çalışma şartları için seslerini yükseltebiliyor.
Maaş süreci de artık daha transparan. İşyeriyle maaşı hakkında konuşarak iyileştirme isteyenlerin ve memnuniyetsizliğini belirtenlerin sayısı arttı. Öte yandan maaş konusunda yanlış bilinenler ise insanlık var oldukça sürmeye devam edecek.
İşte araştırmalarca çürütülen 3 maaş efsanesi:
“Bizim maaş kuş kadar, kendisi villa almış!”
Patron çalışana az para ödüyor, çünkü sürekli bir şeyler satın alıyor, zevkten ölecek efsanesi. Bir şirketin çalışanlarına az para verip elemanlarını uzun vadede kaçırması hiç de mantıklı değil. Payscale bunu doğruluyor. Hiçbir şirket iyi elemanlarının gitmesini istemez, bu uzun vadede şirkete çok daha büyük zararlar verebilir. İşten çıkan kişinin yerine aynı deneyim ve güvenilirlikte birini bulmak da kolay değil. Dolayısıyla bunlar hep şirket için yüklü masraflar. İstisnalar elbette vardır, ama şirket size istediğiniz maaşı ödemiyorsa, bu çok da parası yok anlamına geliyor.
“Maaşım çok az ama olsun <3”
PayScale, insanların işlerinde sadece maaşları için kaldıkları efsanesinin aksini kanıtlıyor. 2015 araştırmasına göre insanların işten ayrılmalarının ilk nedeni düşük maaş. Aynı araştırma ekonomi büyüdükçe çalışanın güçlendiği, beklentilerinin yükseldiği ve daha çok hakkını aramaya başladığını gösteriyor. Dolayısıyla maaşım az ama olsun diyenlerin sayısı oldukça az.
“Patron maaşla ilgili görüşecekmiş, yerlerinizi alın!”
Patronla maaş konusu konuşulmamalı efsanesi. Aksine bu konuda patronla görüşmek transparan bir ortamın oluşmasını sağlıyor. Her iki tarafın da birbirini iyi anlaması için her konuda açık iletişim şart. Payscale diyor ki, eğer çalışanlarınızla paylaşımda bulunmazsanız, çalışanlar kendi aralarında konuşurlar ve bir bakarsınız maaş politikanız kulaktan kulağa bir efsaneye dönüşmüş.
Yorum yapmak ister misin?